Recept na pevné, zdravé nehty

Suché, lámavé, třepící se nehty často odráží nerovnováhu, která se děje uvnitř našeho těla. Svou roli ale hraje i vnější péče - to, jak se o samotné nehty (ne)staráme. Odhalte nejčastější chyby v péči o nehty a naučte se o ně správně pečovat čistě přírodní cestou.

nehty

Nejčastější chyby v péči o nehty

Špatné pilování

Pilování nehtů směrem tam a zpátky způsobuje třepení nehtů, oslabuje je a zvyšuje riziko lámání. Abyste tomuto předešli, pilujte nehty vždy jen jedním směrem a posviťte si také na druhy pilníků, které používáte. Nejvhodnější variantou jsou skleněné pilníky, které jsou k nehtům šetrné a přesto s nimi efektivně docílíte požadovaného tvaru. Někde uprostřed jsou papírové pilníky a nejnevhodnější volbou jsou potom ty kovové. Kovové pilníky nejsou pro přírodní nehty vůbec vhodné a mohou samy o sobě způsobovat třepení.

Stříhání kůžičky

Kůžička okolo nehtů má za úkol rostoucí nehty chránit před bakteriemi zvenčí. Pokud proto kůžičku stříháte nebo olupujete, nehty necháváte nechráněné. Může tak dojít k infekci, narušení růstu i celkového vzhledu nehtů. 

Navíc, jakmile kůžička začne dorůstat, bude tvrdší a bude mít tendenci praskat a olupovat se. Namísto stříhání ji proto jen jemně zatlačte dolů (ideálně speciální růžovým dřívkem) a dopřejte jí výživu v podobě přírodního oleje nebo krému.

Nečištění pomůcek

Jak často čistíte své pilníky a nůžky na nehty? Stejně jako je třeba čistit štětce a ostatní pomůcky pro péči o pleť, je třeba dohlédnout i na čistotu manikúrních pomůcek. Oblast okolo našich nehtů totiž uchovává největší množství bakterií, a pokud pomůcky pravidelně nečistíme, škodlivé bakterie se roznáší dál. Ideálně před i po každém použití proto pomůcky vydezinfikujte čistým alkoholem.

Loupání laku 

Olupujete z nudy nebo nervozity lak z nehtů? Tento častý zlozvyk způsobuje narušení nejsvrchnější vrstvy nehtu a tím nehty výrazně oslabuje. Ať už nosíte barevné nebo jen průhledné posilující nehty, jakmile se začnou samy loupat, odstraňte je šetrným odlakovačem, namísto mechanického olupování.

photo-1566568484632-41b89ce6efbc

Přírodní podpora pro nehty

Děláte všechno správně, ale vaše nehty stále nevypadají tak, jak byste si představovali? Dopřejte jim extra péči v podobě rostlinných a éterických olejů. Obsažené vitamíny a minerály v olejích pomohou nehty vyživit, zpevnit a dodají jim zdravý lesk. Díky antibakteriálním a antifungálním účinkům konkrétních olejů navíc můžete předejít infekcím a nepříjemným onemocněním nehtů.

Jak oleje použít

  1. Naneste malé množství oleje na nehty a kůžičku podle potřeby kdykoliv během dne

  2. Přidejte 1-2 lžíce pěsticího oleje a pár kapek éterického oleje do lavoru s teplou vodou a připravte si vyživující lázeň

  3. Před spaním na nehty naneste větší vrstvu oleje, zabalte ruce do bavlněných rukavic a nehte směs přes noc působit 

 

Pěsticí oleje na nehty

✔︎ Arganový olej - stejně jako jojoba, je i arganový olej bohatý na vitamín E. Zvláčňuje nehtovou kůžičku, posiluje nehty a předchází lámání a třepení. Zlepšuje celkový vzhled nehtů, dodává jim zdravý lesk a zlepšuje jejich texturu.

✔︎ Jojobový olej - je bohatý na vítamíny E as B, podporuje tvorbu kolagenu v nehtovém lůžku a napomáhá tak zdravému růstu nehtů. Kromě toho vyživuje a změkčuje suchou a poškozenou kůžičku okolo nehtu a zlepšuje její hydrataci.

✔︎ Bambucké máslo - obsažené esenciální mastné kyseliny pomáhá uzdravovat, posilovat a obnovovat poškozené nehty. Napomáhají růstu nehtů, poskytují jim ochrannou vrstvu a hojí popraskanou kůžičku okolo nehtu.

✔︎ Mandlový olej - bohatý na omega 6 a 9 mastné kyseliny, vitamíny E, A a B (B1, B2 a B6). Chrání nehty před vysoušením, praskáním a lámáním, vyhlazuje je a dodává jim zdravý lesk. 

Vhodné éterické oleje pro zesílení účinků 

 
 

Prohlédněte si také: