Poopalovací péče: Jak se rychle zbavit spálení kůže?

Léto je zdrojem obrovské spousty zážitků. Některé ale nebývají tak příjemné, jak bychom si přáli. Jak si užít slunečných letních dní u vody i ve městě a nevrátit s domů se zarudlou, bolavou pokožkou z nadmíry slunečních paprsků? A když už ke spálení dojde, jak kůži co rychleji ulevit?

arturo-rivera-9J2yHuHK7Ac-unsplash

Jak se kůže opaluje a spaluje

Ať už je řeč o spálení, stárnutí kůže nebo zvýšeném riziku rakoviny kůže, mohou za ně UV paprsky. Ty se dělí na UVA, UVB a UVC, přičemž třetí typ absorbuje atmosféra a nedopadá tak na zemský povrch.

UVA: imunita, vrásky a rakovina kůže

95 % ultrafialového záření tvoří UVA paprsky. Jsou přítomné během celého roku, nehledě na počasí. Působí tak i v zimě, i když je zataženo, a dokonce je nezastaví ani sklo. UVA paprsky nezpůsobují spálení a zarudnutí pokožky, takže jsou jejich negativní účinky často přehlíženy. 

UVA záření způsobuje v těle tvorbu volných radikálů, které napadají buňky organismu, urychlují proces stárnutí a podílí se na řadě chronických onemocnění. Mimo jiné:

  • způsobují vznik pigmentových skvrn
  • prohlubují vrásky a podporuje jejich tvorbu
  • zbavují kůži elasticity a pevnosti
  • zvyšují riziko rakoviny kůže
  • zvyšují riziko neurodegenerativních onemocnění (např. Alzheimerova choroba)
  • narušují imunitní systém
  • mohou způsobovat chronické záněty v těle

UVB: opálení a spálení

UVB paprsky tvoří 5 % ze záření, které dopadá na zemský povrch. Jsou to právě tyto paprsky, které způsobují žádoucí změnu odstínu pleti - ale taky nepříjemné spálení a zarudnutí kůže. 

UVB paprsky v kůži stimulují melanocyty - buňky, které produkují přirozené barvivo melanin. Ten ovlivňuje barvu kůže a současně ji chrání před spálením. Jde tak o přirozenou obranu těla proti škodlivému záření a do jisté míry je každé opálení známkou poškození kůže

Při delším opalování (zejména bez použití ochranného krému) dochází ke spálení svrchní vrstvy kůže, což může být velmi nepříjemná a bolestivá záležitost. 

Jak spálení předejít

  • Základem prevence spálení je použití kvalitního opalovacího krému s dostatečným UV filtrem. Ideálně volte krém s SPF 30 a více a bez obsahu chemických filtrů a nanočástic.   
  • S krémem nezapomínejte na ramena, krk, výstřih, obličej a uši - části kůže, které se velmi snadno spálí.
  • Přes poledne se raději schovejte do stínu a neopalujte se, když jsou sluneční paprsky nejintenzivnější.
  • Noste pokrývku hlavy, abyste předešli bolavému spálení čela i nechtěnému úžehu.

matheus-vinicius-EFNJ6f_vzwU-unsplash (1)

Jak spálené pokožce rychle ulevit?

Když už ke spálení dojde, je třeba pokožku zchladit a podpořit její regeneraci. Tak, abyste se zbavili nepříjemného pálení a svědění, a kůže se co nejdřív vrátila do původního stavu.

Pokud se při spálení objeví puchýřky, jde o signál, že došlo k výraznějšímu poškození kůže. Puchýřky se nikdy nesnažte praskat - jsou přirozenou ochranou kůže přes infekcí zvenčí. Dokud puchýřky nezmizí, snažte se trávit co nejméně času na slunci, pijte dostatek tekutin a pokožku ošetřujte chladnými obklady. 

Zmírněte horkost v kůži studenou sprchou

Studená sprcha je prvním SOS pomocníkem při spálení kůže. Opakovat ji můžete víckrát za den, abyste se zbavili přebytečné horkosti

Studená voda zmírňuje pálení, svědění a bolesti kůže, zlepšuje cirkulaci krve, pokožku zpevňuje a projasňuje. Po sprchování ideálně ještě na lehce navlhčenou pokožku naneste regenerační krém, který tak lépe pronikne do hlubších vrstev kůže. 

Podpořte hydrataci pomocí aloe vera

Aloe vera zbavuje kůži horkosti, zarudnutí a bolesti. Působí protizánětlivě a stimuluje produkci kolagenu, který napomáhá celkové regeneraci kůže. Poskytuje také kůži pořádnou dávku hydratace, pomáhá ji zvláčňovat a předcházet jejímu vysoušení.

Zvláčněte pokožku kokosovým olejem

Kokosový olej obsahuje nemalé množství vitamínu E, který působí jako silný antioxidant. Redukuje škodlivé účinky UV záření, předchází poškozené kůže a napomáhá jejímu hojení. 

Před nanesením oleje si ideálně dopřejte studenou sprchu a olej naneste ještě na lehce navlhčenou pokožku. Díky tomu pomůžete uzamknout hydrataci a aktivní látky z oleje současně proniknou do hlubších vrstev pokožky.

Nastartuje regeneraci s bambuckým máslem

Bambucké máslo je nabité vitamíny a minerály, které vyživují a regenerují poškozenou kůži. Obsahuje esenciální mastné kyseliny, vitamíny A, E a E a antioxidanty, které předchází předčasnému stárnutí kůže

Bambucké máslo také zabraňuje vysoušení pokožky po nadměrné slunění a podporuje přirozené regenerační procesy. Stejně jako kokosový olej je vhodné bambucké máslo aplikovat na navlhčenou pokožku. 

Více pijte

Když se pokožka spálí, tělo automaticky všechny uložené tekutiny “táhne” směrem k povrchu kůže a pryč z těla. Při spálení je tak extra důležité zaměřit se na dostatečný pitný režim a zvýšit běžný příjem tekutin. 

Příjem můžete zvýšit také jedením potravin z vysokým obsahem vody, jako jsou rajčata, okurky, melouny, jahody, citrusy nebo ananas.

Dopřejte si bylinkovou úlevu

Se svěděním a pálením pokožky mohou pomoct také některé bylinky a přípravky z nich. Konkrétně spálené pokožky uleví například:

Jak bylinky použít?

  • Přidejte pár kapek zvoleného éterického oleje do základového oleje (kokosový, mandlový, arganový…) nebo másla (bambucké, kokosové, kakaové) a teprve poté naneste na navlhčenou pokožku.
  • Přihoďte do tašky na pláž květovou vodu z vybrané bylinky a osvěžte jí pokožku během horkého, slunečného dne.
  • Sáhněte po speciální poopalovací kosmetice s obsahem těchto bylin