Může opalování pomoct při léčbě akné?

Mnoho lidí věří, že opalování napomáhá léčbě akné, a že se proto jejich pleť v létě vždy o něco zlepší. Jak je to ale doopravdy? Dokážou sluneční paprsky od pupínků pomoct, nebo problém spíš zhoršují?

Slunce jako lék

Velmi často se mluví o škodlivých účincích UV záření a jejich vlivu na naši kůži. Příliš časté opalování (zejména bez ochranného krému) může způsobovat spálení a poškození kůže, předčasné stárnutí, vznik vrásek, pigmentových skvrn, i zvýšení rizika rakoviny kůže.

Nic ale není černobílé. Přiměřené množství slunečních paprsků má pozitivní vliv na celý náš organismus, podporuje kvalitu kůže i naši psychickou pohodu.

freestocks-flOVXZWbjJ4-unsplash

Vitamín D 

Sluneční záření je v první řadě zdrojem vitamínu D. Ten se stará o zdraví našich kostí a zubů, podporuje imunitní systém i nervovou soustavu - a v neposlední řadě ovlivňuje zdraví naší kůže. Přestože deficit tohoto vitamínu není přímo spojovaný se vznikem akné, může při onemocnění hrát významnou roli.

Účinky vitamínu D 

  • působí antimikrobiálně, díky čemuž může zabraňovat přemnožení bakterií, způsobujících akné
  • má protizánětlivé účinky, redukuje zánět v těle a může pleť zbavovat zarudnutí a otoků
  • podporuje imunitní systém, který se poté snadněji dokáže vypořádat se škodlivými bakteriemi a předejít vzniku zánětů  

Méně stresu a více času na relaxaci

Zvýšená hladina stresu výrazně ovlivňuje fungování celého organismu. Při chronickém stresu dochází k oslabení imunity, zvýšení zánětlivosti v těle i narušení procesu hojení. Není proto divu, že když v létě vyrazíme na dovolenou a na pláži pod slunečníkem hodíme starosti za hlavu, projeví se to i na naší pleti. 

Sluneční paprsky mají navíc samy vliv na naši psychickou pohodu, stimulují produkci endorfinů (hormonů štěstí) a napomáhají při léčbě deprese a úzkostí.

Slunce jako make-up

Jedním z dalších možných důvodů, proč se pleť v létě zdát zdravější, je samotné opálení. Tmavší tón kůže totiž způsobuje, že jsou nedokonalosti (pupínky, flíčky, jizvy) méně viditelné. Může se tak zdát, že se pleť lépe hojí, ale ve skutečnosti pouze opálení zafungovalo jako přírodní “make-up”.

artem-beliaikin-i93OgkKVHPI-unsplash 

Na co dát v létě pozor

Při pobytu na slunci je třeba pleť vždy chránit opalovacím krémem s dostatečným UV faktorem. Předejdete tak nechtěnému spálení, ale také vzniku předčsných vrásek a pigmentových skvrn. U aknózní pleti je poté při opalování a obecně při letní péči třeba myslet ještě na pár dalších věcí:

Vysoušení pleti a ucpávání pórů

Nadmíra slunečních paprsků způsobuje, že má pleť větší sklon k vysoušení. Suché, odumřelé kožní buňky poté mohou na kůži ulpívat, hromadit se v pórech a způsobovat další vznik pupínků a černých teček. Abyste se tomuto problému vyhnuli, používejte 1 - 2x týdně šetrný pleťový peeling. Ten pomůže jemně odstranit odumřelou kůži a předejít tak ucpávání kožních pórů.

Nadměrná produkce mazu

Pokud je kůže v důsledku slunečního záření vysušená, začne se automaticky bránit. Mazové žlázy začnou produkovat více kožního mazu, který má primárně za úkol pokožku zvláčňovat a chránit. Jakmile je mazu najednou příliš, může se opět usazovat v kožních pórech společně s nečistotami a bakteriemi a způsobovat vznik akné.

Důležité je proto i v kosmetické péči sáhnout po produktech, které pleť nebudou ani zatěžovat, ani příliš vysušovat. Oba extrémy totiž vedou ke zhoršení existujícího stavu pleti.

Zvýšené pocení a množení bakterií v kůži

Naše tělo v horkém počasí udržuje svou optimální teplotu díky pocení. Pot tak organismus ochlazuje a předchází přehřátí, ale současně vytváří také na kůži vlhké prostředí, ve kterém si libuje mimo jiné propionibacterium acnes - bakterie, spojovaná se vznikem akné.

V horkém počasí, a stejně tak i při cvičení nebo jiné fyzické aktivitě, se proto mohou objevit pupínky i u lidí, kteří akné jinak netrpí.

Abyste usazování zbytků potu předešli, pleť 2x denně čistěte šetrnou přírodní kosmetikou. Ideálně každý den vyměňujte ručník, kterým pleť osušujete, nebo používejte papírový ubrousek. 

Během dne se na kůži snažte co nejméně sahat, pupínky neškrábejte a nemačkejte. Pravidelně také očistěte povrch mobilu, abyste z něj prsty neroznášeli nasbírané bakterie po kůži.

Shrnutí tipů pro letní péči o aknózní pleť

  • Při pobytu na slunci vždy používejte opalovací krém s dostatečným ochranným faktorem. Vybírejte si krémy, které jsou nekomedogenní, nezatěžují pleť a necpávají kožní póry.
  • Pleť čistěte 2x denně šetrnou čisticí kosmetikou, která pleť nebude vysušovat a dráždit. Pro účinné odlíčení a očištění pleti, kteří současně pomůže regulovat tvorbu kožního mazu, použijte metodu olejového čistění pleti.
  • Po sportu, po opalování a fyzické aktivitě, při které se zpotíte, se co nejdřív osprchujte. Při sprchování používejte šetrné produkty, které předejdou vysoušení pokožky a doplní ztracenu hydrataci.
  • Nepřehánějte to s make-upem - nadbytečná vrstva na pleti může způsobovat ucpávání pórů a zhoršení stávajícího problému.
  • Podpořte hydrataci pleti - napomůžete tak hojení pleti a předejdete nadměrné tvorbě zánětů.