Jak (a proč) podpořit hydrataci pleti?

Lidské tělo je tvořeno asi z 60% vodou. Voda je nezbytná pro správné fungování našich orgánů, pro vylučování škodlivin z těla i pro zdraví a krásu naší pleti. Co konkrétně hydratace dělá s naší kůží, jak se projevuje její nedostatek a jak můžeme sami hydrataci napomoct?

Suchá vs. dehydratovaná pleť

Hydratace je potřebná pro všechny typy pleti - jak pro suchou, tak pro mastnou. Je důležité neplést si dehydrataci se suchostí pleti. Zatímco dehydratované pleti chybí voda, suché pleti chybí olej (maz)

Tohle je třeba mít na mysli i při výběru kosmetiky. Častý zmatek nastává u olejů, olejových sér a bezvodých krémů. Ty sice pomáhají hydrataci uzamknout v pleti, ale samy o sobě  nehydratují - to dokáže pouze voda. Oleje však zase podporují přirozenou lipidovou bariéru pokožky a předchází tak ztrátě hydratace. V péči by proto ideálně měly být zastoupeny obě složky. Voda i olej.

sime-basioli-BRkikoNP0KQ-unsplash

Proč je hydratace pro pleť důležitá?

Předchází tvorbě vrásek

Naše pokožka s přibývajícím věkem ztrácí svou pevnou a pružnost. Dochází k tomu proto, že naše tělo přirozeně produkuje méně kolagenu a elastinu, proteinů, které kůži udržují vypnutou a pružnou. Pleť tak ochabuje a začínají se tvořit vrásky.

Podobně jako vysušená rozinka, i naše pleť má více vrásek, když nemá dostatek hydratace. Dodání hydratace (zevnitř i zvenku) tak může pleť znovu “vyžehlit” a dodat jí mladistvý vzhled. 

Reguluje tvorbu mazu

Na nedostatek hydratace naše pleť může reagovat mimo jiné také zvýšenou aktivací mazových žláz. Pleť tak může být dehydratovaná a současně se více mastit. To nejhorší, co v tuto chvíli můžeme udělat, je sáhnout po vysušující kosmetice, která dál narušuje přirozenou kožní bariéru a způsobuje další ztrátu hydratace. 

Namísto toho je třeba zařadit vhodné ingredience, které pokožku hydratují a vyrovnají optimální tvorbu mazu.

Chrání před oxidačním poškozením

Naše tělo a naše pleť jsou každý den vystaveny velké řadě toxinů. Od smogu a nečistot v ovzduší, přes pesticidy, umělé konzervanty a barviva v jídle až po toxiny v čisticích prostředcích pro domácnost. Zvýšené množství těchto toxinů vede k produkci volných radikálů v těle, které poškozují DNA, buňky a proteiny v organismu a mimo jiné se podílí také na stárnutí kůže. 

Naše tělo má naštěstí přirozenou schopnost detoxikace, kterou řídí zejména játra, ledviny a střeva. Dostatek hydratace (v tomto případě dostatečný pitný režim) napomáhá pročišťovat tělo a snadněji vyučovat škodlivé toxiny.

Rozjasňuje mdlou pleť

Zatímco suchá pleť je hrubá a šupinatá, dehydratovaná pleť je mdlá a zašedlá. Dehydratace totiž zpomaluje obnovu kožních buněk a odumřelé buňky tak dál ulpívají na kůži, kde vytváří nehezký šedivý povlak. Současně mohou také ucpávat kožní póry a způsobovat vznik černých teček a pupínků.

Posiluje kožní bariéru

Pokožka, které chybí voda, je velmi často přecitlivělá na vnější vlivy. Má totiž oslabenou přirozenou kožní bariéru a snadněji u ní dochází k pronikání škodlivých bakterií a nečistot z okolního prostředí. Je tak náchylnější k podráždění a vyrážkám a může u ní docházet ke zhoršení existujících kožních potíží jako je akné nebo ekzémy.

 

Jak podpořit hydrataci pokožky?

Pitný režim a hydratace ve stravě

Hydratace začíná uvnitř, tedy pitným režimem. Kolik tekutin reálně potřebujeme záleží mimo jiné na teplotě ovzduší (v horkém létě potřebujeme o něco víc vody, protože jí také víc vypotíme) a na naší fyzické aktivitě (při náročném tréninku potřebujeme více vody, abychom předešli únavě a bolesti svalů). 

Pitný režim by měl být tvořen především čistou vodou, případně ochucenou citronem, limetkou nebo čerstvými bylinkami. Skvělá pro hydrataci je také. např. kokosová voda nebo zelenina a ovoce s vysokým podílem vody, jako jsou vodní meloun, jahody, pomeranče, grapefruit, okurky, ledový salát, řapíkatý celer, rajčata nebo papriky.

Volte šetrnou čisticí kosmetiku

Při čištění pleti se snažte používat kosmetiku, která nenarušuje zdravou kožní bariéru a která podporuje správné funkce pleti. Kůži nedřete a vyhněte se také používání příliš horké vody. Ta totiž pokožku zbavuje přirozeného mazu, čímž přispívá ztrátě hydratace. 

 

Zamilujte si hydroláty

Květové vody (hydroláty) vznikají jako vedlejší produkt při destilaci éterických olejů. Pomáhají dočišťovat pleť, zklidňují ji, tonizují a dodávají jí pořádnou dávku hydrataci. Hydroláty je možné používat jako mezikrok mezi čištění a následnou péčí, která získanou hydrataci uzamkne v pleti, nebo jimi pleť osvěžit i kdykoliv během dne.

 

Dejte šanci esencím

Esence obsahují specifické složky, které podporují hydrataci v pleti a současně pleť pomáhají připravit na krém nebo olej, který se potom do pleti lépe vstřebává. Její konzistence leží někde mezi pleťovou vodou a krémem - je lehká a snadno proniká i do hlubších vrstev pokožky, kam přináší intenzivní hydrataci.

 

Sáhněte po těch správných ingrediencích

Mezi vhodné přírodní ingredience pro podporu hydratace patří například:

  • Kyselina hyaluronová = přirozeně se vyskytuje v lidské kůži, kloubech a pojivových tkáních. Funguje jako houba - váže na sebe vodu, díky které dokáže až 1000x zvětšit svůj objem, a hraje tak zásadní roli v hydrataci kůže.
  • Ceramidy = lipidové molekuly, které se nacházejí v buněčných membránách. Podobně jako cement drží pohromadě cihly, ceramidy drží pohromadě kožní buňky. Obnovují kožní bariéru, zabraňují ztrátě hydratace a předchází podráždění a svědění.
  • Aloe vera = dostupné v podobě prášku, gelu nebo tekutiny. Je bohaté na vitamíny a minerály, zjemňuje pokožku a předchází transdepidermální ztrátě vody. Zlepšuje celkovou hydrataci a napomáhá hojení pleti.
  • Panthenol = látka vytvořená z kyseliny pantothenové, jinak známá také jako provitamín B5. Proniká hluboko do pokožky, zlepšuje její hydrataci a elasticitu, zmírňuje podráždění, zarudnutí a zánětlivé procesy.