K NÁKUPU 2 KS ERE PEREZ DÁREK TUŽKA COCO CRAYON ODSTÍN HEART ❤️

Olejem proti mastné a problematické pleti

Řada lidí se stále drží mýtu, že při péče o mastnou pleť by se měli co nejvíce vyhýbat olejům a mastným složkám. Kosmetika by přece měla maz odstranit, zredukovat a ne na pleť nanášet další! Paradoxně ale právě kvalitní rostlinné oleje mohou mastnou, smíšenou a problematickou pleť vrátit zpět do rovnováhy. Napomoct optimální produkci kožního mazu, uvolnění ucpaných kožních pórů i hojení nedokonalostí. Jen je třeba vědět, po kterém oleji sáhnout.

fleur-kaan-w4Dj3MshHQ0-unsplash

Proč se pleť mastí?

Naše kůže přirozeně produkuje kožní maz, aby pokožku zvláčňovala a chránila před vnějšími vlivy. Míru mazu přitom ovlivňuje několik faktorů. 

Genetika

Svou významnou roli tu hraje genetika - pokud někdo ze dvou rodičů trpí mastnou kůži, je pravděpodobné, že i u vaší kůže budou mazové žlázy nadměrně aktivní.

Věk a hormony

Mastnota pleti se také mění v průběhu života. Zatímco v pubertě se vlivem hormonálních změn pleť přirozeně začíná více mastit (čímž často dochází k ucpávání kožních pórů a vzniku pubertálního akné), s přibývajícím věkem se aktivita mazových žláz snižuje. 

Kůže je sušší, snadněji ztrácí hydrataci a současně klesá i její pevnost a pružnost. Opět jsou “na vině” hormony, které zejména u žen po menopauze hrají velkou roli.

Volba kosmetiky

Příliš zatěžující, příliš mastná kosmetika samozřejmě může problém zhoršovat. Stejně tak ale může fungovat naopak i příliš vysušující kosmetika. Tím, že pleť nadměrně vysušíme nešetrnými syntetickými látkami, se kůže může začít bránit, a produkovat tak kožního mazu o to víc.  

Jak vybrat olej pro mastnou pleť 

Rostlinné oleje mohou mastné pleti pomoct dostat se zpět do rovnováhy a začít produkovat optimální množství kožního mazu. Současně mají některé oleje antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, takže předchází tvorbě pupínků. U již existujících potom urychlují hojení, redukují zarudnutí, otoky a zabraňují pozánětlivé hyperpigmentaci (= vzniku nejednotného zbarvení kůže v místě prodělaného zánětu).

Molekulární vlastnosti olejů

Mastná pleť vyžaduje oleje, které mají lehkou konzistenci, rychle se vstřebávají a nezanechávají mastný film. Při výběru se proto zaměřte na oleje, které mají menší molekuly, a tím snadněji a rychleji pronikají do hlubších vrstev kůže. 

Komedogenní a nekomedogenní oleje

U mastné a problematické pleti záleží na tom, aby byl zvolený olej nekomedogenní, tzn. aby neucpával kožní póry. Míra komedogennosti se hodnotí na stupnici od 0 do 5 a v případě mastné pleti bychom se měli držet co nejníž. 
Poznámka: Každý pleť je jiná a někdy je potřeba oleje chvíli testovat a hledat, co konkrétně vám sedne. Není 100% zaručeno, že by více komedogenní olej musel zhoršit existující stav vaší pleti.


Olej

Míra komedogennosti

Konopný olej

0

Arganový olej

0

Skvalan

0-1

Šípkový olej

1

Nimbový olej

1-2

Opunciový olej

1-2

Mandlový olej

2

Meruňkový olej

2

Baobabový olej

2

Jojobový olej 

2

Tamanu olej

2

Moringový olej

3-4

Kokosový olej

4

Lněný olej

4

Olej z pšeničných klíčků

5

 

Nejlepší oleje pro mastnou a problematickou pleť

  • Jojobový olej - má konzistenci podobnou přirozenému kožnímu mazu, snadno se vstřebává a nezanechává pleť mastnou. Reguluje mazotvorbu a pomáhá hojit drobné nedokonalosti pleti.
  • Skvalan - má velmi lehkou konzistenci, pomáhá obnovovat ochrannou bariéru pokožky, zvláčňuje ji a uzamyká v ní hydrataci. Snadno proniká do hlubších vrstev pleti, reguluje tvorbu kožního mazu a současně díky obsaženým antioxidantům chrání před předčasnými projevy stárnutí pleti.
  • Arganový olej - obsahuje velké množství vitamínu E, který napomáhá hojení a zlepšuje celkovou kvalitu pleti. Zabraňuje nadměrné tvorbě kožního mazu, působí protizánětlivě a předchází ucpávání kožních pórů a vzniku pupínků.

 

Esenciální oleje pro mastnou pleť

Účinek rostlinných olejů lze posílit také vysoce koncentrovanými éterickými oleji. Lze je jednoduše míchat se základovými oleji nebo je možné sáhnout rovnou po olejovém séru, namíchaném právě pro potřeby mastné pleti.

  • rozmarýn - protizánětlivý, analgetický, reguluje mazotvorbu
  • geranium - vyrovnává kyselost pleti, zlepšuje míru hydratace
  • tea tree - antibakteriální, protizánětlivý
  • neroli - reguluje tvorbu kožního mazu, aniž by vysušoval pleť
  • ylang ylang - pomáhá proti akné, zlepšuje elasticitu pleti
  • pačuli - protizánětlivý, antiseptický, stahuje rozšířené póry