Moringa: Zázračný strom s všestranným využitím

Moringa patří mezi nejvšestranější rostliny na planetě a její olej se v potravinářství, lékařství, péči o pleť a vlasy používá už od starověku. Tento zázračný strom možná není v našich končinách tak známý jako olivovník nebo argánie, ale jeho dopad na zdraví i tuto planetu je skutečně výjimečný.

Co je Moringa?

Moringový olej se získává ze semen stromu Moringy olejodárné, která pochází z afrických a asijských tropů. Olej se získává lisováním za studenta, díky čemuž si uchovává všechny prospěšné látky, které by teplo jinak znehodnotilo. 

Nejen semínka našla svoje využití, ale také jeho květy, kořeny, kůra a listy, které samy obsahují 92 zdraví prospěšných látek - mezi nimi antioxidanty, aminokyseliny, mononasycené tuky a protizánětlivé složky. 

moringa-4032597_1280

Využití a výjimečnost moringového oleje

Součást vyváženého jídelníčku

Moringový olej obsahuje vysoké množství bílkovin a zdravých tuků. Je také zdrojem antioxidantů, které redukují negativní účinky volných radikálů v těle, a předchází tak předčasnému stárnutí buněk a vzniku mnoha závažných onemocnění. 

Příznivě působí na trávicí trakt, pomáhá tak při zácpě, průjmech a nepravidelném vyprazdňování. Podporuje také správnou činnost jater, čímž napomáhá přirozené detoxikaci. Obsahuje také nemalé množství vitamínu E, který posiluje imunitní systém, redukuje zánětlivé procesy v těle a pozitivně působí na stav kůže a vlasů.

Bohatá výživa pokožky

Zastoupené látky v moringovém oleji pozitivně působí jak zevnitř, tak i zvenku. Vysoký podíl kyseliny olejové prospívá zejména suché a citlivé pokožce, kterou vyživuje, zjemňuje a vyhlazuje. Je proto častou součástí olejových sér, pleťových krémů, ale také odličovacích olejových balzámů.

Moringový olej je bohatý na vitamín E, A a C, které společně zpomalují proces stárnutí, podporují tvorbu kolagenu a pomáhají tak předcházet vzniku vrásek a ztrátě elasticity. Obsahuje mimo jiné rostlinné hormony cytokininy, které podporují růst nových buněk a zabraňují jejich poškození vlivem přibývajícího věku.

Působí také protizánětlivě a pomáhají redukovat a hojit kožní záněty. Moringový olej je proto vhodný mimo jiné i pro léčbu aknózní pleti.


 

Ochrana pleti před vnějšími vlivy

Moringový olej je skvělou volbou pro ochranu pleti před nepříznivým počasím, nadbytkem slunečního záření i před smogem. Antioxidační složky v moringovém oleji působí jako štít proti těmto negativním vlivům, posilují přirozenou bariéru kůže a chrání ji před podrážděním a poškozením. Předchází tak i alergickým reakcím a chronickým zánětům pleti, ze kterých se může vyvinout ekzém, dermatitida, psoriáza nebo akné.

Současně moringový olej zabraňuje ztrátě hydrataci a předchází vysoušení pleti v suchém podnebí nebo vlivem klimatizace.

Rovnováha mastné pleti

Moringový olej se řadí mezi tzv. suché oleje. Rychle se vstřebává do hlubších vrstev pokožky, kde dodává výživu kožním buňkám, aniž by na pleti nezanechával nepříjemný mastný film. Je proto vhodný i pro mastnou, smíšenou pleti, které paradoxně pomáhá vyrovnávat tvorbu kožního mazu a předchází jeho nadprodukci.

Pozitivní účinky přináší také při léčbě akné, které je způsobeno nadměrnou tvorbou mazu a ucpáváním kožních pórů. Moringový olej navíc působí antisepticky a protizánětlivě, takže akné pomáhá předcházet a existující akné rychleji hojit. 

Vzpruha pro poškozené vlasy

Tak jako vyživuje suchou pleť, dodává živiny i zdravý lesk také suchým a poškozeným vlasům. Napomáhá regeneraci vlasových vláken, změkčuje vlasy a napravuje roztřepené konečky. Díky svým antiseptickým účinkům pomáhá uvolňovat ucpané póry, a zbavuje tak lupů, akné, psoriázy a ekzému na pokožce hlavy. Podporuje tak zdravý růst vlasů od kořínků až po konečky.

Sociální dopad moringového oleje

Významný vliv na moringový olej v nejchudších zemích světa, kde se pěstuje. Jeho pěstování je velmi nenároční a drobným farmářům poskytuje každodenní přísun důležitých živin i celoroční zdroj příjmů. Rozdrcená semena moringy se navíc díky svým antibakteriálním schopnostem využívají také k čištění kalné říční vody, která se tak stává bezpečná k pití a přípravě jídla.