Jóga v každodenním životě

Jógu zdaleka netvoří jen jógové pozice a fyzické cvičení. Jde o ucelený systém a životní filozofii, která vede ke spokojenému životu. Jsou v něm zahrnuté etická pravidla, rady pro osobní rozvoj a harmonické vztahy, ale i principy šetrného chování k přírodě. Jaké jsou tedy základní prvky jógové filozofie a jak je můžete zařadit do každodenního života?

Královská cesta jógy

Koncept jógové filozofie, na které se staví dodnes, vytvořil Patanžali - autor přelomového díla “Jógasútra” (které by nemělo chybět v knihovničce žádného jogína) a člověk, který je považovaný za zakladatele jógy. Dílo jógasútra pochází z roku 200-150 př.n.l. a pojmenovává 8 větví jógy. I když se někde mylně uvádí jako “8 kroků”, nejde o 8 fází, kterými je třeba procházet postupně. Jsou vždy ve spojení a společně se prolínají.

8 větví tvoří:

  1. Yama = co by se nemělo dělat, soubor sociálních etických pravidel a doporučení pro běžný život 
  2. Nyama = co by se mělo dělat, soubor pravidel, týkajících se osobního a duchovního rozvoje 
  3. Asana = fyzická část jógy, kterou tvoří jednotlivé pozice (ásany)
  4. Pranayama = práce s životní energií skrz dechové techniky
  5. Pratyahara = snaha obrátit pozornost z vnějšího světa dovnitř sebe sama
  6. Dharana = koncentrace, kontrola nad myšlenkami
  7. Dhyana = meditace, stav vědomého pozorování bez jakékoliv kritiky a hodnocení
  8. Samadhi = jednota, osvícení

oksana-taran-xB4ExGcUai0-unsplash

Yama

Yama je tvořena 5 doporučeními, čemu bychom se měli v životě vyhnout.

Ahimsa = nenásilí

Ahimsa se vztahuje na různé oblasti našeho života a vztahuje se k násilí na druhých a násilí na nás samotných. Zahrnuje fyzické násilí, ale taky myšlenkové nebo slovní. S principem ahimsa souvisí např. vegetariánství (nenásilí na zvířatech), šetrné chování k přírodě, empatický přístup k dalším lidem a k sobě samým. 

Řídit se morálním pravidlem ahimsa, znamená nikomu a ničemu (včetně sebe) nezpůsobovat bolest, zranění a utrpení.

Satya = pravdivost

Satya znamená nelhat druhým ani sami sobě. Být k druhým i k sobě otevření, nic si nenalhávat a nežít ve falešných iluzích. Satya také souvisí s naší schopností upřímně a svobodně vyjadřovat naše myšlenky, emoce a názory. 

Asetya = neokrádání

Okrádání má z pohledu jógové filozofie mnoho podob. Kromě fyzického okrádání ostatních lidí o hmotný majetek, okrádání probíhá i na myšlenkové úrovni. Okrádáme ostatní, když jim nedovolujeme být naplno sami sebou, když jim bereme možnost se rozhodnout podle sebe nebo když je zrazujeme od jejich snů. Podobně okrádáme i sami sebe i svět okolo nás, když neprojevujeme svůj plný potenciál, necháváme si pro sebe své názory, nápady a dary.

Asteya má také spojitost s udržitelným životním stylem a ekologickým smýšlením. V opačném případě totiž okrádáme budoucí generace o možnost dýchat čistý vzduch, užít si den na pláži bez plastů apod.

Brahmacharya

Slovo brahmacharya se skládá ze dvou částí - BRAHMA (bůh, vyšší vědomí, jednota..) a CARYA (cesta). Ve volném překladu tak brahmacharya znamená "Jít cestou, která vede k bohu" - často se ale překládá jednoduše jako "celibát" nebo "cudnost".

V praxi můžeme brahmacharyu chápat jako vědomé používání (nejen sexuální) energie, odolávání svým nezdravým tužbám a vědomé chování, namísto dělání impulzivních kroků.

Aparigraha

Poslední yamou je Aparigraha, v překladu nehromadění, nechamtivost nebo nelpění. Její podstatou je uvolnit sevření, kterým držíme všechno v našem životě. Žít v souladu s tímto pravidlem znamená nehromadit zbytečné věci, ale také pustit tlak na výsledky, lpění na nefunkčních vztazích, očekáváních i našich vlastních omezujících přesvědčeních. 

conscious-design-Hn4wYHOaeIc-unsplash

Nyama

Druhou větví jogínské stezky je NYAMA - soubor zásad pro osobní růst, který zahrnuje 5 bodů.

Saucha = čistota

Saucha se týká fyzické hygieny, “čistého” (zdravého) jídla, udržování čistoty okolo nás i uvnitř nás. Největší nepořádek totiž nezřídka bývá v našich hlavách. Saucha učí vyhradit si prostor na úklid svých myšlenek, zbavit svou mysl tíživých myšlenek, vnitřní kritiky, pomluv a negativity.

Santosha = spokojenost

Santosha znamená spokojenost a přijetí toho, co právě máme. Znamená být vděčný a spokojený se svým současným stavem, zbavit se přehnaných očekávání a přijímat život takový, jaký je.

Tapas = sebedisciplína

Tapas v překladu znamená oheň. Oheň, který pálí a čistí vše, co nás drží zpátky. Smyslem tapas je vytvořit si řád a disciplínu ve svém každodenním životě, aby náš život měl směr.

Svadhyaya = učení

V tradičním pojetí svadhyaya označuje čtení a studium duchovních textů a studium sebe samých = sebepoznání. Společně nám pomáhá poznat hlubší podstatu, pochopit náš vnitřní svět i vnější svět okolo nás. 

Ishwara pranidhana = oddanost

Ishvara pranidhana označuje úplnou oddanost a důvěru v boha, vesmír, vyšší moc - ať už to nazýváme jakkoliv. V rámci fyzické praxe jógy Ishwara pranidhana znamená odevzdání (uvolnění) v jednotlivých pozicích a v každodenním životě souvisí také s odevzdáním lpění a důvěrou, že naše činy přinesou to, co přinést mají.

 

joga-nobilis

Voňavá sada pro prohloubení jógové praxe

Nová kolekce Nobilis Tilia je vytvořena konkrétně pro podpoření jógové praxe. Pro dokonale zklidnění a uvolnění při cvičení ásan, pro lepší soustředěnost a klidnější mysl při meditaci i pro okořenění praxe dechových cvičení (pranayamy)

Tělový sprej Jóga balanc 

  • sjednocuje naše vnitřní protiklady
  • vytváří harmonii uvnitř i okolo nás
  • dodává pocit stability i hravosti nejen na podložce, ale i v každodenním životě

Směs éterických olejů Jóga balanc 

  • navozuje správnou atmosféru při jógové praxi
  • posiluje spojení se sebou samými, s našim tělem i duší
  • pomáhá najít rovnováhu mezi hmotným a duchovním světem
  • zbavuje stresu a dodává sebedůvěru

Osobní aroma oleje

  • obsahují směsi esenciálních olejů, namíchané pro podpoření konkrétních oblastí v našem životě
  • navrací z hlavy zpátky do přítomného okamžiku
  • rozvíjí bezpodmínečnou (sebe)lásku
  • podporují otevřenost přináší novou inspiraci
  • dodávají oporu při vyčerpání, přepracovanosti a přecitlivělosti