Bio herbář: Levandule

Kleopatra s ní prý omámila Caesara, ve středověku ji lidé věšeli na dveře jako ochranu proti zlým duchům a dnes ji najdeme ve složení skoro každé druhé lahvičky s kosmetikou. Řeč je o levanduli - sladce vonící fialové bylince s mocnou léčivou silou.

Kde se vzala?

Levandule pochází původně z oblasti středozemí a její účinky lidé využívají už více než 2500 let. Díky své nezaměnitelné vůni našla své použití nejen v kosmetice a parfémech, ale také při výrobě svíček a vonných tyčinek, čajů i dezertů.

levandule (1)

V antickém Egyptě se využívala při pohřebních rituálech (včetně procesu mumifikace). Prvními, kdo začal s levandulí farmařit, byli Arabové. Už před dávnými lety si totiž všimli jejích zklidňující účinků na nervový systém, pro zmírnění stresu a pro úlevu od nespavosti - účinků, pro které levanduli milujeme dodnes.

Levandule má své hrdé postavení i v ajurvédě a systému tradiční čínské medicíny. Dokáže totiž stimulovat i zklidňovat zároveň, v závislosti na konkrétní situaci. Z pohledu ajurvédy je levandule spojena se srdeční čakrou - ne bezdůvodně je tak vnímána jako antický symbol čistoty, oddanosti, lásky a loajality.

Levandule pro zdraví

Levandule obsahuje protizánětlivé složky (linalyl acetate a linalool), které redukují zánětlivé procesy v těle. Zmírňují tak projevy astmatu, ulevují od alergií a mají pozitivní účinek na celé dýchací cesty. 

Pomáhá tlumit pooperační bolest a společně s růží a šalvějí tvoří mocné trio proti menstruačním křečím. Účinkuje také proti bolesti hlavy a migréně. 

levandule-vyber

Úleva od bolesti a podráždění

V kosmetice levanduli nejčastěji najdeme ve formě hydrolátu (květové vody) nebo esenciálního oleje.

Její protizánětlivé vlastnosti při léčbě akné, ekzémů, plísní nohou i lišeje. Kromě toho levandule urychluje regeneraci kožních buněk, napomáhá hojení drobných ran a je vhodná jako zklidňující péče po holení a po opalování.

TIP: Vyzkoušejte krémový deodorant Verbena od DULCIA NATURAL, který se postará o citlivou pokožku podpaží po holení a poskytne vám dlouhotrvající pocit svěžesti. Pro péči o pokožku celého těla potom sáhněte po bambuckém másle Bebutter s levandulí a měsíčkem.

Levandulový olejíček se ukázal být účinný také při alopecii, nemoci, která způsobuje výrazné vypadávání vlasů. Jemné masírování s pomocí levandulového, tymiánovéhorozmarýnového a cedrového olejíčku, pomáhá urychlit nový růst vlasů a zklidňuje podrážděnou pokožku hlavy.

Čistá mysl

Podobně jako heřmánek, i levandule je známá svými zklidňujícími vlastnostmi. Působí jako přírodní antidepresivum, zmírňuje stres, zklidňuje pocity úzkosti, uvolňuje napětí v těle a navozuje klidný spánek. Mimo jiné pomáhá vyrovnávat rozbouřené emoce, podrážděnost a výbuchy zlosti během PMS (kterým jednou za čas trpí 3 ze 4 žen). 

Zlepšuje kognitivní funkce (paměť, koncentrace, pozornost…), a to i u starších pacientů s Alzheimerovou chorobou.