Konec vrásek a kruhů pod očima!

Probouzíte se ráno s kruhy pod očima, i když si dopřáváte poctivých 8 hodin spánku? Tvoří se vám okolo očí vějířky vrásek a připadá vám, že vaše oči vypadají stále ospalé? Prozkoumejte, jak oční okolí rozzářit a vrátit mu znovu mladý, svěží jas.

amanda-dalbjorn-UbJMy92p8wk-unsplash

Dbejte na pečlivé odlíčení

Pokožka v očním okolí je jemná a citlivá. Šetrné, ale důkladné odlíčení make-upu proto hraje velkou roli. Pokud jsou vaše oči po odličování zarudlé a podrážděné, chyba bude pravděpodobně ve volbě odličovací kosmetiky. Namísto drhnutí očního okolí odličovací vodou, sáhněte raději po přírodním odličovacím oleji nebo mléku.

To spolehlivě a šetrné make-up odlíčí, aniž by oční okolí dráždilo. Vyzkoušejte třeba Bio odličovací mléko Lobey, které pokožku současně zbaví podráždění, zvláční ji a hydratuje.

Důležité: Kromě správného odličování také buďte pečliví při výběru řasenky (ideálně vyrobené z přírodních ingrediencí) a její době spotřeby. Pokud řasenku používáte jednoduše “než se vypotřebuje” (a válí se vám doma třeba i několik let), zaděláváte si na záněty spojivek a očních infekcí.

Chraňte se před sluníčkem

Produkci kolagenu nepříznivě ovlivňuje také nadměrné sluneční záření. Ideální je proto už od mladého věk používat opalovací krémy s dostatečných ochranným faktorem, a celý proces tak o něco zpomalit. Kromě samotného poškození UV zářením sluníčko vede ještě k jedné věci - a to, že automaticky mhouříme oči a zaděláváme si tak na vznik vrásek v očním okolí. 

Pokud vyrážíte někam na slunce, nezapomeňte si sluneční brýle a pokrývku hlavy (klobouk, kšiltovku). U brýlí také dejte pozor, aby měly kvalitní ochranný faktor - to, že mají tmavá skla rozhodně nestačí. Pokud brýle nemají UV ochranu, máme pocit, díky tmavému sklu oči nemhouříme a mnohem více sluníčka se tak dostává do očí… což může nadělat velkou neplechu.

Nahlédněte do přírodní lékárničky

Mezi přírodními ingrediencemi najdete hromadu látek, které při použití na pleť dokáží oční okolí rozjasnit a povzbudit. Mezi nimi například:

  • Kofein - má antioxidační schopnosti, zbavuje otoků a známek únavy (pozor - při konzumaci může mít opačné účinky)
  • Arganový olej - obsahuje vitamín E a koenzym Q10, pomáhá projasňovat a omlazovat oční okolí
  • Bakuchiol - přírodní alternativa retinolu, stimuluje produkci kolagenu a pomáhá vyhlazovat jemné vrásky okolo očí
  • Vitamín C - má zesvětlující, rozjasňující účinky, podporuje tvorbu kolagenu (je prospěšný při vnitřním i vnějším využití)
  • Extrakt z okurky - obsahuje vysoký podíl vody, má protizánětlivé vlastnosti, osvěžuje oči a zbavuje otoků 

 

Další skryté faktory 

Věk a genetika

Genetické předpoklady hrají v tomto ohledu výraznou roli. Ovlivňují, jak světlá a silná (nebo naopak tenká) je vrstva naší pokožky, i jak rychleji se u nás objevují první známky stárnutí. S přibývajícím věkem naše pokožka ztrácí kolagen a stává se tak tenčí a průsvitnější, čím se tmavé žilky pod očima stávají viditelnější. Přestože genetiku ani čas nelze obelstít, správnou péčí je možné pokožku posílit, rozjasnit a stárnutí kůže o něco zpomalit.

Alergie

Možná překvapivým faktorem, který může způsobovat tmavé kruhy pod očima, jsou alergie. Jak je to možné? Při alergické reakci náš imunitní systém vyhodnotí neškodné látky jako jsou pyly nebo prach za nebezpečné. Spustí se tak alergická reakce, která se může u různých lidí projevit různými způsoby. K tmavým kruhům (které mohou mít i výrazně červenou až fialovou barvu) dochází v momentě, kdy se ucpání nosní dutiny přehoupne k ucpání drobných žilek pod očima.