Jojobový olej - zázračný olej, který není olej

Jojobový olej je oblíbený v kosmetické péči o pleť i vlasy. Je skutečným pokladem pro ty, které trápí otravné pupínky nebo extrémně citlivá pleť. V čem je ale vlastně jojobový olej výjimečný? A jak ho zařadit do své kosmetické rutiny?

jojoba

 

Jojobový olej není olej

Jojoba kalifornská je keř, rostoucí v oblastech vyprahlé sonorské poušti v Severní Americe. Žije v drsných podmínkách, kterým odolá málokterý živý organismus. Kromě své výjimečné houževnatosti má ale také výjimečné léčivé schopnosti. Je sice nejedlý, ale zato má široké využití v péči o pleť a vlasy.

Přestože je známá pod názvem “jojobový olej”, tekutina, která se z jojoby získává, je ve skutečnosti vosk. Od ostatních rostlinných olejů se tak liší:

▸ svými molekulárními vlastnostmi

▸ konzistencí, která je lehčí a méně mastná

▸ dobou spotřeby - jojobový vosk je stabilnější a déle vydrží čerstvý než rostlinné oleje

Právě v tom, že jojobový olej není vlastně olej, tkví jeho jedinečnost. Svou konzistencí je totiž velmi podobný přiroznému kožnímu mazu a na pleti se tak i chová. Reguluje tak množství kožního mazu, dodává maz tam, kde je potřeba, a naopak snižuje jeho množství tam, kde je ho příliš. Je proto vhodný i pro mastnou a smíšenou pleť.

 

 

Pro koho je vhodný?

Jojobový olej je správnou volbou pro všechny typy pleti. Zejména ale jeho vlastnosti ocení lidé s mastnou, problematickou a citlivou pletí. Jojobový olej je nekomedogenní, což znamená, že neucpává kožní póry a nezpůsobuje tak pupínky a akné. K tomu je i hypoalergenní, nezpůsobobuje tedy podráždění a alergické reakce.

22879

(foto: cookie_studio - www.freepik.com)

Použití jojobového oleje

Jojobový olej je jemný a šetrný, takže ho lze používat samotný na pleť nebo ho využít jako nosný olej pro esenciální oleje. Můžete si tak namíchat vlastní směs podle konkrétních potřeb vaší pleti a vaší mysli. Vyzkoušet můžete také už hotové směsi éterických olejů a jojoby od Nobilis Tilia:

jasmin


Jasmín v jojobovém oleji

✔︎ zklidňuje nervové napětí

✔︎ zlepšuje náladu a probouzí fantazii

✔︎ posiluje sebedůvěru

✔︎ zbavuje melancholie a přináší radost

 

ruze


Růže v jojobovém oleji

✔︎ má omazující účinky

✔︎ probouzí sebelásku

✔︎ ulevuje od příznaků menopauzy

✔︎ podporuje ženskost a harmonii

 

santal


Santal v jojobovém oleji

✔︎ zklidňuje a uvolňuje

✔︎ zmírňuje negativní pocity

✔︎ vyrovnává výkyvy nálad

✔︎ navozuje klidný spánek

 

neroli


Neroli v jojobovém oleji

✔︎ povoluje napětí v těle a mysli

✔︎ zahání smutek

✔︎ zlepšuje náladu

✔︎ má afrodiziakální účinky

 

Kromě výživy pleti lze jojobový olej použít také na olejové čištění - stačí trochu oleje večer nanést na (i neodlíčnou) pleť, jemně chvíli masírovat a poté zbytky oleje a nečistot jemně setřít navlhčeným ručníkem nebo žínkou. Pro luxusní zážitek z čištění pleti vyzkoušejte odličovací olej snow white od Yage. Směs rostlinných olejů, osvěžující okurky a rýžových otrub pleť dokonale očistí, detoxikuje a zanechá ji hebkou a zklidněnou.

Jojobový olej se hodí i pro péči o suché a poškozené vlasy. Vyživuje pokožku hlavy, zbavuje lupů a chrání vlasy před lámáním a třepením. 

 

Nejvýznamnější účinky

Vyživuje a zvláčňuje

Podobně jako rostlinné oleje, jojobový olej (vosk) pomáhá vyživovat pokožku a vytváří na ní ochrannou vrstvu. Ta pleť chrání před ztrátou hydratace a současně jí poskytuje ochranu před nepříznivými vnějšími vlivy. 

Chrání před předčasným stárnutím

Jojobový olej obsahuje vysoké množství vitamínu E, který je nezbytný pro komplexní zdraví pleti. Pomáhá pleť udržovat vláčnou a hebkou, redukuje záněty a urychluje hojení drobných ran. Současně je vitamín E také oblíbenou složkou anti-aging kosmetiky. Ačkoliv se stárnutí pleti nedá vyhnout úplně, vitamín E pomáhá jeho projevy oddalovat a mírnit. Redukuje poškození pleti vlivem škodlivého UV záření, které se postupně podílí na vzniku vrásek a tmavých skvrn

Současně antioxidanty obsažené v jojobovém oleji napomáhají produkci kolagenu, který udržuje pleť pevnou a napnutou. Díky tomu je jojobový olej výtečnou ingrediencí v péči o zralou pokožku. 

Je účinný v boji proti akné

Mnoho pozitiv přináší také problematické a aknózní pleti. Reguluje tvorbu kožního mazu, který při zvýšené produkci může ucpávat kožní póry a způsobuje nadměrnou mastnotu, vznik pupínků a černých teček. Jojobový olej pleť navrací zpátky do rovnováhy a díky svým antibakteriáním a protizánětlivým účinkům ulevuje od akutního stavu akné. 

Urychluje hojení pupínků a zánětů, předchází vzniku jizev a pomáhá vyhlazovat už existující jizvičky. 

Pomáhá proti spálení od sluníčka

Jojobový olej najdete často i v opalovací a poopalovací péči. Vitamín E a další obsažené antioxidanty totiž minimalizují negativní účinky slunečního záření, chrání pleť před vysoušením a zbavují ji zarudnutí a podráždění.  

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení