6 nejčastějších chyb při používání pleťových olejů

Máte pocit, že pleťové oleje nejsou nic pro vás? Přijde vám, že vaší pleti vůbec neprospívají a jen zanechávají nepříjemný mastný pocit? Přírodní rostlinné oleje jsou vhodné pro všechny typy pleti - je ale potřeba umět mezi nimi vybírat a správně je používat. Podívejte se na 6 nejčastějších chyb při používání olejů a naučte se z olejové péče získat maximum. 

1. Vybíráte si oleje, nevhodné pro váš ty pleti

Každý typ pleti má svá specifika potřebuje speciální péči. Při výběru oleje pro suchou pleť volte mastnější oleje, které na delší dobu uzamknou vlhkost v pleti a podpoří tvorbu kožního mazu. Mastná pleť zase potřebuje lehké oleje, které se rychle vsáknou, dodají jí potřebnou výživu a pomohou s regulací kožního mazu. 

Složený jednotlivých druhů olejů se od sebe liší zejména v poměru kyseliny linolové a kyseliny olejové. Pro mastnější pleť se sklonem k akné jsou obecné vhodné oleje s vyšší koncentraci kyseliny linolové, jako je například olej z hroznových jader, pupalkový olej nebo konopný olej. Pro suchou pleť se naopak hodí třeba bambucké máslo, avokádový, mandlový nebo meruňkový olej.

Více o výběru správného oleje se dočtete tady.

kelly-sikkema-odbXUB3BwdU-unsplash

2. Používáte oleje příliš často

Pokud máte suchou pleť, je vhodné olej zařadit do ranní i večerní rutiny. Pokud je ale vaše pleť spíše smíšená nebo suchá, bohatě stačí olej použít jen jednou denně, a to ideálně večer.

Přes noc pleť produkuje menší množství kožního mazu, odpočívá a regeneruje se. Díky tomu, že olej pomáhá uzamykat vlhkost a nutrienty v pleti, zabrání tomu, aby se cenné látky místo do kůže vstřebaly do vašeho polštáře. Kromě toho noční olej pomůže také regulovat tvorbu kožního mazu a zvýší účinnost produktů z vaší noční rutiny.

TIP:  INLIGHT Bio noční balzám - směs olejů a bylinných výtažků pro omlazení zralé pleti a zklidnění podrážděné, problematické pokožky

3. Nanášíte příliš velké množství

Pleťové oleje jsou koncentrované produkty, kterých pro maximální účinek stačí použít jen maličké množství (na pleť vám postačí 4-5 kapek).

Používáním příliš velkého množství oleje může zapříčinit ucpávání pórů, nepříjemný mastný pocit a případné také vznik pupínků a černých teček. Použijte vždy takové množství, které se to pleti rychle vstřebá. Nechte chvíli olej vsáknout a případně nadbytek jemně “osušte” papírovým kapesníčkem (olej nestírejte a nedřete, jen kapesníčkem jemně pleť poklepejte).

4. Aplikujete ho na suchou pokožku

Oleje samotné nemají schopnost pokožku hydratovat - pouze uzamykají vlhkost v pleti a tím napomáhají hydrataci prodloužit. Ideální způsob jak oleje aplikovat, je proto vždy na vlhkou pleť. Obličej můžete lehce navlhčit vodou nebo přestříkat hydrolátem (květovou vodou), který navíc pleť osvěží a tonizuje.

5. Nanášíte oleje špatně

Při aplikaci oleje byste nikdy neměli pleť dřít a dráždit. U suché pleti můžete olej jemně vmasírovat, u mastné pleti je vhodnější olej pouze “vklepat” do pleti, tak aby zůstal pouze na povrchu jako ochranná vrstva.

6. Používáte kosmetiku v nesprávném pořadí

Při kosmetické rutině byste měli vždy začínat čištěním a poté aplikovat jednotlivé produkty od nejřidšího (tonika, pleťové vody, séra na vodním základě) ponejhutnější (oleje, olejová séra, hutné krémy), od produktů s nejmenšími molekulami po ty s největšími. Je to tak proto, že produkty na vodním základě pronikají nejhlouběji do pokožky, zatímco oleje a hutná olejová séra slouží spíše pro uzamknutí látek v pokožce. Nejsou schopny proniknout tak hluboko, ale zato vytváří ochrannou bariéru mezi vnitřním a vnějším prostředím.

Pokud proto používáte pleťový olej před nanesením séra nebo tonika, znemožňujete jim proniknout do hlubších vrstev pokožky a přicházíte o velkou část jejich účinků. Oleje proto vždy používejte jako poslední nebo předposlední, podle konzistence pleťového krému (pokud má krém těžší konzistenci než olej, použijte ho jako úplně poslední krok rutiny).

TIP: AU REVOIR WRINKLES - luxusní denní a noční olej proti vráskám. Už za 15 dní dokáže pleť viditelně projasnit, zbaví ji šupinavosti a sníží hloubku vrásek. S kosmetikou Yage, založenou na tradičním korejském rituálu krásy, navíc nikdy nešlápnete vedle. Produkty společně tvoří ucelý rituál, který krok po kroku očistí, tonizuje, hydratuuje a do hloubky vyživí vaší pleť.