5 kroků pro péči o suchou pokožku

Suchá pleť vzniká důsledkem mnoha faktorů. Může jít o krátkodobý stav, způsobený změnami teplot a počasí nebo nevhodnou kosmetikou, ale také o chronický problém. Správnou hydrataci své pleti podpoříte jednoduše v 5 krocích.

Jak suchá pleť vzniká?

Důvodů, proč kůže může ztratit přirozenou schopnost hydratace, je několik:

Počasí

Obzvláště v zimě může být suchá pleť problém. Kromě teploty se totiž snižuje i vlhkost vzduchu. Studený, suchý vzduch způsobuje, že se vlhkost z kůže rychleji vypařuje ven. Během zimních měsíců tak pokožka ztrácí okolo 25 % ze své schopnosti hydratace. Stejně tak na pleť negativně působí i vítr, který kůži dráždí, vysušuj a zeslabuje.

Topení a horká sprcha

Podobný efekt suchého vzduchu si vytváříme i sami doma pomocí topení - ať už jde o radiátory, dřevěná kamna, přímotopy nebo domácí krby. Problematické mohou být také dlouhé horké sprchy nebo koupele. Ty mohou způsobovat nepříjmné svědění, šupinatění kůž i zhoršení existujících kožních problémů (jako je např. ekzém)

Nevhodná kosmetika

Velká část běžné kosmetiky obsahuje chemické látky, které narušují přirozené procesy kůže. Kůže tak ztrácí svou schopnost ochrany a hydratace. 

sucha-kuze

Zdroj fotky: freepik.com

Další faktory

  • Vyšší věk (u osob nad 40 let se riziko suché pleti zvyšuje)
  • Časté plavání ve chlorované vodě
  • Opalování
  • Tvrdá voda v domácnosti
  • Nevyvážený jídelníček (nedostatek zdravých tuků ve stravě)
  • Nedostatek tekutin
  • Kousavé a dráždivé oblečení z materiálů jako je vlna, bambus nebo syntetická vlákna.
  • Genetické predispozice
  • Přehnaně časté sprchování, čištění pleti, umývání rukou

Kožní onemocnění suché pleti

Suchá pleť nemusí být jen problém, se kterým se potýkáte v zimních měsících nebo po dlouhém ležení na pláži. Pojí se s ní také některé chronické kožní problémy, jako je:

Ekzém

Ekzém je neinfekční, chronický, svědivý zánět kůže. Vzniká kvůli dysfunkci kožní bariéry, která způsobuje, že vrchní vrstva pokožky nemůže správně zadržovat vlhkost. Není tak schopna kůži chránit před alergeny a dráždivými látkami z okolí. 

Psoriáza (lupénka)

Psoriáza je zánětlivé autoimunitní onemocnění, které vede k nadprodukci kožních buněk. Odumřelé buňky tak na kůži zůstávají a vytváří lesklá bílá místa. Okolí je zarudlé, vysušené a způsobuje nepříjemné svědění. 

Spongiotická dermatitida

Spongiotická dermatitida kromě vysušené, zarudlé a svědivé pokožky zahrnuje také často otoky, způsobené přebytečnou tekutinou, nahromaděnou pod kůží. Stejně jako ekzém není nakažlivá a může (ale nemusí) mít alergický spouštěč.

5 kroků pro dokonale hydratovanou pokožku

Upravte svůj sprchový rituál

I když vás v zimě možná láká představa dlouhé horké sprchy, myslete na to, že čeho je moc, toho je příliš. Pokuste se sprchování a koupání omezit na 10 minut a teplotu vody o něco snížit. 

Pročtěte si také složení kosmetiky do koupele a snažte se vyhnout dráždivým chemickým přísadám, které kůži ještě více vysušují. Namísto toho do sprchy vezměte třeba přírodní mýdlo od ALMARA SOAP s medem a směsí rostlinných olejů.

K osušení těla používejte měkký ručník a kůži příliš nedřete. Po koupeli je také vhodné hydrataci podpořit tělovým mlékem nebo máslem, které veškerou vlhkost zadrží uvnitř kůže. Vyzkoušet můžete třeba šlehaný levandulový krém z bambuckého másla od značky ALMA.

alma-levandule

Udržujte přiměřenou vlhkost vzduchu

Kromě ztráty hydratace pokožky vede suchý vzduch i k popraskaným rtům, škrábání v krku a suchému kašli. Problém můžete jednoduše vyřešit pomocí elektronického zvlhčovače. Některé přístroje navíc umožňují do speciální nádobky přidat i éterické oleje. Kromě zvlhčení vzduchu tak můžete současně i pozvednout i svou psychiku. Vyzkoušejte třeba směs Harmonie od Nobilis Tilia s olejíčkem z mandarinky, bergamotu a levandule.

Pijte dostatek tekutin

Voda pomáhá regulovat tělesnou teplotu, chrání míchu, tkáně a klouby před vysoušením, zbavuje organismus škodlivých látek, napomáhá trávení a podílí se na rozvádění živin po těle. Dostatečný příjem tekutin je důležitý také pro zdraví a krásu naší kůže. Kolik vody byste denně měli vypít, je velmi individuální. Rady typu “Pijte co nejvíc vody”, tak nemají žádný význam. Z vědeckých výzkumů totiž vyplývá, že pokud pijete více tekutin, než vaše tělo potřebuje, nijak to vaše zdraví nepozvedne. Snažte se proto naladit na své tělo a vnímat jeho signály.

Používejte peeling

Peeling pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky, udržuje kůži hladkou a hebkou na dotek. Stimuluje růst nových buněk, zlepšuje cirkulaci krve a čistí pleť do hloubky. Peeling aplikujte na pleť obličeje i na pokožku celého těla. Snažte se upřednostňovat přírodní produkty, které nenaruší přirozené procesy pokožky - vyzkoušet můžete třeba  BEBUTTER tělová peeling s rakytníkem a pomerančem nebo cukrový peeling s vůní jahod od ALMARA SOAP.

Odličujte se šetrným způsobem

Pokud nosíte make-up, myslete také na šetrné odličování. Řada odličovacích přípravků kůži vysušuje a dráždí, takže je po odlíčení napjatá a zarudlá. Pro odličování i samotné čištění pleti proto používejte šetrnou kosmetiku, vhodnou pro váš typ pleti. 

Skvělou pomůckou je konjak houbička, která jemně masíruje pokožku, stimuluje krevní oběh a podporuje růst nových kožních buněk. 

Zkusit můžete také metodu olejového čištění, která podporuje přirozené procesy v pleti, napomáhá udržovat hydrataci a zároveň pleť bezchybně vyčistí do hloubky. Více o této metodě si můžete přečíst na našem blogu.