Přírodní úleva od alergie

Patříte mezi ty, kteří se rozkvetlým jarem nekochají, ale jen z něj kýchají? Vyzrajte na sezónní alergie s aromaterapií a užijte si barevnou přírodu se vším všudy.

Proč alergie vzniká?

Alergie nastává ve chvíli, kdy náš imunitní systém určitou látku (pyl, prach, plíseň, zvířecí chlupy, včelí žihadlo, konkrétní potraviny a léky) mylně identifikuje jako nebezpečnou. Z látky se tak stává alergen, který stimuluje buňky imunitního systému. Ty začnou produkovat látky jako je histamin, vyvolávající symptomy alergie. Projevovat se mohou u každého jinak. Od senné rýmy, přes slzení a otok očí až po narušení trávicího traktu nebo ekzém a kopřivku.  

Sezónními alergiemi u nás trpí okolo patnácti procent populace. Objevují se nejen na jaře, ale i v pozdním létě, na podzim a dokonce i v posledních zimních měsících. V každém období totiž kvetou jiné druhy rostlin, na které si můžeme mít citliví.

hummel-3609080_1920

Alergie se obvykle objevují už v dětství - není ale výjimkou, ani když se projeví teprve v dospělosti. To se může stát například:

  • když člověk náhle vystaven alergenu, se kterým nebyl dostatečně v kontaktu jako dítě
  • když je vystaven alergenu v době, kdy je jeho imunitní systém oslabený (během nemoci nebo těhotenství)
  • když si pořídí domácího mazlíčka
  • když se přestěhuje do oblasti s jinými stromy, rostlinami, trávou

Rizikových faktorů pro rozvoj alergií je několik. Svou roli tu hraje genetika, dlouhodobý pobyt v oblasti se znečištěným ovzduším i stav naší psychiky. 

Alergie z pohledu psychosomatiky

Odborníci zastávají názor, že 70 % nemocí pochází z naší psychiky. Z pohledu psychosomatiky alergie  vzniká potlačením agrese, zlosti vůči něčemu v našem okolí.

Když nás někdo nebo něco rozčiluje, rádi říkáme, že jsme na něj alergičtí. Alergie se tak podle psychosomatiky může rozvinout z naší zlosti vůči práci, nefunkčním vztahům, starostem, které nám přerůstají přes hlavu… V dětství může vznikat, když je dítě vystaveno úzkosti a strachu v neharmonickém prostředí plném hádek. Podvědomě se snaží pozornost rodičů přetáhnout jinam, aby hádky utichly - a tak vzniká alergie. 

Aromaterapie v léčbě alergie

Pro zmírnění projevů alergie mohou být velmi účinné esenciální oleje. Správnou volbou je třeba:

Levandule potlačuje vylučování histaminu a zmírňuje tak alergické reakce. Je vhodná zejména na kožní alergie, zmírňuje podráždění, pomáhá redukovat zánětlivé reakce a urychluje hojení kůže. Má také zklidňující účinky na psychiku a pomáhá zlepšovat kvalitu spánku, čím posiluje celý imunitní systém.

Máta, eukalyptus, tymián pomáhají uvolňovat ucpané dýchací cesty, mají ochlazující efekt a přináší okamžitou úlevu od ucpaného nosu.

Pačuli, neroli, heřmánek a levandule snižují produkci stresových hormonů a snižují tak náchylnost k alergiím.

 

Jak olejíčky používat:

  • Nakapejte pár kapek do aroma difuzéru
  • Pokud nemáte difuzér, nalijte do misky trochu horké vody a přidejte pár kapek olejíčku
  • Smíchejte olejíček s trochou základového oleje (mandlový olej, kokosový olej, bambucké máslo…) a vmasírujte na oblast spánků, za uši, za krk nebo na hrudník