Jak se zbavit jizev po akné přírodní cestou

Akné postihuje více než 80 % všech dospívajících. Objevit se může ale i ve vyšším věku a dospělých, kteří trpící akné, stále přibývá. Kromě nepříjemných pupínků s sebou ale nemoc přináší i dlouhodobé následky - jizvy. Ty viditelné i ty, které si neseme jen ve své hlavě.

Proč a jak vzniká akné?

Akné je způsobeno ucpáváním kožních pórů odumřelými buňkami, bakteriemi nebo nadprodukcí kožního mazu. Významnou roli při jeho vzniku hrají hormonální změny, které mají vliv právě na produkci kožního mazu. Proto se s akné setkává většina lidí během puberty, kdy dochází k výrazným hormonálním výkyvům. 

Rizikovým faktorem jsou také genetické predispozice a některé léky, jako je hormonální antikoncepce nebo kortikosteroidy. Problém může zhoršovat také nevhodná strava a (tak jako v podstatě u všech nemocí) nadmíra stresu.

blonde-woman-has-problems-with-skin-face

Zdroj fotky: www.freepik.com

Proč se po akné objevují jizvy?

Naše kůže se skládá ze tří základních vrstev - epidermis, dermis a hypodermis. Tyto vrstvy vytváří ochrannou bariéru mezi vnitřním a vnějším prostředím. Chrání naše tělo před toxiny, bakteriemi a škodlivými vlivy UV záření a současně pomáhají vstřebávání vitamínu D ze slunce. Při akné vzniká v kůži zánět (= obranná reakce imunitního systému), kožní póry "nabobtnávají" a dochází ke zhroucení stěny póru. Aby kůže vše zase dala do pořádku, začne vytvářet větší množství kolagenu pro zacelení rány.

Pokud jsou pupínky drobné, kůže dokáže poškozenou tkáň "opravit" tak, že po akné nezůstanou žádné další následky. Pokud je ale zánět větší a rozšíří se i do okolí původního pupínku, může dojít ke hlubšímu zjizvení.

Obecně se jizvy tvoří dvěma způsoby:

  1. Pokud dojde ke ztrátě tkáně, vzniká na kůži jizva, která je propadlá oproti okolní tkáni. Tyto menší či větší důlky na kůži se velmi často objevují právě po prodělaném akné, ale také po neštovicích nebo po odstranění mateřských znamének

  2. Pokud kůže začne produkovat větší množství kolagenu, v místě zaníceného pupínku se vytváří nová tkáň s odlišnou strukturou a vyvyšuje se nad okolní kůži. Speciální kategorií jsou potom keloidní jizvy - hypertrofické jizvy, které se rozšiřují do dalších oblastí kůže, než kde bylo původní zranění nebo zánět. 

 

Jak předejít jizvám po akné

Vznik jizev je přirozenou reakcí naší kůže, která se snaží vzpamatovat z prodělaného zánětu. Vznik vystouplých jizev nám do jisté míry ukazuje, že naše kůže správně funguje a dokáže produkovat dostatečné množství kolagenu, aby ranky zahojila. Přesto existují způsoby, jak vzniku jizev předejít nebo jejich projevy zmírnit.

Používejte šetrnou kosmetiku

Mnoho lidí, které trápí problematická pleť, sahají po kosmetice, která pleť výrazně vysušuje a narušuje její přirozené funkce. Z krátkodobého hlediska možná vysuší a zahojí pár pupínků, ale dlouhodobě může problém ještě zhoršit. Při péči o pleť se proto nezaměřujte jen na samotné akné, ale na celkovou podporu zdraví vaší pokožky. Dopřejte jí každodenní dávku hydratace a výživy a podpořte tak přirozenou schopnost regenerace. 

7105-3_yage-lokalni-pece-na-pupinky-sos-miracle-10-ml

TIP: Yage SOS Miracle

✔️podporuje produci kolagenu

✔️napomáhá regeneraci kůže

✔️zlepšuje pevnost a elasticitu pleti

✔️výrazně napomáhá léčbě akné

✔️ 100% přírodní produkt

✔️ česká přírodní kosmetika vyrobená podle tradičního korejského rituálu krásy

 

Nezapomínejte na opalovací krém

Po prodělaném zánětu může kromě vzniku jizev dojít také k hyperpigmentaci - vzniku tmavých flíčků v oblastech po zhojeném akné. Je to proto, že při zanícení dochází k uvolňování melaninu (hnědého barviva), které ovlivňuje barevný tón kůže. Problém může zhoršit také nadmíra slunečního záření, které samo o sobě stimuluje produkci melaninu v kůži. Při pobytu na sluníčku proto nezapomínejte na kvalitní opalovací krém - ideálně nekomendogenní (= neucpávající póry) přírodní krém bez chemických filtrů a nanočástic.

opalovaci-kremTIP: ECO COSMETICS Opalovací krém Neutral

✔️ochranný faktor 50 (vysoká ochrana)

✔️nezanechává na pleti viditelnou stopu

✔️vyživuje pokožku a předchází jejímu vysoušení 

✔️vhodný i pro extrémně citlivou pleť

✔️ bez parfemace, bez chemických filtrů

 

Nemačkejte a neškrábejte pupínky

Akné může být velmi nepříjemné, bolavé a může výrazně ovlivňovat i naši psychickou pohodu. Nutkání se pupínků co nejrychleji zbavit je přirozené, ale někdy může natropit víc škody, než užitku. Mačkáním kůže se totiž všechny nečistoty a bakterie rozšiřují do okolí pupínku, ránu nechávají otevřenou další infekci a mohou způsobit vznik dalších pupínků i hlubších, výraznějších jizev. 

Jak se zbavit jizev a fleků po akné

Aloe Vera

Pro své blahodárné účinky na pleť je Aloe Vera v přírodní medicíně považováno za malý zázrak. Zvyšuje produkci kolagenu a elastinu, látek, které jsou zodpovědné za regeneraci zjizvené tkáně. Usnadňuje růst nových tkání, urychluje hojení a kůži do hloubky hydratuje

Bambucké máslo 

Bambucké máslo je bohaté na vitamín F a další esenciální mastné kyseliny, které zmírňují záněty a udržují pleť dostatečně hydratovanou. Díky tomu se zanícená místa rychleji léčí a případné jizvičky nejsou tolik výrazné. Bambucké máslo obsahuje také vitamín E, důležitý antioxidant, který chrání pleť před volnými radikály a předčasným stárnutím. Celým svým složením je tak bambucké máslo skvělým pomocníkem pro regeneraci kůže a rychlejší hojení všemožných kožních problémů. 

Kokosový olej

Obsažené mastné kyseliny v kokosovém oleji pomáhají udržovat pleť hydratovanou a hebkou na dotek. Kokosový olej pleť chrání před infekcí, má antioxidační účinky a napomáhá produkci kolagenu, který je nezbytný pro pružnou a odolnou pokožku.

rescue

TIP: INLIGHT Bio Rescue balzám

✔️pomáhá léčbě (i vážnějších forem) akné

✔️působí antibakteriálně a protizánětilvě

✔️ usnadňuje hojení a regeneraci pleti

 

Rakytníkový olej

Olej z rakytníku je výborným pomocníkem pro regeneraci pokožky a podporu růstu nových kožních buněk. Je bohatý na vitamíny A, B, C, D a E, působí protizánětlivě a má antioxidační účinky. Pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu, zvyšuje pružnost pokožky a omezuje tvorbu jizev i známek stárnutí.

Kyselina mléčná

Kyselina mléčná funguje v kosmetice jako jemný peeling, který odstraňuje odumřelé kožní buňky. Oproti klasickému peelingu je pro pleť šetrnější a nezpůsobuje podráždění. Pomáhá zjemňovat povrch pokožky, redukuje výskyt jizev a vyhlazuje nerovná místa. Vhodná je také pro zralou pleť se sklonem k vráskám. 

Kyselina salicylová

Kyselina salicylová je přírodní kyselina, která se získává z kůry vrby a břízy. Proniká do pórů pokožky, pomáhá odstraňovat nahromaděné bakterie, nečistoty a rozpouští odumřelé kožní buňky. Kromě zjemnění jizviček pomáhá předcházet i tvorbě akné, zmírňuje otoky a zarudnutí. 

Retinol

Retinol je čistou formou vitamínu A. Kosmetika s retinolem je známá především díky své schopnosti vyhlazovat vrásky, ale stejně skvěle funguje i na pleť po akné. Vyhlazuje jizvy, sjednocuje tón pleti, zlepšuje její texturu a pomáhá zbavovat hrubých míst na pokožce. Léčbu retinolem je potřeba zahájit pomalu a postupně se propracovat k produktům s vyšší koncentrací obsažené látky. 

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová urychluje hojení kůže, má antibakteriální vlastnosti a snižuje tak riziko infekce kůže. Její důležitou vlastností je také schopnost zadržovat vlhkost uvnitř kůže, takže pleť neztrácí potřebnou hydrataci. Kyselina hyaluronová tak pomáhá pleť udržovat hebkou, vyhlazenou a zářivou.