Mandlový olej

Mandlový olej je zásobárnou vitamínů a minerálů a pro své léčivé účinky se používá už po staletí. Významné postavení si vybojoval i v péči o pleť a vlasy. Díky svým protizánětlivým látkám a lehké konzistenci se totiž hodí pro všechny typy pleti a ulevuje od řady kožních potíží.

chuttersnap-PYBmNk304G4-unsplash

jemny-mandlovy

Odkud se mandlový olej získává?

Mandloň je keřovitá nebo stromovitá rostlina, která patří do stejné skupiny jako broskvoně, švestky a třešně. Pochází ze severní Afriky a západní Asie, ale v současnosti se pěstuje se hlavně ve Středomoří, kde také zplaňuje. 

Přestože se mandle často řadí mezi ořechy, ve skutečnosti to nejsou plody, ale semena - podobně jako semena broskví nebo švestek. Madle jsou velmi bohaté na tuky (u vysušených mandlí tvoří tuk zhruba 50% jejich hmotnosti) a proto jsou skvělou ingrediencí pro získávání oleje.

Sladké vs. hořké mandle

Kromě sladkých mandlí, které se používají v potravinářství i kosmetice, existují také hořké mandle. Ty obsahují, podobně jako semena meruněk, látku amygdalin (= vitamín B17), který jim dodává výraznou hořkou chuť. Při trávení této látky se v těle uvolňuje kyanovodík, který je pro naše tělo v podstatě jedem. Více než 10 hořkých mandlí tak může pro lidský organismus představovat výrazné nebezpečí. 

I hořké mandle však našly svoje využití. Právě zmíněný amaygdalin se v minulosti používal pro léčbu rakoviny a i v současnosti je zejména v Mexiku stále používaný jako doplňková léčba nádorových onemocnění.

Výsledky studií o účincích vitamínu B17 jsou ale zatím stále nejasné, zatímco nebezpečí otravy kyanidem je bez pochyb prokázáno.

 

Složení mandlového oleje

Mandlový olej je oblíbenou surovinou v potravinářství i kosmetice kvůli svému vysokému obsahu důležitých vitamínů, minerálů a esenciálních mastných kyselin. Konkrétně v něm najdeme:

  • Vitamín A - stimuluje produkci nových kožních buněk, vyhlazuje vrásky, vrací pleti zdravý jas, podporuje produkci kolagen a elastinu
  • Vitamín E - má antioxidační účinky, chrání před poškozením UV zářením, redukuje projevy atopické dermatitidy, pomáhá při léčbě akné a psoriázy
  • Omega-3 mastné kyseliny - zjemňují, vyhlazují suchou a hrubou pleť, zklidňují podráždění, napomáhají léčbě akné, chrání před předčasným stárnutím
  • Zinek - urychluje hojení pleti, působí jako antioxidant, pomáhá v léčbě akné, zbavuje podráždění a zánět 

Mandlový olej v péči o pleť

Mandlový olej je velmi jemný a hodí se i pro tu nejcitlivější pokožku. Často ho proto najdeme i v dětské kosmetice nebo v produktech na péči o oční okolí. Pleť okolo očí je totiž citlivější než na jiných místech těla a potřebuje extra šetrnou péči. Díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem navíc mandlový olej pomáhá zbavovat váčků pod očima a zesvětlovat tmavé kruhy.

Po staletí je mandlový olej využívaný pro péči o pleť s projevy ekzému a dermatitidy. Zbavuje totiž nepříjemného svědění, zabraňuje vysoušení a posiluje přirozenou funkci kožní bariéry. 

Stejně jako poskytuje úlevu suché pokožce, se ale hodí i pro péči o mastnou a problematickou pleť. Pokožku nezatěžuje, nevytváří na ní mastný film a je navíc nekomedogenní, takže neucpává póry. Blahodárně působí také na pleť s akné, redukuje výskyt jizviček po zhojeném zánětu a celkově pleť vyhlazuje a sjednocuje.  

Vysoký podíl vitamínu E chrání před poškozením kožních buněk, způsobeným UV záření. Předchází tak předčasnému stárnutí, vzniku vrásek a pigmentových skvrn. 

Jak mandlový olej použít?

  • odličovací olej - naneste malé množství mandlového oleje na navlhčenou pleť a chvíli masírujte. Olej rozpustí veškeré nečistoty, včetně make-upu a zbytků nadbytečného mazu, který by jinak mohl ucpávat kožní póry. Poté zbytky oleje jemně setřete žínkou nebo ručníkem, namočeným do teplé vody a pleť přestříkejte tonikem.
  • výživná péče - po čištění a tonizace ještě do vlhké pleti vmasírujte pár kape mandlového oleje. Pomůžete tak uzamknout hydrataci v kůži a současně jí dodáte hromadu důležitých živin.
  • olej do koupele - přidejte pár kapek mandlového oleje do vany společně s relaxační koupelovou solí a vašimi oblíbenými éterickými oleji. Podpoříte tak regeneraci vaší pokožky a nastolíte klid a pohodu ve vaší mysli.
  • masážní olej - díky své konzistenci se mandlový olej velmi hodí také na masáže. Použít ho můžete samotný nebo do něj přimíchat éterické oleje dle vlastních preferencí.