Pleť pod rouškou

Cestujete tramvají nebo autobusem do práce? Od včerejška si na cestu musíte přibalit kromě svačiny i roušku. 

Zatímco nošení roušek pomáhá zpomalovat šíření viru, u mnoha lidí má negativní vedlejší účinky - a to hlavně co se týče zdraví pleti. V Americe se dokonce rozšířil pojem “maskne” (mask+acne), protože řada lidí si z nošení ochranných roušek odnesla nepříjemné pupínky. Jak tedy pečovat o pleť i roušku, tak aby nezpůsobila víc škody než užitku?

engin-akyurt-FTYJ-9SKe4k-unsplash

Proč roušky zhoršují pleť?

Roušky jsou uzpůsobené k tomu, aby zachytávaly sliny a další kapky, které se dostávají z našich úst ven během dýchání, mluvení, kašlání a kýchání. Chrání tak vnější okolí před šířením Covidu a dalších onemocnění. 

Tím, že rouška chrání vnější okolí, ale všechny bakterie, nečistoty, maz a vlhkost udržuje pěkně uvnitř. Všechny tyto látky jsou tak v neustálém kontaktu s naší pokožkou. V současnosti, kdy je roušky povinné nosit jen na některých místech, se navíc zvyšuje pravděpodobnost, že většina lidí roušku například po výstupu z autobusu hodí do tašky (kde nabalí další nečistoty) a poté si ji nasadí zpátky na obličej.

Ve výsledku tak může nošení roušky způsobovat

  • ucpávání kožních pórů
  • podráždění pleti, zarudnutí
  • vznik vyrážek a drobných pupínků
  • zanícení vlasových folikulů na obličeji
  • zhoršení akné, růžovky a kontatní dermatitidy

Péče o kůži pod rouškou

Dvojí čištění

Hlavní zásadou péče o pleť v rouškovém období, je důkladné čištění. Zbavíte tak pleť všech nečistot, které se na ní během dne usádlily, a předejdete vzniku infekce. 

Pro šetrné, ale opravdu hloubkové čištění, vyzkoušejte metodu “double-cleansing”. Tzv. dvojí čištění je oblíbeným trendem, pocházejícím z korejské péče o pleť, a spočívá ve dvou krocích: 

1. čištění čisticím olejem

2. čištění pleťovým gelem

Odličovací olej Snow White spolehlivě odstraní make-up a nadměrný kožní maz. Uvolní ucpané póry, napomůže detoxikaci pleti a zároveň jí dodá bohatou výživu ve formě rostlinných olejů, kandelilového vosku a vitamínu E. Pleť je po čištění dokonale hebká, jemná a zklidněná.

Mycí gel Velvet touch zbaví pleť zbytků potu a nečistot z vnějšího prostředí. Je vhodný i pro extrémně citlivou pleť, kterou zanechá zklidněnou a hydratovanou. Kromě samotného čištění pomáhá hojit akné a předchází vzniku vrásek.

snow white2 

Odlehčení ranní rutiny

Skládá se vaše ranní kosmetická rutina z více než 5 kroků? Vrstvíte na pleť krémy, séra a oleje, abyste jí dodali potřebnou výživu? V době roušek to nemusí být zrovna ideální řešení.

Vyhněte se zejména těžkým krémůmolejům, a v ideálně případě přeskočte i make-up. Olejová složka těchto produktů totiž pod rouškou může způsobovat ucpávání kožních pórů a zadělat tak na vznik pupínků, vyrážek a podráždění pleti. 

Ranní rutinu proto co nejvíc zjednodušte - pleť šetrně očistěte (třeba čisticí emulzí HEMPTOUCH) a naneste jen tenkou vrstvu lehkého denního krému. Komplikovanější kosmetickou rutinu si nechte raději až na večer.

Lokální péče o pupínky

Pokud se na pleti přesto objeví pupínky, zaměřte se na jejich šetrné vysušení a zastavení šíření zánětu. Jako rychlá pomoc se vám bude hodit tea tree olejíček. Díky svým antibakteriálním a protizánětlivým schopnostem účinně pomáhá hojit pupínky, zmírňovat zarudnutí a otoky a zároveň předchází vzniku jizviček.

Kromě tea tree vyzkoušejte také zinkovou mastičku, ideální právě pro tyto účely:

DULCIA NATURAL Zinková mastička 

✔︎ Zabraňuje zánětu, hnisání a šíření bakterií

✔︎ Urychluje hojení pupínků

✔︎ Pomáhá při akné, oparech a zapařeninách

✔︎ Chrání pleť před vlhkostí a podrážděním z umělých materiálů

✔︎ Podporuje přirozené funkce pleti

 

Péče o roušku

Materiál roušky

Prvním krokem, jak předejít podráždění a zanícení pokožky, je zvolit správný materiál roušky. Upřednostněte roušku z jemného materiálu, který nebude pokožku zbytečně dřít a dráždit. V případě domácí výroby jsou ideální (jak pro pleť tak pro virovou ochranu) vícevrstvé roušky ze 100% bavlny.

Praní a čištění

Roušku byste měli nosit maximálně po dobu 1-2 hodin, a to z důvody ochrany před Covidem z vznikem "maskne". Jakmile rouška navlhne, její účinnost se snižuje a zároveň zvýšená vlhkost podporuje šíření bakterií v naší pleti. 

Pokud roušku perete v pračce, použijte přírodní, hypoalergenní prací prášek. Vyhněte se také aviváži nebo použijte aviváž bez parfemace. Pokožka obličeje je citlivější než na pokožka zbytku těla a chemické látky z pracích prostředků mohou způsobit pořádnou paseku. Výrazné parfemace, které ukrývají až stovky různých chemických látek, mohou vést k podráždění pleti, zarudnutí, svědění i vzniku vyrážek.

Shrnutí hlavních pravidel

  • Zaměřte pozornost na důkladné (dvojité) čištění pleti
  • Vyhněte se rannímu používání těžkých, hutných krémů a olejů
  • Omezte nošení make-upu pod rouškou
  • Roušku noste maximálně 2 hodiny (nebo i méně, pokud cítíte, že je vlhká)
  • Perte ji v přírodních pracích prostředcích bez parfemace