Detox pleti - realita nebo mýtus?

Se zájmem o zdravý životní styl se vyhrnula i velká vlna popularity okolo detoxu. Tohle slovo se začalo používat ve spojení s různými druhy diet a půstů, ale také s čisticí kosmetikou, bylinnými čaji, a dokonce i v souvislosti s toxickými vztahy nebo závislostí na sociálních sítích.

Co ale vlastně detox znamená? A máme na tento proces vůbec nějaký vliv?

Detox polopatě

Detox je jednoduše řečeno proces odstraňování toxinů z organismu. Toxiny jsou škodlivé látky rostlinného i živočišného původu. Jsou produkované rostlinami, zvířaty a lidmi, kouřením, odpady, výfukovými plyny z auty a tak dál. Jde o látky, které z dlouhodobého hlediska negativně ovlivňují naše zdraví. Míra toxicity jednotlivých látek potom záleží zejména na množství, které  do organismu přijmeme.

vegan-liftz-uPFoQjYHFu8-unsplash

Jak se toxiny do těla dostávají?

Z ovzduší(doprava, cigaretový kouř…)

Jakmile jsou toxické látky vdechnuty, buď je dostaneme z plic zase ven výdechem, nebo se v naší dechové soustavě uloží. Pokud v těle takto zůstanou, mohou se dostat do přímého kontaktu s tělesnými tkáněmi nebo vniknout do krevního oběhu. Krev, “nakažená” toxiny potom putuje po těle a může negativně ovlivnit orgány, které jsou zrovna na tuto látku citlivé. 

Přes kůži (chemická kosmetika, čisticí prostředky…)

Řada látek může už jen při dotyku s pokožkou způsobovat zarudnutí, podráždění nebo vyrážku. Některé látky pronikají i skrze kůži do krevního oběhu a narušují tak činnost vnitřních orgánů.

Stravou (konzervanty, pesticidy, těžké kovy, umělá sladidla, éčka…)

Toxiny se dostávají do těla i skrz jídlo a nápoje. Látky, které jsou nerozpustné ve vodě, se vyloučí se stolicí. Ty, které jsou rozpustné, jsou ale absorbovány gastrointestinálním traktem a krví rozvedeny do dalších orgánů.

Mocná síla stresu

O tom, jak moc škodí našemu zdraví stres, už toho byla napsána spousta. Jak to ale skutečně na fyzické úrovni funguje? Kromě toho, že naše tělo může produkovat škodlivé toxiny skrze bakterie a samotné orgány, které zrovna nesprávně fungují, je schopno produkovat tzv. psychotoxin. Ten označuje biochemické látky, které stejně jako jiné toxiny poškozují tělesné tkáně, ale vznikají z naší psychiky - ze stavů stresu, úzkosti, strachu, nejistoty

Jak je to s detoxikací?

V péči o zdraví neexistují žádné zkratky. Pokud budete po celý rok vést nezdravý životní styl, mít nevyvážený jídelníček a nevěnovat se žádnému pohybu… třídenní detoxikační kúra (po které se zase vrátíte do “normálu”) vás nevytrhne.

Naše tělo se neustále detoxikuje samo. Tahle činnost je v režii našich ledvin, jater a střev, které škodlivé látky z organismu vylučují. Pokud je vše v rovnováze, do procesu detoxikace v podstatě nemusíme vstupovat. Jeho průběh ale ovlivňují naše každodenní návyky, od stravy a pitného režimu, přes naši fyzickou kondici, kvalitu spánku, až po psychickou pohodu. A pokud je některá z oblastí dlouhodobě v nepořádku, je třeba detoxikaci napomoct.

TIP: Nobilis Tilia detoxikační čaj- bylinná směs pro podporu správné funkce jater, ledvin a trávicímu traktu.

Detoxikace pleti

Je možné detoxikovat pleť? Ano i ne. Z lékařského pohledu nic jako samotný detox kůže neexistuje. Záleží ale na tom, jak pojem detox vnímáme. Díky popularitě různých očistných metod, se slovo “detox” vžilo pro jakoukoliv formu očisty. Zatímco toxiny z krevního oběhu z fyziologického pohledu nemohou opustit tělo skrze kožní póry, nečistoty jako je usazený prach, nadbytečný kožní maz, odumřelé kožní buňky a zbytky potu dokáže kosmetika účinně odstranit. 

Kosmetické produkty nejsou schopny zbavit tělo toxinů, které už putují naším krevním oběhem, ale mohou pokožku samotnou očistit od nečistot z vnějšího prostředí. Kromě toho také některé přírodní látky dokážou posílit ochrannou bariéru pleti a napomáhají kůži před toxiny (jako je znečištění ovzduší nebo UV paprsky) chránit. Přesně pro tyto účely bylo navrženo třeba čisticí pleťové sérum PRAVÁJÁ Městský detox.

Hloubkové čištění

Aby byla pleť zdravá, čistá a rozzářená, je třeba jí věnovat pravidelnou péči. Základem jakékoliv kosmetické rutiny by mělo být důkladné, ale šetrné čištění. Jemné ranní čištění pleť zbaví potu a případných zbytků přípravků z vašeho večerního rituálu. Použít můžete třeba jemný Čisticí gel na obličej s mýdlovými ořechy a pleť dočistit a tonizovat pomocí květové vody.

Večerním čištěním pleť zbavíte každodenního nánosu znečišťující látek z ovzduší, nadbytečného mazu a případně také zbytků make-upu. Důkladné čištění pomáhá předcházet ucpávání kožních pórů (které vede ke vzniku pupínků a černých teček) a udržuje pokožku zdravě zářivou. Abyste podpořili přirozené procesy pleti a napomohli vyrovnání tvorby kožního mazu, vyzkoušejte kompletní sadu pro čisticí rituál od INLIGHT.

Kromě každodenního čištění do své péče o pleť zařaďte také jednou týdně peeling, který pleť vyhladí a zbaví odumřelých kožních buněk

Pro extra péči a opravdu hloubkové čištění potom vyzkoušejte čisticí pleťové masky - třeba projasňující čisticí masku od Nobilis Tilia s medem a extraktem z lípy.