Prožijte nový rok bez stresu

Rok 2021 byl pro většinu lidí velmi náročný. Situace po celém světě byla (a stále je) nejistá a neustále se mění. Může tak být těžké najít potřebnou oporu a nenechat se zahltit stresem, úzkostí a negativními emocemi, které tato doba přináší. 

Pojďte prožít další rok o něco klidněji a pohodověji než ten předchozí!

Co nás tato doba naučila…

Poslední dva roky přinesly mnoho negativního. Mohli jsme se ale toto ale taky spoustu naučit - zjistit, kolik věcí jsme dřív brali jako samozřejmost, uvědomit si, co je pro nás opravdu důležité, naučit se trávit čas sami se sebou a zabavit se i bez vnějších zábavností… 

To, co nás ale tato doba učí ze všeho nejvíc, je flexibilita. Často se totiž můžeme setkat s tím, že si něco naplánujeme, a situace se vyvine úplně jinak. A my s tím nemůžeme udělat vůbec nic.

Když s tímto faktem přestaneme bojovat a přijmeme, že některé věci jsou opravdu mimo naši kontrolu, zbavíme se obrovského množství stresu a vnitřního tlaku.

ellieelien-QzNIr1ORRAU-unsplash

 

8 tipů pro rok bez stresu 

 

Rozplánujte si své úkoly

Zapisujte si všechny úkoly, povinnosti a události, které vás v následujících dnech čekají. Díky tomu na ně nezapomenete, ale zároveň je nebudete muset stále nosit v hlavě a uvolníte v ní prostor na jiné myšlenky.  

 

Pracujte v cyklech

Cítíte se někdy prací zahlcení a nedaří se vám na delší dobu udržet pozornost? Zkuste tam, kde je to možné, využít tzv. techniku pomodoro. Tato technika spočívá v tom, že se 25 minut nepřerušovaně věnujete jedné aktivitě a po uplynutí této doby si dáte 5minutovou pauzu. Během té si můžete odskočit na toaletu, uvařit si čaj nebo se protáhnout a poté se dalších 25 minut věnujete práci. Po několika takových cyklech si můžete dát delší přestávku a poté se k úkol vrátit nebo začít nový.

 

Udělejte si čas sami na sebe

Ať už prožíváte jakkoliv náročné období, nezapomínejte sami na sebe. Nenechte se zavalit prací a starostmi natolik, že si nenajdete během dne ani chvilku pro sebe. 

Tam, kam si zapisujete své úkoly, si každý den zapište jednu aktivitu, kterou můžete udělat jen tak pro radost. Vyhraďte si předem čas na čtení knížky, sledování filmu nebo odpočinek s hudbou a voňavou svíčkou v pozadí.

 zen-bear-yoga-IVf7hm88zxY-unsplash

  

Držte se svých každodenních rituálů

Rituály jsou skvělým způsobem, jak podpořit svoje fyzické i psychické zdraví, najít během dne čas sama na sebe, upustit ze svých starostí a načerpat pocit jistoty, ať už se venku děje cokoliv 

Nehledě na situace okolo nás, tyto drobné každodenní aktivity se nijak nemění. Zůstávají pořád stejné a my se můžeme vždy spolehnout, že tam pro nás budou.

Mezi rituály, které můžete do svého dne zařadit, patří například:

  • v klidu vypitý šálek kávy, než ráno odejdete do práce 
  • meditace a dechová cvičení hned po probuzení nebo večer před spaním
  • sport, strečink, jóga, procházky
  • ranní otužování
  • psaní deníku

 

Vytvořte si pohodovou domácí atmosféru

Tak jako v nás může vyvolávat stres přehršel úkolů a povinností, může nás stresovat i prostředí, ve kterém se vyskytujeme. Zkuste se proto zaměřit na to, abyste se doma cítili příjemně a přizpůsobte tomu prostor okolo sebe.

Můžete byt nebo dům vyzdobit světýlky, pořídit si nové pokojové rostliny, barevné polštářky, domácí dekorace, zapálit si svíčky nebo třeba provonět vzduch aroma difuzérem nebo přírodním osvěžovačem vzduchu.

 

Pečujte o svoje tělo

I během hektických dní, kdy toho musíte hromadu řešit, nezapomínejte na svoje tělo. Vyhraďte si prostor pro přípravu zdravého jídla, pravidelné cvičení, dostatečný spánek, relaxaci a péči o pleť.

Když se totiž necítíme dobře po fyzické stránce, zhoršuje se i naše nálada, máme méně energie, jsme podrážděnější a hůře zvládáme stresující situace.

 

Vyzkoušejte aromaterapii

Aromaterapie je velmi příjemným způsobem, jak podpořit své fyzické zdraví a harmonizovat svou psychiku. Éterické oleje díky svým léčivým vlastnostem pomáhají dodat chybějící energii, posílit imunitu zklidnit podrážděné nervy, i povolit nepříjemné emoce, které v sobě držíme.

Pro zklidnění, zmírnění stresu a zlepšení nálady můžete použít například olejíček z:

 

Zapomeňte na perfekcionismus

Snaho dělat vše v životě dokonale, na sebe vytváří obrovský tlak. Zkuste se proto v letošním roce více zaměřit na to, abyste vše dělali nejlépe, jak to v daný moment jde - o nic míň, ale o nic víc. Pokud cítíte, že už jste vyčerpaní, vystresovaní a zanedbáváte další důležité oblasti svého života, zvažte, jestli už to, co jste udělali, nestačí. Jestli je opravdu potřeba dělat ještě něco navíc a snažit se být v něčem ještě lepší.