Přirozená ochrana pleti (a jak ji podpořit)

Trápí vás táhlé kožní problémy, kterých se nemůže zbavit? Přijde vám, že vaše pleť není v rovnováze? Za vším může stát narušená přirozená bariéra. Jak k jejímu oslabení dochází a jak ji vrátit zpátky do zdravého stavu?

Stratum corneum - přirozená ochrana naší pokožky

Kožní bariéru si můžeme představit jako zeď z cihel. Cihly v tomto případě představují kožní buňky, které jako malta spojuje mezibuněčná hmota, tvořená z lipidů. Ochranná kožní bariéra (odborně stratum corneum, jinak nazývaná také jako kožní plášť nebo kožní film) má celou řadu důležitých úkolů:

  • Poskytuje pokožce ochranu před negativními vlivy vnějšího prostředí
  • Zabraňuje ztrátě hydratace (zadržuje vlhkost v kůži)
  • Udržuje pokožku měkkou a pevnou zároveň

Jakmile je kožní bariéra narušená, s celým zdravím kůže to jde z kopce. Při poškození této nejsvrchnější vrstvy pokožky mizí pevné uspořádání mezi buňkami a kůže se tak stává citlivější a náchylnější vůči všem negativním vnějším vlivům. Ať už jde o UV paprsky ze slunečního záření, bakterie a mikroby, alergeny nebo toxické látky z ovzduší či chemických přípravků.

Navenek se tak může oslabení ochranné bariéry projevovat jako...

  • Přecitlivělost, zarudlost, snadné podráždění
  • Ztráta hydratace
  • Vysušená pokožka se šupinkami 
  • Zhoršení akné, ekzémů, vznik zánětů a vyrážek

ricardo-resende-4eqOc39NCRQ-unsplash

 

Jak se ale tohle všechno stane?

Pevnost ochranné vrstvy pokožky je ovlivněná genetikou a přirozeně se ztenčuje s přibývajícím věkem. To ale neznamená, že na její zdraví nemáme žádný vliv. Správná kosmetická péče i náš životní styl mohou její stav výrazně zhoršit nebo naopak podpořit. Na co se tedy zaměřit?

Nadměrné čištění

Pečlivé čištění pleti je základním předpokladem pro její zdraví. Dráždivé chemické látky v odličovačích, příliš časté čištění i nesprávná technika (“dření” kůže žínkou nebo ručníkem) ale mohou narušovat přirozenou lipidovou vrstvu kůže. Namísto toho, abyste tak z pleti nečistoty odstranili, jen zvyšujete riziko, že budou pronikat narušenou ochrannou vrstvou hlouběji a způsobovat hromady problémů.

Příliš častý peeling

Pravidelný peeling efektivně pomáhá obnově pokožky, předchází tomu, aby byla pleť mdlá, zašedlá, zabraňuje ucpávání pórů i předčasnému stárnutí. Všeho moc ale škodí. Příliš častý peeling může kromě odstranění odumřelých buněk narušovat svrchní ochrannou vrstvu pokožky, a vést tak k opačnému efektu, než jaký si přejeme.

Psychická nepohoda

Kůže často odráží problémy, které se dějí uvnitř našeho těla - včetně našeho psychického rozpoložení. Vysoká míra stresuje narušuje proces obnovy pokožky a s tím i regeneraci ochranné kožní bariéry.

Environmentální vlivy

Podpora správné funkce kožní bariéry je aktuálním tématem zejména v současném období. Zimní (suchý) vzduch způsobuje, že pokožka snadněji ztrácí vláhu a potřebuje pomoct s “uzamknutím” hydratace v kůži. 

Společně s topením v uzavřených prostorách (které opět způsobuje vysušování vzduchu) a příliš teplými sprchami tak pokožka bývá vysušená, nepříjemně napjatá, zarudlá a podrážděná. 

gianandrea-villa-_anvxkOVh7k-unsplash

Jak podpořit přirozenou ochranu pleti?

1. Buďte na svou pleť hodní

Nepřehánějte to s čištěním a peelingem, nepoužívejte kosmetiku, která pleť dráždí a nadměrně vysušuje. Při čištění dejte přednost šetrným olejovým odličovačům a čisticím vodám bez alkoholu. Peeling používejte pouze jednou týdně a volte takový, který sám o sobě pleť zbytečně nedráždí. Vyzkoušejte třeba pleťový peeling Samet s bambuckým máslem a hnědou rýží nebo omlazující masku a peeling 2v1 s vitamínem C.

2. Používejte hutnější krémy

Hlavním problémem, proč je pleť na podzim a v zimě často podrážděná a vysušená, jsou nízké teploty a nízká vlhkost vzduchu. Při kosmetický péči se proto zaměřte na produkty, které zabrání ztrátě (vypařování) hydratace z pokožky, a které na pleti vytvořit extra ochranný film. Kosmetiku s vysokým obsahem vody tak nahraďte hutnějšími, těžšími krémy a oleji. V pokožce uzamknou hydrataci na delší dobu a poskytnou jí zároveň ochranu před nepříznivým počasím. Dejte šanci třeba bambuckému máslu, kosmetice s včelím voskem nebo arganovým olejem  

3. Omezte horké sprchy

Příliš vysoká teplota vody pleť vysušuje a činí ji citlivější vůči nepříznivým vlivům okolí. I když všichni dlouhé teplé sprchy v (pod)zimním čase milujeme, s ohledem na svou pleť to s teplotou nepřehánějte a samotný čas sprchování a koupání co nejvíc zkraťte.

4. Podpořte vlhkost vzduchu

Do pokoje si pořiďte kvalitní zvlhčovač vzduchu, který bude v místnosti udržovat optimální vlhkost a nebude ji tak “krást” ani vaší pokožce.