Bio herbář: Heřmánek

Heřmánek patří mezi bylinky, které najdete skoro v každé domácnosti. Ze zvyku po něm sáhneme, když nás rozbolí břicho, nebo když v noci nemůžeme usnout. Znáte ale další i další účinky heřmánku? A víte jakou roli hraje v aromaterapii a v péči o pleť?

Pravý je jen jeden

Heřmánek pravý je jednoletá bylina, která obsahuje řadu zdraví prospěšných látek - mezi nejdůležitější patří flavonoidy, bisabolol, chamazulene a apigenin. Má výraznou nasládlou vůni, podle které ho poznáte od jeho dvojníků.

Často se totiž heřmánek plete s podobně vypadající rostlinkou - rmencem sličným, nesprávně nazývaným jako “heřmánek římský”. I tato rostlina patří mezi léčivky, ale její účinky jsou slabší a používají se pro jiné zdravotní potíže. Rmenec pomáhá například při migréně, při léčbě žloutenky nebo při problémech s játry. Další podobnou rostlinou je také rmen rolní, který je pouhým plevelem a žádné léčivé účinky nepřináší.

roksolana-zasiadko-dDa-oRcmYBE-unsplash

Zklidňuje a léčí

Heřmánek je oblíbený především díky svým zklidňujícím účinkům na naše fyzické tělo i na naši psychiku. Zklidňuje žaludeční nevolnost, podrážděnou pokožku i rozrušenou mysl. 

Je správnou volbou při mnoha různých zažívacích potížích -  pomáhá při křečích, ulevuje od plynatosti a působí lehce projímavě, díky čemuž předchází zácpě a reguluje zdravou stolici. 

Pozitivní účinky má také na dýchací soustavu a při léčbě běžných onemocnění, jako je chřipka a nachlazení. Zvyšuje potivost a urychluje tak sražení horečky, tlumí bolest v krku a pomáhá posilovat imunitní systém.

Obsahuje protizánětlivé látky, které pomáhají léčit zanícené sliznice (zánět spojivek), kožní vyrážky, hemoroidy i záněty zubů a dutiny ústní. Jeho zklidňujících účinků využijí také ženy během svého cyklu. Je totiž osvědčeným pomocníkem pro zmírnění menstruační bolesti a nepohodlí, s ní spojeném. 

Heřmánek v péči o pleť

Heřmánek je vhodný i pro velmi citlivou pleť a často tak jeho výtažky najdete i v kosmetice pro nejmenší děti. 

TIP: HEMPTOUCH Zklidňující balzám je vhodný pro péči o pokožku dětí i dospělých. Vyživuje suchou, šupinatou pokožku, zmírňuje ekzémy, vyrážky a ulevuje od svědění.

Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, zmírňuje projevy ekzému, akné a vyrážek všeho druhu. Napomáhá hojení, podporuje regeneraci kožních buněk a usnadňuje absorpci prospěšných látek z dalších produktů do kůže. Působí také jako účinný antioxidant, mírní projevy oxidačního stresu a zpomaluje tak stárnutí pokožky.

TIP:  Konopný obličejový olej PRAVÁJÁ s heřmánkem a levandulí hojí podrážděnou a zanícenou pokožku, reguluje tvorbu kožního mazu a podporu hloubkovou regeneraci. 

Heřmánek v kosmetice najdete nejčastěji v podobě květové vody, esenciálního olej. Heřmánková voda je skvělá pro dočištění a tonizaci citlivé a problematické pleti. Pokožku po čistění krásně zklidní, napomůže hydrataci a podpoří hojení zánětu. Jeho hojivá síla a aromaterapeutické účinky z něj dělají také vhodnou volbu pro intimní hygienu žen během těhotenství a v šestinedělí.