Jak se zbavit ztvrdlé kůže na nohou?

Naše nohy nás nosí každý den z místa na místo. Díky nim se můžeme procházet, běhat, tančit, skákat, objevovat svět. Přesto jim často nevěnujeme zdaleka tolik pozornosti, kolik by si zasloužily. Když potom přijde léto a my vytáhneme otevřenou obuv, jsme zděšení, v jakém stavu naše chodidla jsou. 

Proč paty praskají (a jak tomu předejít)?

Pokožka chodidel není tak citlivá a tenká jako například na tváři, ale zato je každý den velmi namáhaná. Zvýšená mechanická zátěž chodidel způsobuje vznik ztvrdlé kůže a její praskání (zejména na patách), které může být velmi nepříjemné a bolestivé. 

Kromě samotné fyzické zátěže se na vysoušení a praskání pat podílí i další faktory, jako je:

  • vyšší váha, obezita - způsobuje větší zátěž při chůzi
  • nízká vlhkost ovzduší - pokožka je často sušší v zimě, kdy je přirozeně sušší vzduch venku i uvnitř v místnostech (kvůli vytápění a krbům)
  • příliš časté horké sprchy/koupele - horká voda zbavuje pokožku ochranné vrstvy kožního mazu, přispívá k jejímu vysoušení a praskání
  • chronické kožní potíže - vyšší náchylnost k praskání pat mohou mít lidé, trpící ekzémem nebo psoriázou
  • nešetrná kosmetika - mnoho produktů konvenční, běžně dostupné kosmetiky, obsahuje syntetické ingredience, které pokožku nadměrně vysušují
  • nevyvážená strava - suchost a nadměrné rohovatění pokožky může souviset také s nedostatkem vitamínu E, B3, C, zinku, železa nebo omega-3 mastných kyselin

Proč (ne)chodit bosky

Bosá chůze s sebou přináší mnoho pozitiv i potenciálních rizik. Při chůzi bez bot se musíme více soustředit na povrch, po kterém chodíme. To napomáhá lepší koordinaci, rovnováze a také všímavosti vůči našemu tělu a prostředí okolo nás. Současně se zlepšuje rozsah pohybu kotníků a získáváme sílu v chodidlech.

Chození bez bot ale také představuje vyšší zátěž na pokožku chodidel, více kůži vystavuje bakteriím a plísním a může zvyšovat riziko úrazů v důsledku nevhodného terénu - bez ochranné “vrstvy” se snadněji můžeme zranit, pořezat se, šlápnou tam, kam nemáme. 

Pokud rádi v létě chodíte bosky, svým chodidlům věnujte extra péči. Takovou, jakou si opravdu zaslouží.

amelia-bartlett-ap4aJwyR67c-unsplash 

Přírodní péče o ztvrdlé paty

Dokud je pokožka chodidel pouze ztvrdlá a zrohovatělá, tolik nás neobtěžuje. Jakmile ale kůže začne praskat a do prasklin se dostanou nečistoty, může docházet k zanícení a bolestem. Abyste popraskaným patám předešli (nebo případně urychlili regeneraci), je potřeba jim včas věnovat potřebnou pozornost. 

Pravidelný peeling chodidel

Naše kůže se neustále obnovuje, kožní buňky odumírají a jsou nahrazeny novými. Stejně jako zbytek našeho těla, i naše chodidla proto potřebují pravidelný peeling. Ten pomůže odstranit odumřelé buňky, které na kůži ulpívají a způsobují tvrdý, zrohovatělý povrch. 

telový peeling maly   TIP: Tělový peeling Vielö

 

✔️ odstraňuje odumřelou kůži

✔️ osvěžuje a zbavuje nohy únavy a otoků

✔️ zjemňuje a vyhlazuje pokožku

✔️ stimuluje regeneraci kůže

 

 

Odstranění ztvrdlé kůže

Pokud už ke ztvrdnutí kůže dojde, je třeba ji nejdřív odstranit pomocí pemzy nebo speciálního pilníku. Při použití pemzy chodidla nejdřív namočte, aby pokožka trochu změkla. Poté šetrně přejíždějte po kůži, dokud hrubou pokožku neodstraníte. Po použití pemzu vždy důkladně očistěte (ideálně mýdlem a kartáčkem), opláchněte a nechte oschnout na vzduchu. Předejte tak ulpívání bakterií a odumřelých kožních buněk v pórech pemzy.

Regenerační lázeň

Se změkčením pokožky chodidel může pomoct také jednoduchá domácí lázeň. Do lavoru s vlažnou vodou můžete přidat koupelovou sůl a rostlinné a éterické oleje, které napomohou regeneraci a hojení ztvrdlé a rozpraskané kůže. Vhodnou volbou mezi olejíčky jsou pro tyto účely například:

  • Tea tree - působí antisepticky a protizánětlivě, zbavuje pokožku podráždění, napomáhá hojení a předchází infekci
  • Levandule - má antiseptické a antimykotické vlastnosti, urychluje hojení kůže, reguluje tvorbu kožního mazu a předchází tak jejímu vysoušení
  • Pačuli - napomáhá přirozené regeneraci kůže, zabraňuje infekcím, zklidňuje a hojí namáhanou a poškozenou pokožku
  • Skořice - předchází infekcím a zánětům, zlepšuje prokrvení pokožky, napomáhá regeneraci

Ze základových olejů potom můžete použít například arganový, ricinový nebo jojobový

 

Hydratace a výživa

Kromě peelingu je pro hebkou pokožku chodidel nezbytná i dostatečná hydratace a výživa. Jen díky pravidelnému promaštění pokožky můžeme předejít vysoušení a praskání. Pro intenzivní výživu použijte produkty s obsahem včelího vosku, kokosového oleje, bambuckého másla nebo olivového oleje

Při použití krému nebo oleje můžete chodidlům také rovnou dopřát krátkou masáž, která je zbaví těžkosti a únavy. 

Jak na uvolňující masáž nohou

  1. Krouživými pohyby začněte masírovat v oblasti okolo kotníků
  2. Palci na rukách nebo celou napnutou dlaní namasírujte nárty, přiměřeně silnými tahy od nártu směrem k prstům.
  3. Promněte postupně všechny prsty, jemně s nimi zakroužete a uvolněte je.
  4. Promačkejte patu a poté prsty schovejte v dlani a patu krouživými pohyby promasírujte pomocí klouby na prstech 
  5. Palci obou rukou střídavě projíždějte nahoru a dolů po celém chodidle, nejprve jemněji a poté tlak lehce zesilte
  6. Nakonec chodidlo uchopte ze stran oběma rukama, palce položte na střed klenby chodidla a s přiměřeným tlakem dělejte půlkroužky směrem nahoru a do stran