Léčivý včelí vosk

Suchá pleť, akné, vrásky, strie... S tím vším si dokáže poradit tento včelí zázrak. Jakou v kosmetice plní funkci a jak ho zařadit do své rutiny?

O včelím vosku obecně

Včelí vosk vzniká metabolickou přestavbou medu a pylu v těle některých druhů včel. Ty si z něj poté staví plástve, do kterých ukládají nadbytečný med a pyl, používají ho pro tepelnou izolaci úlu a do nových plástev ukládají svá vajíčka. 

Za studena je vosk tvrdý a lze ho lámat, za tepla roztává. Jeho velkou výhodou je, že nemá žádné datum spotřeby - nekazí se, nežlukne a dá se neustále znovu rozehřívat a znovu zpracovávat. Své využití tak kromě kosmetiky našel také ve farmaceutickém průmyslu, v potravinářství i při výrobě přírodních svíček. Svíčky z včelího vosku oproti parafínovým svíčkám (většina svíček, které běžně pořídíte) nevylučují do ovzduší žádné škodlivé látky, hoří čistě, déle a sladce voní po medu. Včelí vosk našel své místo i v aromaterapii, protože ve spojení s éterickými olejíčky pomáhá ve svíčkách zesilovat intenzitu vůně. 

dmitry-grigoriev-yxXpjF-RrnA-unsplash

Včelí vosk v kosmetice

Včelí vosk najdete v hutných krémech, léčivých balzámech, pomádách i dětské kosmetice. Jeho primární funkcí je ztužovat oleje, tedy vytvářet krémové nebo pevné produkty s použitím tekutých rostlinných olejů. To ale zdaleka není jediným důvodem, proč se včelí vosk v kosmetice používá.

miracle-balm


Přírodní alternativa pro citlivou pleť

Včelí vosk obsahuje vitamín A, který napomáhá produkci nových kožních buněk a kolagenu, který pokožku udržuje pevnou a pružnou. Oproti syntetickým příbuzným nezpůsobuje včelí vosk podráždění, alergické reakce nebo vyrážky. Kromě toho pomáhá přitahovat vlhkost a napomáhá uzamykat hydrataci v pleti. Je tak skvělým pomocníkem pro péči o suchou, dehydratovanou a citlivou pokožku. 

TIP: ALMARA SOAP Přírodní balzám Miracle Balm představuje šetrnou péči o citlivou pokožku se sklony k podráždění a ekzémům. Zbavuje svědění, začervenání a praskání pokožky, a poskytuje jí intenzivní hloubkovou péči.

 

Ochranný štít proti vnějšímu prostředí

Kosmetika s včelím voskem usnadňuje hojení, zjemňuje pleť, zbavuje ji podráždění a vytváří ochrannou vrstvu před negativními vlivy okolí. Plní tak stejnou funkci jako např. minerální olej (ropný produkt, který se často objevuje v konvenční kosmetice), ale narozdíl od nich umožňuje pokožce volně dýchat, neucpává póry a nezabraňuje přirozeným procesům kůže.)

Intenzivní péče o rty

Včelí vosk najdete asi nejčastěji v pomádách na rty. Je totiž dokonalou zbraní proti vysušeným a popraskaným rtům v mrazivých zimních dnech i během horkého, slunečného léta. Vosk rty intenzivně vyživuje a zároveň jim poskytuje dlouhodobou ochrannou bariéru před vnějším okolím.

TIP: ALMA Kardamonový pomeranč - pomáda s mangovým máslem a včelím voskem pro ochranu a hydrataci rtů.

_vyr_1181_kard_pom_eko_open


Urychlení hojení

Říznutí, popálení, odřeniny… včelí vosk napomáhá hojení drobných ran a urychluje regeneraci pokožky. Zabraňuje škodlivým bakteriím a virům, aby vnikly přes narušenou pokožku do těla a pomáhá tak zabraňovat rozšíření infekce. Najdete ho tak i v dětské kosmetice, kde jeho antibakteriální účinky účinně zabraňují nepříjemným plenkovým vyrážkám.

TIP: NOBILIS TILIA Dětský krém Olinka - ochranný a vyživující krém pro citlivou dětskou pokožku. Chrání před podrážděním, vysoušením i opruzeninám. 

 
Úleva od kožních neduhů

Regenerační a protizánětlivé schopnosti včelího vosku napomáhají lepšímu hojení kůže, zbavuje pokožku zánětu a zklidňují svědění a podráždění, jak u akné, tak i lupénky nebo ekzematické pokožky. Zároveň je také včelí vosk oblíbenou ingrediencí v kosmetice proti stárnutí pleti i pro vyhlazení strií (nejen) v těhotenství.

TIP: INLIGHT Bio intenzivní balzám na vrásky - přírodní balzám pro obnovu pleti, redukci vrásek a pigmentových skvrn. Klinické studie prokázaly viditelné zmírnění vrásek již po 28denním používání tohoto balzámu.

 


Proč jsou včely tak důležité?

Včely jsou nepostradatelné pro ekologickou rovnováhu v zemědělství a lesnictví. Opylují rostliny a umožňují tak jejich rozmnožování (přenáší pyl na velkou vzdálenost). Co to pro nás reálně znamená? Třeba to, že si můžeme každý den vybírat z obrovského množství druhů ovoce a zeleniny, ale také ořechů, semínek nebo rostlinných olejů - to vše totiž pochází z rostlin, které včelky musí opýlit

Ze 100 druhů rostlin opylují včely 70 (část se opýlí větrem, vodou nebo jiným hmyzem) - některé z nich jsou na jejich opylení závislé úplně, jako například kakao nebo vanilka.

V současné době včelky čelí krizi - díky velkým zemědělským lánům monokultur včelám ubývá přirozený životní prostor a rozmanitost potravy. Klimatické změny, znečištění ovzduší a používání chemických přípravků pro pěstování rostlin (pesticidy, herbicidy..) způsobují, že jsou včely náchylnější k nemocem a parazitům a celé kolonie vymírají rychleji, než kdykoli jindy v historii.

Při výběru kosmetiky s včelím voskem (nebo případně dalšími včelími produkty) proto volte ověřenou přírodní kosmetiku, ideálně s bio certifikací - podpoříte tím ekologické, šetrné včelařství a zároveň pleti dopřejete nejkvalitnější kosmetickou péči.