Netoxická domácnost

Staráte se o své zdraví, kupujete kvalitní potraviny, kosmetiku a upřednostňujete přírodní produkty? I přesto je možné, že jste doma obklopeni spoustou toxických látek, které škodí vašemu organismu. Kde a berou a jak se jim vyhnout?

alexandra-gorn-JIUjvqe2ZHg-unsplash

Zatočte s plasty

Plasty jsou žhavé téma. Zatímco ještě před pár desítkami let byl tento materiál stále novinkou, dnes nás obklopuje ze všech stran. Plastový odpad se hromadí nejen na skládkách, ale i ve volné přírodě, znečišťuje světové oceány a představuje vážnou hrozbu pro podmořský svět. 

Kromě jednorázových plastů jsou tu ale také další výrobky, které mohou zanechat výraznou stopu. Řeč je o tvrdých plastech, ze kterých se vyrábí svačinové boxy, krabičky do kuchyně a lahve na pití. Tyto plastové nádoby mohou do jídla vylučovat škodlivé látky, které z dlouhodobého hlediska ohrožují naše zdraví. Problematickou složkou je zejména BPA, které při vyšší koncentraci narušuje činnost endokrinní soustavy, negativně ovlivňuje imunitní systém, játra, ledviny a může zvyšovat riziko rakoviny.

Co s tím: Upřednostněte skleněné nádoby, místo plastových a úplně se vyhněte používání plastů při ohřívání jídla (např. v mikrovlnce) - teplo totiž zvyšuje riziko vypouštění toxinů do jídla.

Rozlučte se s parafínovými svíčkami

Většina běžně dostupných svíček je vyrobena z parafínu - ropného produktu, který je chemicky bělený a ztužený. Parafínové svíčky jsou levné (a díky tomu výhodné jak pro prodávající, tak i pro zákazníky), ale přináší s sebou celou řadu negativních účinků. 

Při hoření parafín vypouští do ovzduší toxické látky, jako je aceton, benzen a toluen - látky, které patří mezi registrované karcinogeny. Kromě samotného parafínu jsou svíčky tvořené obvykle umělými vůněmi, které mohou obsahovat až 3000 dalších neznámých látek (z nichž část může být toxická). Přestože k vážným onemocněním by bylo “potřeba” dlouhodobé, intenzivní používání svíček, stále to stojí za zvážení.

Co s tím: Parafínové svíčky nahraďte přírodními svíčkami z včelího nebo sojového vosku, případně svůj dům provoňte přírodními olejíčky z aromalampy.

alisa-anton-u_z0X-yrJIE-unsplash

Čistěte domácnost bez chemie

Spoustu toxinů skrývají také čističe pro domácnost. Ať už jde o přípravky pro mytí nádobí nebo podlahy, speciální spreje pro odstranění plísně či vodního kamene, nebo tablety a leštidla do myčky. Zatímco u kosmetiky jsou chemické látky přísně hlídané (a přesto se objevují a zakazují další a další), u čistících produktů pro domácnost neexistují žádné regulace. Běžně se tak v jejich složení můžete setkat například s látkami, jako jsou:

  • Ftaláty (narušují hormonální činnost)
  • Triclosan (možný karcinogen)
  • Amoniak (dráždí dýchací soustavu, může způsobovat bronchitidu a astma)
  • Perchloroethylene - PERC (neurotoxin, možný karcinogen)

Co s tím: Kupujte přírodní čisticí prostředky nebo se spolehněte na staré techniky našich babiček. Se špínou si často poradí obyčejná jedlá soda, ocet, citron nebo kyselina citronová. A jak dodat domácnosti příjemnou, čistou vůni bez zbytečných toxinů? Přidejte do svých domácích čističů pár kapek esenciálního oleje, a máte vyhráno.

Pijte skutečně čistou vodu

Vodu bereme za takovou samozřejmost, že se její kvalitou zabýváme jen málokdy. Ve skutečnosti ale i tak “obyčejná” věc, jako je (ne)čistá voda, může mít velký vliv na naše celkové zdraví. Kohoutková voda totiž může obsahovat rez, stopy těžkých kovů (olovo, hliník, měď, železo…), bakterie a viry, chlór, fluoridy, pesticidy a mimo jiné také zbytky léků, které se vylučují z těla a nedostatečným čištěním odpadních vod se vrací zpátky do oběhu. 

Balené plastové lahve také nejsou zrovna nejlepším řešením. Kromě šílené ekologické stopy totiž, jak už bylo zmíněno, mohou vylučovat do vody toxické látky - zejména, když se balíky vod stojí při doplňování supermarketu dlouhý čas na přímém slunci.

Co s tím: Investujte do kvalitního vodovodního filtru, filtrační konvice nebo vyzkoušejte Binchotanovou tyčinku - tyčinku z aktivního uhlí pro přírodní filtraci vody.

Dejte pozor na pesticidy

Vyhnout se ve stravě potravinám, obsahujícím pesticidy, je v dnešní době nadlidský úkol. Jejich účinky jsou přitom stejně hrozivé, jako u plastových toxinů. Bylo dokázáno, že pesticidy způsobují poškození ledvin a jater, narušují hormonální činnost a mohou ohrožovat reprodukční systém i vývoj plodu v těhotenství.

Co s tím: Upřednostňuje ovoce a zeleninu, která nebyla chemicky ošetřena. Než se dáte do jídla, ovoce i zeleninu důkladně umyjte, ideálně s použitím přírodního mycího prostředku právě pro tyto účely.

Kupuje certifikovanou přírodní kosmetiku

Největším problémem toxických látek v kosmetice je, že je nanášíme přímo na naši kůži - největší orgán našeho těla, skrze který látky snadno pronikají do krevního oběhu. Výrobci konvenční kosmetiky kladou takový důraz na nízké výrobní ceny, že kvalitní, pečující ingredience nahrazují levnými alternativami z ropných produktů a dalších syntetických látek. 

Co s tím: Vybírejte čistě přírodní kosmetiku, bez syntetických a potenciálně toxických přísad. Pokud si nevíte rady, jak se ve složení kosmetiky vyznat, hledejte na obalu uznávané certifikáty jako CPK (Certifikovaná přírodní kosmetika), ECOCERT, BDIH nebo NaTrue.

… a nebo prozkoumejte tento e-shop a bez starosti si vybírejte z desítek českých i zahraničních výrobců přírodní kosmetiky.