Proč používat přírodní deodoranty?

Jaký je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem? Jak fungují a z čeho se vyrábí? A proč raději volit přírodní alternativy?

Antiperspiranty vs. deodoranty

Deodoranty neutralizují tělesný pach, který vzniká bakteriálním rozkladem potu. Ať už jsou přírodního nebo “chemického” původu, míru potu nijak neovlivňují a pouze zabraňují zápach (a svou vůní ho přebíjí). 

Antiperspiranty jsou podskupinou deodorantů. Kromě vonné složky obsahují navíc látky, které zmírňují a zabraňují samotnému pocení. U většiny antiperspirantů jde o kontroverzní hliník, který blokuje vývody potních žláz a snižují tak množství potu, které se dostane na povrch pokožky. 

bloom-blossom-flora-1638395

Proč se vlastně potíme?

Pocení v prvé řadě reguluje naši tělesnou teplotu - chrání naše tělo před přehřátím během horkých letních dnů i při náročné fyzické aktivitě. Pokud je regulace narušená a tělo se dostatečně nepotí, může se objevit točení hlavy, pocit na omdlení a kožní vyrážky. 

Zvýšené pocení se může také objevit během nemoci, kdy tělo spaluje větší množství energie “bojem” proti bacilům. Stejně tak se zvyšuje i při náročných, stresujících situacích nebo při intenzivních emočních prožitcích. 

Kromě toto pocení také...

  • … pomáhá odvádět toxické látky z těla
  • … otevírá póry, uvolňuje nahromaděné nečistoty a zabraňuje tak vzniku vyrážek a akné (proto tyto problémy zhoršují například těžké make-upy, pod kterými kůže nemůže volně dýchat) 
  • … udržuje zdraví pokožky i vlasů (otevřením pórů napomáhá také uvolnit ucpané vlasové folikuly a poskytuje prostor pro růst vlasů)
  • … snižuje riziko ledvinových kamenů (odvádí přebytečnou sůl a vápník z těla)

Nebezpečné ingredience v deodorantech/antiperspirantech

Hliník

Jestli hliník skutečně škodí zdraví, nebo se jím straší zbytečně, není zcela jasné. V oblasti totiž není dostatek provedených studií a tak zatím některé před používáním hliníku varují, jiné negativní účinky vyvrací. Co z toho ale vyplývá je, že bychom při nejmenším měli být opatrní. 

Podle některých vědců totiž zvýšený příjem hliníku (ať už právě z kosmetiky, nebo z potravy a vody) může z dlouhodobého hlediska zvyšovat riziko mnoha závažných onemocnění.

Nejčastěji se tyto obavy objevují v souvislosti s rakovinou prsu u žen. Vzhledem k tomu, že se antiperspiranty aplikují do podpaží, v blízkosti prsou, mohou být absorbovány kůží a způsobovat nežádoucí hormonální změny. Ovlivňují především ženský hormon estrogen, který se v tomto případě podílí na růstu rakovinných buněk.

Parabeny

Další problematickou složkou deodorantů a antiperspirantů jsou parabeny. Ty fungují jako konzervační látky a zabraňují množení bakterií v kosmetice. Vyrábí se z ropy a jsou tak velmi levné a praktické pro mnoho výrobců. 

Na druhou stranu ale existují obavy o bezpečnost jejich používání. Přestože stejně jako u hliníku, tyto účinky nebyly zatím prokázány, spekuluje se o možné spojitosti s rakovinou, narušením hormonální aktivity toxicitou pro imunitní systém. U lidí s citlivou pokožkou navíc často vyvolávají nepříjemné alergické reakce. 

Triclosan

Triclosan je syntetická látka, která se využívá především pro své antimikrobiální účinky. Původně se využíval jako herbicid, ale dnes ho najdeme i jako běžnou součást kosmetiky. Používá se především v antibakteriálních mýdlech, zubních pastách, čističích do domácnosti i jako složka sportovního oblečení. 

Triclosan nič přirozenou mikroflóru kůže, zhoršuje alergie a sám spouští alergické reakce. Narušuje endokrinní systém a hormonální rovnováhu. Může tak zvyšovat riziko neplodnosti, problémy se štítnou žlázou i přibírání na váze. Testy na bakteriích navíc ukázaly, že triclosan v lidském těle způsobuje vyšší rezistenci organismu na antibiotika - a léčba se tak stává neúčinná.

Jak fungují přírodní deodoranty?

BIORYTHME deodorant Citronová meduňka 

Základ deodorantu tvoří kakaové máslo, doplněné přírodní éterické oleje - v tomto případě olej z meduňky a citronely. Deodorant nepotlačuje pocení, ale přesto spolehlivě zabraňuje zápachu. Aktivními složkami jsou tu Triethyl Citrate (rostlinný ester kyseliny citronové) a Zinc Ricinoleate (zinková sůl ricinového oleje).  

DULCIA NATURAL Krémový deodorant

U krémového deodorantu Dulcia proti pachu bojuje jedlá soda - běžná kuchyňská ingredience, která účinně neutralizují zápach a vstřebává do sebe nadbytečný pot. Bio kokosový olej a kakaové máslo dodávají deodorantu krémovou konzistenci, oxid zinku zklidňuje podráždění kůže (např. po holení) a pocit svěžesti doplňují vybrané esenciální oleje.

Dlouhodobým používáním se efekt deodorantu zvyšuje a pot se postupně ředí na jemnější nepáchnoucí tekutinu.

Deodoranty Nobilis Tilia

Přírodní deodoranty od Nobilis Tilia obsahují, stejně jako deodorant Biorythme, Zinc Ricinoleate, doplněný směsí éterických olejů, fixovaných na speciálním škrobu. Díky tomu dochází k pozvolnému uvolňování vůně v závislosti na teplotě. Čím více se potíte, tím více účinných látek se uvolní. Deodorant má mírný antiperspirační účinek, ale nebrání přirozeným funkcím pokožky.