7 novoročních předsevzetí pro zelenou budoucnost

Nový rok je za rohem a s ním přichází moment, kdy si mnozí z nás plánují své cíle a předsevzetí pro nadcházející měsíce. 

Co takhle letos svými cíli podpořit nejen sama sebe a své zdraví, ale prospět jimi i životnímu prostředí? Inspirujte se drobnými změnami, které můžete udělat každý den pro zelenějš, udržitelnější budoucnost.

Každý krok se počítá

Lidé často vzdávají svou snahu o ekologičtější přístup s pocitem, že jeden člověk stejně nic nezmění. Vždyť jsou tu velké firmy, spousta dopravních prostředků a neekologických, neetických výrobců, kteří znečišťují ovzduší, plýtvají nerostnými zdroji a jakoukoli malou snahu zašlapou do země… Není to ale tak úplně pravda. 

Každý z nás může přispět svou troškou do mlýna. Svými každodenními volbami, návyky a životním stylem ovlivňujeme směr, kterým se naše budoucnost bude ubírat. Pokud nás takto začne smýšlet víc a víc, můžeme nakonec docílit pozitivní změny, kterou si všichni přejeme.

Abyste se do této změny zapojili, nemusíte přitom hned přejít na kompletní zero waste, jíst stát se vegany, zbavit se auta a všude chodit pěšky. Začít můžete drobnými krůčky každý den.

Malý krok pro člověka, velký skok pro lidstvo…

noah-buscher-x8ZStukS2PM-unsplash

 

Novoroční předsevzetí pro zelenou budoucnost

Třiďte odpad

Třídění odpadu bývá často zmiňovaný první krok k ekologičtějšímu životnímu stylu. Pokud odpadky při vyhození neroztřídíme, není možné je znovu použít = recyklovat a končí na skládce. Plýtvá se tak materiálem, který by mohl najít další využití a v případě některých materiálů, vyhozených na skládce, dochází taky ke zbytečnému zatěžování životního prostředí. Například plasty se samy rozkládají velmi dlouho a do ovzduší a půdy mohou vylučovat škodlivé toxické látky.

 

Nahraďte jednorázové obaly znovupoužitelnými

Ještě efektivnějším krokem, jak přírodě ulehčit, je zbytečný odpad vůbec nevytvářet. Velké množství jednorázových obalů není vůbec potřeba a po vyhození skončí na skládce, ať ji vytřídíme nebo ne, protože se už dál recyklovat nedá. Pokud je to možné, snažte se:

  • nekupovat balené nápoje a připravit si pití do vlastní lahve (ideálně skleněné nebo kovové)
  • chystat si vlastní jídlo s sebou do práce a vyhnout se nakupování balených hotových pokrmů
  • základní potraviny (obiloviny, oříšky, těstoviny, mouky apod.) kupovat v bezobalovém obchodě
  • ovoce, zeleninu a pečivo v obchodě balit do vlastních znovupoužitelných pytlíků a odnášet ve vlastní nákupní tašce
  • pro kávu do kavárny zajít s vlastním termohrnkem nebo si ji vychutnat rovnou na místě v hrníčku
  • odmítat k nápoji plastové brčko

 

Používejte přírodní kosmetiku

Konvenční kosmetika, kterou běžně pořídíte v drogeriích často obsahuje spoustu syntetických látek, které zatěžují životní prostředí a mohou být škodlivé i pro náš organismus. Velká řada produktů je navíc testovaná na zvířatech, kterým tyto experimenty způsobují velké utrpení.

V dnešní době už naštěstí existuje tak velký výběr přírodní, eticky a udržitelně vyráběné kosmetiky, že není tyto praktiky podporovat. Kosmetiku pro muže i ženy v každé věkové kategorii pořídíte i na tomto e-shopu.

  

Neplýtvejte jídlem

Mnoho zbytečného odpadu vzniká v naší kuchyni - především špatným plánováním a bezmyšlenkovitým nakupováním ve slevách v supermarketu. Pokud nakupujete příliš jídla, které nejste schopni sníst a nakonec ho vyhazujete, plýtváte samotným jídlem i vašimi penězi. 

Abyste plýtvání jídlem předešli:

  • Zapisujte si, když vám doma nějaká surovina dojde a potřebujete ji dokoupit
  • Plánujte si jídelníček dopředu, ať víte, jak s nakoupenými potravinami naložit
  • Do obchodu choďte vždy s nákupním seznamem a kupujte jen to, co potřebujete
  • Vyhněte se kupování velkého množství potravin jen proto, že jsou v akci
  • Naučte se využít zbytky jídel (např. připravit polévku ze zbytků kořenové zeleniny nebo třeba sušenky ze zbytků vloček, oříšků a sušeného ovoce)
  • Jídlo, které nestihnete sníst včas, uložte do mrazáku - prodloužíte tak jeho životnost

 

Upřednostněte lokální potraviny

Potraviny, které se pěstují v našich podmínkách, nemusí daleko cestovat, než dorazí na váš talíř. Upřednostněním místních, sezónních potravin nad těmi exotickými tak významně ušetříte životní prostředí. Protože lokální plodiny nemusí urazit tak dlouhou cestu, nemusí se navíc trhat nezralé, a vy si tak můžete vychutnat mnohem plnější chuť a získat podstatně více živin do vašeho těla.

victoria-shes-4MEL9XS-3JQ-unsplash 

 

Zredukujte svou spotřebu živočišných potravin

Živočišné potraviny (maso, ryby, mléčné výrobky) mají na životní prostředí velmi negativní vliv. Na chov hospodářských zvířat je třeba velké množství půdy, vody a plodin, které zkonzumují (a které se taky někde musí pěstovat). Pokud je to možné, zkuste proto zařadit do jídelníčku více rostlinných alternativ. Nemusíte se hned stát vegany - stačí když občas maso nahradíte luštěninami a mléko si zalijete například ovesným mlékem namísto kravského.

 

Kupujte kvalitní, udržitelnou módu

Textilní průmysl se podílí na zhruba 20% celkového znečištění čisté vody. Můžou za to syntetické látky, barviva a samotné zpracování finálních produktů. Konkrétně oblečení se navíc vyrábí v tak obrovském množství, že to bez úhony ani nejde. Řetězce rychlé módy tlačí spotřebitele k tomu, aby podléhali neustále se měnícím trendům a slevám a neustále nakupovali nové a nové oblečení, které vůbec nepotřebují. Aby mohly vznikat nové kolekce tak rychle a oblečení bylo tak levné, neužívají se k jeho výrobě lidé z rozvojových zemí, kteří pracují za směšně nízké mzdy a často navíc v naprosto nevhodných podmínkách.

Jak tento neetický byznys přestat podporovat?

  • Nekupujte oblečení jen proto, že je ve slevě - vždy se zeptejte, jestli ho opravdu potřebujete a budete z něj mít radost i za týden nebo za měsíc
  • Kupujte oblečení z kvalitních materiálu, kteé nevyhodíte po prvním vyprání
  • Nakupujte od značek, vyrábějících etickou, udržitelnou módu
  • Nepodléhejte "greenwashingu", který používají velké oděvní řetězce (to, že je pár procent použité látky vyrobeno z recyklovaného materiálu ještě nic neznamená)