Antioxidanty: Přírodní pomocníci v boji proti vráskám

Jak předejít předčasnému stárnutí pleti a oddálit vznik vrásek? Vraťte pleti pružnost a zdravou záři s antioxidanty!

Volné radikály a stárnutí pleti

Volné radikály jsou látky, které vznikají jako vedlejší produkt při trávení potravy a reakcích organismu na vnější podněty. 

Jde o atomy s lichým počtem elektronů, které jsou velmi nestabilní a reaktivní. Ve snaze najít elektron do páru, napadají další molekuly a atomy v našem těle a přeměňují jejich elektrony taktéž na volné radikály. Tomuto procesu se říká oxidace.

V přiměřeném množství jsou volné radikály pro tělo prospěšné - pomáhají totiž při léčbě infekcí a hojení ran. Pokud je ale tělo není schopno zpracovat a napadnou důležité části buňky, buňka přestává správně fungovat a může odumřít. Mimo jiné tak dochází i k poškození buněk, zajišťujících tvorbu kolagen, elastin a kyseliny hyaluronové - látek, nezbytných pro pevnost a elasticitu pokožky.

verena-bottcher-ajk2vE9mkxY-unsplash

Viditelné projevy oxidačního poškození:

  • ztráta elasticity pokožky
  • vrásky
  • šednoucí vlasy
  • vypadávání vlasů

Antioxidanty jako bojovníci proti oxidačnímu stresu

antioxidanty

Z vnějších faktorů množství volných radikálů zvyšuje především UV záření. Právě proto pokožka rychleji stárne při častém opalování a návštěvách solária. Dalšími rizikovými faktory je také kouření (aktivní i pasivní), znečištění ovzduší a půdy (chemickými hnojivy, které skrze potravy přijímáme do těla) a některé druhy léků.

Aby tělo těmto vlivům odolalo, je potřeba mu dodat dostatečné množství antioxidantů. Antioxidanty jsou přirozeně se vyskytující vitamíny a minerály, které eliminují volné radikály v těle, chrání před poškozením buněk a zpomalují stárnutí organismu. Mohou být přírodní i syntetické a mnoho jejich zdrojů najdeme rostlinné stravě. Patří sem například vitamín A, C, E, které se vyskytují ve velké míře v bobulovém ovoci, tmavé listové zelenině, citrusech, švestkách, brokolici, mrkvi, šípcích nebo třeba olivách.

TIP: Všechny důležité antioxidanty hravě doplníte s kapslemi od PRAVÁJÁ 

 

Antioxidanty v kosmetice

Vitamín C

Vitamín C je známý pro své rozzařující účinky na unavenou, mdlou pleť. Pomáhá při léčbě řady zánětlivých onemocnění, zbavuje zarudnutí a podráždění. Zmírňuje hyperpigmentaci (tmavých skvrn od opalování, "stařeckých skvrn") a sjednocuje tak barevný tón pleti. Oblíbený je také v očních sérech a krémech, protože pomáhá vyhlazovat jemné vrásky a zesvětluje tmavé kruhy pod očima.

Pro silnou antioxidační ochranu vyzkoušejte denní a noční liftingový krém Lobey.

Vitamín A (retinol)

Vitamin A pomáhá vyhlazovat a vyplňovat vrásky, zjemňuje hrubé části pokožky, pomáhá zesvětlovat jizvy tmavé skvrny a výrazně napomáhá léčbě akné. Noční pleťový olej Sleeping Beauty od Yage obsahuje kombinaci 15 nejúčinnějších přírodních rostlinných olejů a dalších cenných ingrediencí, včetně přírodního retinolu. Podporuje regeneraci buněk a tvorbu kolagenu, chrání před buněčným stárnutím a viditelně snižuje hloubku vrásek (změnu uvidíte za pouhých 15 dní).

Vitamín E

Vitamín E má protizánětlivé a antioxidační účinky. Chrání před tvorbou jizev, podporuje kožní bariéru a zabraňuje epidermální ztrátě vody. Díky tomu je pokožka krásně hydratovaná a odolná vůči negativním vlivům okolí. Zmírňuje poškození pleti z UV záření, pomáhá s hojením jizev, zklidňuje podráždění a svědění. Je účinným prostředkem pro péči o mladou, aknózní pleť i pro zralou pleť se sklonem k vráskám. Najdete ho třeba v luxusním krému s kyselinou hyaluronovou a avokádovým olejem od Dulcia Natural.

Zelený čaj

Zelený čaj je plný polyfenolů, které bojují proti volným radikálům, ale zároveň také působí protizánětlivě a urychlují hojení pokožky. Hydrolát ze zeleného čaje od KLARA ROTT podporuje přirozenou hydrataci pokožky, čistí ucpané póry, zmírňuje projevy akné, dermatitidy a ekzémů. Díky svým antioxidačním schopnostem předchází tvorbě vrásek a ztrátě elasticity pleti.