Bio herbář: Měsíček

Měsíček je léčivá bylinka, která byla pro své zklidňující, regenerační účinky na pleť oblíbená už v antickém Egyptě. Ve starověkém Řecku a Římě se pro změnu používal v kuchyni a v Indii jsou jeho květy dodnes součástí náboženských rituálů a svateb. 

Přírodní podpora organismu

Měsíček je bohatý na antioxidanty (vitamín C, karotenoidy), které chrání tělo (a zejména pleť) před předčasným stárnutím. Kromě toho má mikrobiální, protizánětlivé a antiseptické účinky. 

Dá se použít pro přípravu očistného čaje, bylinné koupele i hojivé péče o pleť. Odvar se tradičně používá na kloktání, čímž pomáhá zbavovat sliznice úst a krku zánětu, zmírňuje bolest v krku a napomáhá při léčbě rýmy, angíny, zánětu plic a zánětu průdušek. Ulevuje také od kašle, zbavuje suchosti v krku a pomáhá snižovat horečku. 

Pozitivní účinky má měsíček i na trávení - pročišťuje střeva, je účinný proti průjmům, pomáhá při zánětu tlustého střeva a zánětům trávicího ústrojí. Mimo jiné také posiluje imunitní systém a chrání tělo před poletujícími bacily.

marigold-5240029_1920

Jemná péče o citlivou pleť

V kosmetice měsíček najdete nejčastěji v produktech pro citlivou pokožkuZklidňuje totiž podráždění, zbavuje vyrážek a nepříjemného svědění. Je vhodný i pro pokožku s ekzémem a lupénkou. Pro úlevu od těchto potíží vyzkoušejte INLIGHT Bio Relief balzám. Zklidňující balzám s měsíčkem a kurkumou pomáhá regenerovat podrážděnou, reaktivní pokožku, zjemňuje ji a zbavuje zánětů.

Pro intenzivní péči a ochranu suché pokožky se postará Měsíčková péče od Almy. Směs rostlinných olejů a macerátu z měsíčku chrání pokožku před negativními vnějšími vlivy (sluneční záření, vítr, mráz), zabraňuje vysoušení a podporuje přirozenou regeneraci.

Studie prokázaly, že měsíček pomáhá stimulovat růst nových kožních buněkzlepšuje prokrvení pokožky a zvyšuje produkci kolagenu, na kterém závisí pevnost a elasticita pokožky. Urychluje tak hojení drobných poranění, popálenin (včetně spálení od sluníčka), puchýřů, modřin a pupínků po kousnutí hmyzem. Zabraňuje při tom vzniku zánětu a předchází vzniku jizev.

Jeho protizánětlivé účinky lze využít také pro péči o problematickou, aknózní pleť. Vyzkoušejte třeba noční pečující balzám Mystic Tansy Blue, která pokožku zbavuje podráždění, hloubkově ji regeneruje a urychluje hojení.