K NÁKUPU 2 KS ERE PEREZ DÁREK TUŽKA COCO CRAYON ODSTÍN HEART ❤️

Avokádový olej a jeho účinky na pleť a vlasy

Avokádo je výjimečné ovoce, bohaté na kvalitní tuky a zdraví prospěšné antioxidanty. Ze zralých plodů avokáda se lisováním za studenta získává panenský olej, který díky svým vlastnostem našel využití v potravinářství, lékařství i kosmetice.

Léčivé složení avokádového oleje

Avokádový olej je zdrojem omega-9 nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny olejové. Ta podporuje správný krevní oběh, zlepšuje citlivost na inzulín a snižuje tak riziko diabetu II. typu (u existujících onemocnění pomáhá jeho regulaci).

Je prospěšná pro kardiovaskulární soustavu, tedy pro správnou funkci srdce a cév, snižuje riziko aterosklerózy (kornatění tepen v důsledku ukládání tuku do cévní stěny), reguluje zvýšenou hladinu cholesterolu a podporuje imunitní systém

dirk-ribbler-xEFoRSMT-x4-unsplash

Kromě kyseliny olejové je avokádový olej bohatý také na:

Beta karoten

  • silný antioxidant
  • udržuje zdravý stav kůže a chrání ji před negativními vlivy UV záření
  • zlepšuje zrak a předchází očním onemocněním 
  • podporuje paměť a snižuje riziko Alzheimerovy choroby a dalších kognitivních poruch ve stáří

Vitamín E 

  • přispívá funkci imunitního systému
  • usnadňuje regeneraci buněk
  • redukuje zánětlivé procesy kůže
  • pomáhá hojení jizev
  • chrání před projevy předčasného stárnutí

Vitamín  C

  • podporuje funkci imunitního systému
  • napomáhá vstřebávání železa v organismu
  • podílí se na tvorbě kolagenu, který udržuje pevnost kůže
  • napomáhá hojení ran a zánětů
  • přispívá zdraví kostí a zubů

Vitamíny skupiny B 

  • podporují činnost nervového systému a metabolismu
  • udržují zdraví pleti
  • pomáhají předcházet vyčerpání
  • starají se o zdraví sliznic
  • důležité pro psychickou rovnováhu

 

Účinky na pleť

Díky svému složení je avokádový olej úžasnou ingrediencí v rámci přírodní kosmetiky. Obsažené mastné kyseliny pomáhají mírnit zánětlivé procesy kůže a přináší viditelné zlepšení pleti, postižené psoriázou nebo ekzémy.

Vysoký podíl nenasycených tuků pomáhá také vyživovat suchou pokožku, posiluje její přirozenou ochrannou bariéru a chrání před ztrátou hydratace. Avokádový olej nezanechává na pleti výrazný mastný film, ale má 3. stupeň komedogennosti, a proto nemusí být vhodný pro problematickou pleť se sklonem k pupínkům a ucpávání pórů.

Oblíbený je avokádový olej také pro svůj vysoký obsah antioxidantů. Ty chrání pokožku před škodlivými volnými radikály (vznikajícími v důsledku slunečního záření, kouření, nevhodné stravy i znečištěného ovzduší) a tím snižuje poškození buněk a předčasné stárnutí pleti. Předchází tak mimo jiné vzniku vrásek a pigmentových skvrn a ty již existující pomáhá redukovat.

Současně díky obsahu vitamínu C podporu tvorbu kolagenu a tím zabraňuje ochabnutí pleti v důsledku přibývajícího věku.

Účinky na vlasy

Avokádový olej je oblíbenou ingrediencí i ve vlasové kosmetice. Pečuje o pokožku hlavy, dodává jí důležité živiny a pomáhá zbavovat lupů, svědění a dalších potíží, spojených se suchou kůží. Navíc krásně vyhlazuje, posiluje vlasová vlákna a regeneruje roztřepené konečky. Kosmetika s avokádovým olejem tak vlasy zanechá lesklé, hebké a pevné. 

 

Jak avokádový olej používat?

Avokádový olej je hojně používaný v olejových směsích, krémech, pleťových i vlasových maskách, šamponech i dalších produktech. Aplikovat ho však můžete i samostatně nebo ho použít jako základ pro vlastní olejovou směs. 

Čištění a odličování

Olejové čištění je metoda, která se hodí pro všechny typy pleti. Velmi šetrně odstraňuje zbytky make-upu, nadbytečný kožní maz i další nečistoty, aniž by pleť vysušovala a dráždila. Naopak podporuje přirozené procesy kůže a po čištění ji zanechává zklidněnou a hebkou na dotek.

Jak na to? Pleť lehce navlhčete a do dlaní si naneste trochu avokádového oleje. Pleť olejem masírujte tak dlouho, než se rozpustí všechny nečistoty a poté zbytky oleje smyjte žínkou nebo ručníkem, namočeným v teplé vodě.

Každodenní výživa

Po čištění a tonizaci pleti naneste na ještě lehce vlhkou pleť pár kapek avokádového oleje a jemně vmasírujte. Olej pomůže hydrataci uzamknout v pleti, zabrání ztrátě vody posílením kožní bariéry a zároveň pleti dodá mnoho důležitých živin pro její zdraví a krásu.

Regenerační maska na vlasy

Avokádový olej můžete nanést do vlhkých konečků vlasů po každém mytí. Pro intenzivnější výživu a regeneraci potom vyzkoušejte olejovou masku - do celé délky (lehce navlhčených) vlasů naneste avokádový olej a vlasy rozčešte, aby olej rovnoměrně obalil všechny vlasy. Nechte masku působit přes noc a ráno vlasy umyjte šetrným přírodním šamponem.

Olej do koupele 

Milujete relaxační koupele, ale je po nich vaš pleť často vysušená a podrážděná? Přidejte do koupele pár kapek avokádového oleje a případně éterické oleje podle potřeb své pleti. Olej pomůžete předejít vysoušení pokožky a zanechá ji krásně jemnou, a vyživenou. 

Uvolňující masáž

Avokádový olej patří mezi základové oleje (podobně jako jojobový, mandlový nebo třeba kokosový) a můžete tak do něj podle libosti přidávat éterické oleje podle požadovaných účinků. Můžete si tak namíchat svou vlastní voňavou směs, kterou použijete třeba na domácí masáž po dlouhém, naročném dní.