Negativní emoce a zdraví - jak spolu souvisí?

Chcete se na podzim vyhnout chřipkám a nachlazení? Víc se smějte, odpočívejte a vyhraďte si čas sami na sebe. Psychická pohoda se totiž výrazně podílí na schopnosti našeho těla, odolat zákeřným bacilům. 

Doba stresová

Období, kdy vyměňujeme tílka za svetry s sebou obvykle přináší vlnu nachlazení, chřipek a viróz. Současně tomu nahrává i přechod z letní dovolenkové nálady zpátky do zaměstnání, kdy jsme namísto palem a racků obklopeni starostmi a hromadami úkolů.

Vlivu stresu na zdraví se vědci v posledních pár desítkách let intenzivně věnují. V jedné ze studií byla například měřena činnost mozku při tom, co bylo účastníkům řečeno, aby si vzpomněli na nejlepší a nejhorší chvíle svého života. Poté byla účastníkům naočkovaná vakcína proti chřipce. Ti, kteří při vzpomínání zažívali nejintenzivnější negativní emoce, získali při očkování až o 50 % méně protilátek. 

erwann-letue-nLuXot38_rw-unsplash

Jak stres ovlivňuje naše zdraví?

Stres je přirozenou reakcí našeho těla na nebezpečí. To může přicházet z mnoha různých zdrojů. Paradoxně v moderním světě, kdy nebezpečí nepředstavuje boj o přežití, stresu není o nic míň, než v dobách, kdy tomu tak bylo. Nahradilo ho uspěchané tempo dnešní doby a hektický životní styl.

Během stresu se zvyšuje náš krevní tlak, zrychluje se tep a do akce se zapojují stresové hormony, jako je kortizol a adrenalin. 

Kortizol v malých dávkách pomáhá redukovat zánět v těle. Při dlouhodobé vysoké míře stresu si ale tělo na kortizol zvykne, a začne zvesela spouštět větší množství zánětlivých procesů. Současně kortizol (až na polovinu) snižuje počet bílých krvinek, které mají za úkol ničit patogeny - škodlivé viry, bakterie a parazity. 

Ve výsledku náš imunitní systém není schopen normálně reagovat na vetřelce zvenčí a snadno ho přemůže jakýkoliv bacil, poletující okolo.

Podpořte svou imunitu “přes hlavu” 

Nejen samotný stres negativně ovlivňuje naše zdraví. Stejně tak naši imunitu oslabuje i dlouhodobý smutek, zlost nebo pocit osamělosti - a to obzvlášť v případě, že tyto emoce necháváme schované hluboko v sobě. Je proto důležité, naučit se své emoce volně vyjadřovat a nebát se s nimi svěřit. 

Pravidelná meditační cvičení (ať už ve formě tichého sezení, tance nebo třeba qi gongu či tai chi) nebo psaní deníku vám mohou pomoct emoce lépe pochopit a zpracovat.

Základem je tak vyhradit si čas na sebe sama a naučit se vědomě v každodenním shonu zastavit - dřív, než nás nechtěně zastaví nemoc.

yage_1

Vytvořte si sebe-pečující rutinu

S péči o svou duševní pohodu můžete začít jednoduchými, malými krůčky. Vytvořte si každodenní ranní a večerní rutinu, při které na chvíli pustíte starosti z uplynulého dne a naladíte se zpátky na sebe. Rutina tak může obsahovat třeba:

✶ Jemné protažení nebo jógu

✶ Váš kosmetický rituál 

✶ Krátké dechové/meditační cvičení - tipy na 4 praktické techniky najdete v tomto článku

✶ Psaní deníku

✶ Čtení pár stránek knížky

TIP: Korejský krásy rituál s luxusní kosmetikou Yage

Luxusní česká přírodní kosmetika Yage Organics nabízí produkty sestavené podle tradičního korejského rituálu krásy. Ten se skládá z 10 kroků, během kterých pleť důkladně očistí, hydratuje, vyživí a zbaví drobných nedokonalostí. 

Posilněte své zdraví vůní

Příjemný způsob, jak zbavit tělo i mysl stresu a napětí, je pomocí aromaterapie. Éterické oleje pomáhají zklidňovat nervový systém, zmírňují negativní emoce a přináší stav uvolnění a vnitřního klidu. 

Levandule

✔︎ Snižuje krevní tlak a zpomaluje tep při stresové situaci

✔︎ Ulevuje od úzkosti i lehké deprese

✔︎ Zbavuje pocitu viny, lítosti a vnitřní bolesti

✔︎ Přináší uvolnění a pomáhá při nespavosti 

Bergamot

✔︎ Má zklidňující i stimulující účinky

✔︎ Pomáhá při depresi a úzkosti

✔︎ Redukuje stresové hormony

✔︎ Přináší energii, radost a dobrou náladu

Růže

✔︎ Podporuje sebelásku

✔︎ Zbavuje bolestí hlavy

✔︎ Urovnává výkyvy nálad

✔︎ Uvolňuje zlost a smutek

Neroli

✔︎ Působí jako přírodní antidepresivum

✔︎ Uvolňuje podrážděnost a nevyjádřenou zlost

✔︎ Přináší radost a naději

✔︎ Pomáhá při únavě a nespavosti během PMS