6 pravidel, jak předejít bolesti svalů (+ jak se jí zbavit)

Slunečné dny lákají vyjít ven a pořádně si dát do těla. Jak si sport užít se vším všudy, a přitom předejít bolestem z namožených svalů?

Jak bolesti svalů předejít?

Rozehřejte se

Než se pustíte do cvičení, věnujte alespoň pár minut krátkému rozehřátí. 5-10 minut joggingu, jízdy na rotopedu nebo skákání přes švihadlo pomůže lehce zvýšit tělesnou teplotu, rozproudit krev ve svalech a připravit je tak na fyzickou aktivitu. 

Pozor - rozehřátí není strečink. Ztuhlé, nepřipravené svaly byste určitě neměli tlačit do protažení. 

unsplash-c59hEeerAaI-unsplash

Dávejte pozor na správné provádění cviků

Špatně provedené cvičení může způsobit větší problémy, než kdybyste necvičili vůbec. Nejčastějším problémem bývá nesprávné držení paradoxně při těch nejběžnějších cvicích, jako je:

  • prkno
  • dřepy
  • sedy-lehy
  • výpady
  • most

Pokud si nejste jistí, nechte si poradit od profesionálního lektora konkrétního typu cvičení. A když zrovna žádného po ruce nemáte? Přesedlejte raději na jiný cvik, zaměřený na stejnou partii těla.

Odpočívejte

Vždy si dejte alespoň 48 hodinovou pauzu, než znovu budete cvičit na stejnou partii těla. Svaly si musí odpočinout, aby mohly při tréninku pracovat co nejlépe. Jen pokud jim dáte prostor pro regeneraci, předejdete bolesti a úrazům. 

Pijte dostatek tekutin

Vody pomáhá regulovat tělesnou teplotu a rozvádí po těle živiny, které nám dodávají potřebnou energii. Nedostatečný pitný režim způsobuje, že jsme při cvičení unavení, točí se nám hlava nebo nás zlobí křeče.

Vnímejte signály vlastního těla

Pokud při cvičení zažíváte nepříjemnou bolest, zvolněte tempo, nebo si na chvíli odpočiňte. Pokud vás při konkrétním cviku bolest stále provází, zkuste raději přesedlat na jiný cvik. Vždy berte ohledy na své vlastní možnosti a nechoďte daleko za své hranice. Pravidelný pohyb, i když ne na “profi úrovni” vás a vaše zdraví posune rozhodně dál, než nárazové intenzivní tréninky, po kterých se celé dny nemůžete hýbat.

Nepodceňujte na strečink

Konečné protažení po tréninku je stejně důležité, jako celé cvičení. Po cvičení jsou svaly rozehřáté, více flexibilní a uvolněnější. Strečink předchází bolesti, ztuhnutí a zkrácení svalů.

lyfe-fuel-_8lVVBTvBOU-unsplash

Co dělat, když bolest přijde?

time-to-relax

Koupel z epsomské soli 

Epsomská sůl je známým prostředkem pro úlevu od bolesti z namožených svalů. Obsahuje síran hořečnatý, který pomáhá povolat napětí a zbavuje svaly opuchnutí.

TIP: Vyzkoušejte Sůl do koupele od ALMARA SOAP s epsomskou a himalájskou solí, léčivými bylinami a mandlovým olejem.

 

Obklady

Teplé obklady zpomalují prokrvení a zbavují namožené svaly a klouby napětí. Pro teplý obklad použijte polštářek, naplněný pohankovými slupkami (stačí nechat ohřát na chvíli v mikrovlnce) nebo na pánvi ohřejte hromádku soli, naplnit jí ponožku a dobře zasukujte. Podle teploty přiložte na postižené místo přes vrstvu oblečení nebo přímo na holou pokožku.

Studené obklady naopak zlepšují prokrvení, pomáhají redukovat zánětlivé procesy v těle a otupují bolest. Studené obklady jsou dobré při otoku, sportovních zraněních nebo vymknutí kotníku. Použít můžete kus ledu, zabalený do utěrky nebo klidně pytlík se zmrazenou zeleninou. Nepřehánějte to ale s délkou obkladů a omezte ji na 15-2O minut, jinak může dojít k překrvení (hyperémii).


Masáž

Skvělým způsobem, jak ulevit bolavým svalům, je masáž. Vyzkoušejte třeba INLIGHT Bio Recovery balzám, který zbavuje bolesti, urychluje regeneraci svalů a zároveň se postará o hydrataci a výživu pokožky. Směs rozmarýnu, třezalky, lékořice, rostlinných a esenciálních olejů je dokonalou přírodní alternativou ke konvenčním analgetickým mastem.

Aromaterapie

Stejně jako na všechny ostatní fyzické i psychické potíže, i tady má přírodní medicína své voňavé pomocníky. Po kterém z nich sáhnout?

  • Máta - patří mezi nejznámější přírodní analgetika. Redukuje bolest, zmírňuje zánětlivé procesy a zvyšuje prokrvení, které umožňuje rychlejší regeneraci postiženého místa.
  • Levandule- podporuje krevní oběh, zbavuje otoků a uvolňuje napětí ve svalech.
  • Rozmarýn - jeho protizánětlivé a analgetické schopnosti pomáhají proti bolestem zad, ale také ulevují od menstruačních křečí a revmatické bolesti.
  • Eukalyptus- obsahuje třísloviny, které pomáhají povolat napětí ve svalech a redukuje otoky, a to i při artritidě.
  • Heřmánek - zklidňuje, uvolňuje napětí a tlumí bolest

Olejíčky můžete přidat do relaxační koupele, nakapat trochu na látku, kterou používáte k obkladu nebo si vyrobit vlastní masážních směs. K té použijte jako základ třeba za studena lisovaný jojobový olej. 

Analgetické a protizánětlivé schopnosti olejíčků fungují i při inhalaci. Zkuste proto pár kapek vybraného olejíčku (nebo jejich kombinaci) přidat do difuzéru při relaxaci.