Mléko, máslo, krém? Co vám sedne nejlépe?

Býváte občas zmatení ze všech názvů, které na vás číhají z regálů drogerií a internetových obchodů? Posviťte si na ně s námi, ať při příštím nákupu víte s jistotou, po čem sáhnout.

cosmetics-5475900_1280

Krém

Krémy i tělová mléka obsahují olejovou a vodnou složku. Většinou jsou v poměru zhruba 1:1, v závislosti na dalších obsažených látkách. Svou konzistencí je krém někde mezi tělovým mlékem a máslem. Kvůli vyššímu obsahu oleje mohou krémy na pokožce chvíli zanechávat pocit mastnoty. Oproti lehkým tělovým mlékům ale na delší dobu uzamykají vlhkost v pokožce a zabraňují vysoušení. Je tak vhodné po nich sáhnout například právě teď v zimním období, kdy kůže potřebuje silnější ochranu.

6358_dulcia-natural-letni-hydratacni-krem-perlet-50-mlTIP:

Jemně nadýchaný hydratační krém Dulcia v sobě spojuje zklidňující účinky růžové vody a regenerační vlastnosti jojobového oleje. Ten je svou konzistencí nejbližší přirozenému kožnímu mazu a dokonale tak pomáhá udržovat správnou hladinu vlhkosti v kůži. Krém je nabitý vitamínem E, který zabraňuje předčasnému stárnutí pleti a obsahuje přírodní panthenol, který mírní podráždění a urychluje proces hojení pleti.

 

  

Tělové mléko

Tělová mléka jsou lehčí, obsahují větší podíl vody a rychleji se vstřebávají do kůže. Nezanechávají pocit mastnoty a neucpávají póry, ale udržují vlhkost v kůži po kratší dobu. Jsou vhodné spíše pro mastnou a normální pokožku a jsou skvělé pro použití během dne a v horkých letních dnech. Pro silnější ochranu a výživu výrazně vysušené pokožky je vhodnější zvolit krém, máslo nebo samotný olej.

TIP:

Tělová mléka jsou vhodná také pro citlivou dětskou pokožku. Konopné mléko Robátko obnovuje a posiluje ochranný kožní plášť, zbavuje lišejů a opruzenin. Obsahuje kromě konopného oleje i bambucké máslo a extrakt z měsíčků a šalvěje. 

Tělové máslo

Tělové máslo má nejhutnější, nejtěžší konzistenci. Může, ale nemusí obsahovat malé množství vody. Tělové máslo vytváří na kůži ochrannou bariéru, která ji chrání před ztrátou přirozené vlhkosti, před nečistotami i prachem z ovzduší. Uzamyká vlhkost v kůži nejúčinněji a na nejdelší dobu. Je tak skvělou volbou pro extrémně suchou pleť, u které brání vzniku šupinek a drsných míst. Využijete ho ale i při extrémním počasí nebo jako součást poopalovací péče, kdy má pokožka vyšší tendenci se vysoušet a loupat.

Másla jsou vhodná pro péči o celé tělo. Využijete ji tak i pro ošetření popraskaných rtů, drsné pokožku loktů nebo hrubé, vysušené pokožky pat.  Přírodní másla jsou vhodná také jako vyživující zábaly - pleťové i vlasové.

Nejčastěji se můžete setkat s bambuckým a kokosovým máslem, které vyrábí z dužiny dospělého kokosu.

inight-butter


TIP:

Po náročném tréninku vyzkoušejte pro své unavené svaly BEBUTTER s citronovou trávou. Kombinace šlehaného bambuckého másla, mandlového a meruňkového oleje s extraktem z léčivých bylin pomáhá prokrvovat pokožku, příjemně ji prohřeje a zároveň napomůže udržení optimální míry hydratace.

Inlight tělové máslo je vyrobeno na bázi kokosového oleje a s pomocí dalších bio olejů, bylinných výtažků a esenciálních olejů dodává pokožce luxusní výživu a silnou ochranu. Je nabité antioxidanty, pomáhá nastartovat regenerační procesy v kůži, zklidňuje ji a vyživuje. Pomáhá proti vysoušení pokožku a zlepšuje její pružnost. Díky tomu předchází tvorbě strií a celulitidy a je vhodné pro péči o namáhanou pokožku bříška při těhotenství. 

 

Rostlinné & esenciální oleje

V kosmetice se můžete setkat se třemi pojmy - rostlinné oleje, esenciální oleje a minerální olej. Poslední z nich v žádném z produktů tohoto e-shopu nenajdete. Jde totiž o ropný produkt, který v přírodní kosmetice nemá své místo. 

Minerální olej je vysoce rafinovaný, díky čemuž je bez zdravotních rizik a výsledný produkt je čirý a bez zápachu. Používá se pro hydrataci a zjemnění pokožky, a najdete ho v pěsticí i dekorativní kosmetice. Nejsou u něj potvrzena zdravotní rizika, ale stále existují určité pochybnosti. Co je naopak jisté je to, že minerální olej z dlouhodobého hlediska nepřináší pleti žádné pozitivní účinky. Neobsahuje žádné minerály a vitamíny, narozdíl od přírodních olejů. Jeho výroba je navíc výrazně zatěžuje životní prostředí.

Rostlinné oleje jsou získávány ze semen, listů, plodů i květů rostlin. Pořídit můžete jednodruhové oleje i směsi, speciálně sestavené pro potřeby konkrétního typu pleti. O tom, jak poznat kvalitní olej, a podle jakých kritérií vybírat olej pro svůj typ pleti se dočtete zde.

Esenciální oleje se vyrábí destilací párou ze siličnatých rostlin. Jsou vysoce koncentrované a poskytují tak výrazně silnější účinky, než samotné sušené byliny. Většina z nich (s výjimkou např. tea tree olejíčku) je nevhodná pro použití přímo na pleť a je třeba je nejprve smíchat s tzv. “nosným” (rostlinným) olejem. 

TIP:

oleje

Balzám

Poslední zvláštní skupinou jsou balzámy. Ty zpravidla ve svém složení nemají vodu a nejlépe se tak vstřebávají do jemně navlhčené pokožky. Často se ve jejich složení objevuje včelí vosk, který vytváří jejich charakteristickou konzistenci. Díky koncentrovanému složení výživných látek stačí pro dlouhotrvající ochranu pokožky nanést velmi malé množství balzámu.

Balzámy jsou, stejně jako másla, vhodné pro vysušenou pokožku, která potřebuje extra dávku výživy. Výborné jsou tak na oblasti jako jsou popraskané ruce v zimě, lokty nebo paty. 

TIP:

HEMPTOUCH Jemný balzám poskytuje šetrnou péči citlivé pokožce. Zklidňuje, zvláčňuje a posiluje ochrannou bariéru. Podporuje přirozené funkce pokožky a urychluje její regeneraci.

INLIGHT čisticí balzám je určený pro šetrné, hloubkové čištění pleti. Bez problému odlíčí makeup, zbaví pleť nečistot, zklidní podráždění a připraví ji na další kroky kosmetické rutiny. Respektuje přirozené procesy pleti, urychluje regeneraci a reguluje správnou míru tvorby kožního mazu.

Zdroj úvodní fotky: www.freepik.com