Jojobový olej - zázračný olej, který není olej

Jojobový olej je oblíbený v kosmetické péči o pleť i vlasy. Je skutečným pokladem pro ty, které trápí otravné pupínky nebo extrémně citlivá pleť. V čem je ale vlastně jojobový olej výjimečný? A jak ho zařadit do své kosmetické rutiny?

jojoba

 

Jojobový olej není olej

Jojoba kalifornská je keř, rostoucí v oblastech vyprahlé sonorské poušti v Severní Americe. Žije v drsných podmínkách, kterým odolá málokterý živý organismus. Kromě své výjimečné houževnatosti má ale také výjimečné léčivé schopnosti. Je sice nejedlý, ale zato má široké využití v péči o pleť a vlasy.

Přestože je známá pod názvem “jojobový olej”, tekutina, která se z jojoby získává, je ve skutečnosti vosk. Od ostatních rostlinných olejů se tak liší:

▸ svými molekulárními vlastnostmi

▸ konzistencí, která je lehčí a méně mastná

▸ dobou spotřeby - jojobový vosk je stabilnější a déle vydrží čerstvý než rostlinné oleje

Právě v tom, že jojobový olej není vlastně olej, tkví jeho jedinečnost. Svou konzistencí je totiž velmi podobný přiroznému kožnímu mazu a na pleti se tak i chová. Reguluje tak množství kožního mazu, dodává maz tam, kde je potřeba, a naopak snižuje jeho množství tam, kde je ho příliš. Je proto vhodný i pro mastnou a smíšenou pleť.

 

 

Pro koho je vhodný?

Jojobový olej je správnou volbou pro všechny typy pleti. Zejména ale jeho vlastnosti ocení lidé s mastnou, problematickou a citlivou pletí. Jojobový olej je nekomedogenní, což znamená, že neucpává kožní póry a nezpůsobuje tak pupínky a akné. K tomu je i hypoalergenní, nezpůsobobuje tedy podráždění a alergické reakce.

22879

(foto: cookie_studio - www.freepik.com)

Použití jojobového oleje

Jojobový olej je jemný a šetrný, takže ho lze používat samotný na pleť nebo ho využít jako nosný olej pro esenciální oleje. Můžete si tak namíchat vlastní směs podle konkrétních potřeb vaší pleti a vaší mysli. Vyzkoušet můžete také už hotové směsi éterických olejů a jojoby od Nobilis Tilia:

jasmin


Jasmín v jojobovém oleji

✔︎ zklidňuje nervové napětí

✔︎ zlepšuje náladu a probouzí fantazii

✔︎ posiluje sebedůvěru

✔︎ zbavuje melancholie a přináší radost

 

ruze


Růže v jojobovém oleji

✔︎ má omazující účinky

✔︎ probouzí sebelásku

✔︎ ulevuje od příznaků menopauzy

✔︎ podporuje ženskost a harmonii

 

santal


Santal v jojobovém oleji

✔︎ zklidňuje a uvolňuje

✔︎ zmírňuje negativní pocity

✔︎ vyrovnává výkyvy nálad

✔︎ navozuje klidný spánek

 

neroli


Neroli v jojobovém oleji

✔︎ povoluje napětí v těle a mysli

✔︎ zahání smutek

✔︎ zlepšuje náladu

✔︎ má afrodiziakální účinky

 

Kromě výživy pleti lze jojobový olej použít také na olejové čištění - stačí trochu oleje večer nanést na (i neodlíčnou) pleť, jemně chvíli masírovat a poté zbytky oleje a nečistot jemně setřít navlhčeným ručníkem nebo žínkou. Pro luxusní zážitek z čištění pleti vyzkoušejte odličovací olej snow white od Yage. Směs rostlinných olejů, osvěžující okurky a rýžových otrub pleť dokonale očistí, detoxikuje a zanechá ji hebkou a zklidněnou.

Jojobový olej se hodí i pro péči o suché a poškozené vlasy. Vyživuje pokožku hlavy, zbavuje lupů a chrání vlasy před lámáním a třepením. 

 

Nejvýznamnější účinky

Vyživuje a zvláčňuje

Podobně jako rostlinné oleje, jojobový olej (vosk) pomáhá vyživovat pokožku a vytváří na ní ochrannou vrstvu. Ta pleť chrání před ztrátou hydratace a současně jí poskytuje ochranu před nepříznivými vnějšími vlivy. 

Chrání před předčasným stárnutím

Jojobový olej obsahuje vysoké množství vitamínu E, který je nezbytný pro komplexní zdraví pleti. Pomáhá pleť udržovat vláčnou a hebkou, redukuje záněty a urychluje hojení drobných ran. Současně je vitamín E také oblíbenou složkou anti-aging kosmetiky. Ačkoliv se stárnutí pleti nedá vyhnout úplně, vitamín E pomáhá jeho projevy oddalovat a mírnit. Redukuje poškození pleti vlivem škodlivého UV záření, které se postupně podílí na vzniku vrásek a tmavých skvrn

Současně antioxidanty obsažené v jojobovém oleji napomáhají produkci kolagenu, který udržuje pleť pevnou a napnutou. Díky tomu je jojobový olej výtečnou ingrediencí v péči o zralou pokožku. 

Je účinný v boji proti akné

Mnoho pozitiv přináší také problematické a aknózní pleti. Reguluje tvorbu kožního mazu, který při zvýšené produkci může ucpávat kožní póry a způsobuje nadměrnou mastnotu, vznik pupínků a černých teček. Jojobový olej pleť navrací zpátky do rovnováhy a díky svým antibakteriáním a protizánětlivým účinkům ulevuje od akutního stavu akné. 

Urychluje hojení pupínků a zánětů, předchází vzniku jizev a pomáhá vyhlazovat už existující jizvičky. 

Pomáhá proti spálení od sluníčka

Jojobový olej najdete často i v opalovací a poopalovací péči. Vitamín E a další obsažené antioxidanty totiž minimalizují negativní účinky slunečního záření, chrání pleť před vysoušením a zbavují ji zarudnutí a podráždění.