Jak poznat kvalitní pleťový olej

Přírodní rostlinné oleje se hodí pro péči o všechny typy pleti. Správně zvolený olej dokáže vyléčit mnohé neduhy, dodá pokožce potřebnou výživu a podpoří její přirozené schopnosti. Jak ale kvalitní olej poznat?

Způsob výroby

Kosmetické oleje se získávají z olejnatých plodin jako jsou ořechy, semínka, olivy a další. Přestože na první pohled mohou vypadat všechny stejně, výrazně se liší svým původem i účinky, které na náš organismus mají.

Oleje mohou být zpracovány různými metodami. Nejčastěji se můžete setkat s pojmy “cold-pressed” (lisované za studena) nebo expeller-pressed (lisované za vysokého tlaku). Tyto metody zaručují maximální účinek na naše zdraví, ale zároveň mají nižší trvanlivost a nemají zrovna nejvyšší výnosnost (množství oleje, které se získá z určitého množství zpracovávané plodiny). 

Oleje lze také lisovat za použití tepla nebo je zpracovávat pomocí chemické extrakce. 

6253_alma-pletovy-a-telovy-olej-poznej-se_1

Lisování za studena

Oleje, lisované za studena, se označují jako panenské. Vybraná plodina se nejprve podrtí a poté se vsype do lisu, u kterého je po celou dobu pečlivě hlídaná teplota, která by žádnou cenu neměla přesáhnout 49°C. Jde o hranici, při které může dojít ke ztrátě cenných živin, které olej od přírody obsahuje. Požadovaná teplota se případně upravuje pomocí chlazení nebo snížení hrubosti mletí. 

Po lisování se olej už jen přefiltruje, nalije se do připravených nádob a putuje přímo do nákupních regálů. Díky této metodě zpracování si olej uchová své charakteristické aroma, barvu i obsažené antioxidanty, minerály a vitamíny. Oleje lisované za studena poskytují pokožce nejlepší možnou výživu, bez nežádoucích vedlejších účinků. Jsou citlivé na přímé světlo a je proto potřeba je skladovat v tmavých nádobách, které zabrání průniku UV záření.

Expeller-pressed oleje

Tato metoda získává olej z plodiny extrémním tlakem, během kterého může a nemusí být použito teplo. Při výrobě nejsou použity žádné chemikálie a oleje není vystaven příliš vysokému horku. 

Chemická extrakce

Chemická extrakce je nejziskovější - z malého množství suroviny vytáhne maximální množství oleje. Používá se při ní organické rozpouštědlo jako je pentan, hexan nebo heptan, kterého je poté získaný olej zbaven. Přesto, že existují normy, které je třeba splnit, olej nikdy není možné vyčistit dokonale a tak v něm i na úplném konci stále zůstává malé množství chemie. Olej je zdravotně nezávadný, ale obsažené chemické látky zůstávají napořád v našem těle, které je není schopno odbourat.

Rafinace

Rafinace je proces, při kterém je olej zbaven zbytků buněčných tkání, bílkovin, sacharidů, zbytkové vody z původní plodiny a dalších nečistot. Mizí z něj také stopy pesticidů a těžkých kovů, které se do oleje dostaly z životního prostředí.

To celé zní poměrně pozitivně - výsledný olej má neutrální chuť, barvu i aroma, které vás nijak neobtěžuje… S nežádoucími vlastnostmi ale mizí také velká část jeho zdraví prospěšných látek. Při procesu rafinace je olej vystaven teplotám okolo 200 stupňů, při kterých z něj mizí celá řada důležitých živin.

3 základní znaky kvalitního oleje

  • Má charakteristickou barvu a vůni
  • Je balený v tmavém skle
  • Je lisovaný za studena
  • Pochází z divokých volně rostoucích plodin/má bio certifikát

Jak se oleje liší svým složením?

Různé druhy olejů se hodí pro různé typy pleti. Je tak užitečné porozumět jejich základnímu složení a aspektech, ve kterých se jednotlivé oleje liší.

Mastné kyseliny jsou základní stavební jednotkou všech olejů. Při péči o pleť je důležité zaměřit pozornost hlavně na dvě z nich - kyselinu linolovou a kyseliny olejovou. 

Kyselina linolová

Lidé trpící akné mají obecně nižší množství kyseliny linolové, obsažené ve svém přirozeném kožním mazu, než kyseliny olejové. Proto je vhodné pro péči o aknózní pleť volit oleje, které obsahují vyšší koncentraci kyseliny linolové, aby se jejich rovnováha v pokožce vrátila do normálu.

Mezi oleje s vysokým podílem kyseliny linolové patří:

  • Olej z hroznových jader (70 %)
  • Pupalkový olej (72 %)
  • Saflorový (světlicový) olej (68-85 %)
  • Dýňový olej (57 %)
  • Konopný olej (56 %)

Kyselina olejová

Kyselina olejová činí oleje hutnější a těžší. Snadno proniká hluboko do pokožky a obnovuje její přirozenou vlhkost. Patří mezi významné antioxidanty, díky čemuž chrání organismus před škodlivým volnými radikály a zpomaluje v těle proces stárnutí. Vyšší koncentrace kyseliny olejové je tak vhodná především pro péči o suchou a zralou pleť se známkami stárnutí a hyperpigmentací. Pleť vyživuje do hloubky, stimuluje regeneraci kožních buněk a zabraňuje vzniku zánětlivých procesů.

Oleje s vysokým podílem kyseliny olejové:

Existují také oleje, které mají obsah kyseliny olejové a linolové relativně v rovnováze a hodí se tak pro všechny typy pleti. Patří mezi ně například jojobový, ricinový, arganový, kokosový nebo lněný olej.