Konjak houba: Přírodní poklad pro čištění pleti

Znáte konjak houbu? Přírodní pomůcka, vyrobená z asijské rostliny konjaku, pleť do hloubky čistí, slouží jako peeling a zároveň pleti už při čištění dodává hromadu důležitých minerálů. Jak konjak houbu používat a proč ji zařadit do každodenní péče o pleť?

Co je konjak houba a jak se využívá

Konjak (zmijovec indický) je rostlina, kterou najdete zejména v Japonsku a některých dalších částech východní a jihovýchodní Asie. Roste ve vyšších nadmořských výškách, většinou daleko od civilizace, takže není tolik znečištěná toxiny z ovzduší a umělých hnojiv v půdě.

Konjak jako součást jídelníčku

Z rostliny se používá její hlíza, a to jak v potravinářství i pro kosmetické účely. 

Hlíza konjaku obsahuje látku glukomannan - nestravitelnou vlákninu, která se při snědení v trávicím traktu proměňuje na viskózní gel, který absorbuje velké množství vody. Díky tomu v nás na dlouhou dobu vytváří pocit sytosti, potlačuje tvorbu gherinu (hormonu hladu), a je proto oblíbený při různých hubnoucích kúrách. Kromě toho celkově podporuje trávení, působí jako lehké přírodní projímadlo a zároveň jako prebiotikum.

Z konjaku se v Japonsku vyrábí mouka a těstoviny a pro svou typickou vůni připomínající ryby, se využívá také v rostlinných alternativách rybích produktů.

Konjak v kosmetice

Konjak je bohatý na minerály (hořčík, zinek, niacin, kyselinu listovou) vitamíny (A, E, D, B1, B2, B6, B12 a C) , a je pH neutrální, takže postupně našel své místo nejen v potravinářství, ale i v péči o pleť. Z vláken hlízy konjaku se vyrábí pomůcka, lehce připomínající mořskou houbu. 

image_2020-11-25_131933

Šetrné čištění pleti

Konjak houba má velmi jemnou texturu a tak pleť při čištění nedráždí a neškrábe. Jemně odstraňuje nečistoty, zbavuje pleť nadbytečného mazu, zbytků potu a nečistot z ovzduší. Díky své šetrnosti je konjak houba vhodná i pro problematickou a citlivou pleť včetně dětské.

Jemný peeling

Konjak houba slouží jako jemný peeling, který pokožku zbavuje odumřelých kožních buněk. Po čištění je tak pleť nejen vyčištěná, ale taky rozjasněná, vyhlazená a hebká na dotek.

Harmonizace pleti

U konvenčních čisticích a odličovacích produktů většinou tkví problém právě v jejich pH. Přirozené pH naší pleti je lehce kyselé, a pokud je vyvedeno z rovnováhy, oslabuje se přirozený ochranný plášť kůže. To způsobuje, že je poté pleť náchylnější k podráždění, snadněji ztrácí hydrataci, může docházet k vysoušení i ke zhoršení existujících chronických problémů (např. akné nebo ekzému). 

Konjak houba má neutrální pH, pleť nedráždí, nevysušuje a nezpůsobuje nepříjemné pnutí. Její unikátní struktura pomáhá stimulovat krevní oběh a obnovu kožních buněk. 

Jak houbu používat?

Houbu je vždy před použitím potřeba namočit, aby nasála vodu a změkla. Před prvním použití ji nechte namočenou v teplé vodě na cca 15 minut, než nabude na svém objemu. Poté vlhkou houbou krouživými pohyby očistěte celý obličej. Vyhněte se násilnému drhnutí a tlačení, zejména v oblastech postižených akné nebo vyrážkou a taktéž v očním okolí.

K čištění můžete použít houbu samotnou nebo ji kombinovat s čisticím gelem pro silnější účinek a důkladnější čištění.

Vyzkoušejte třeba v kombinaci s…

Čisticí výživná emulze Dulcia Natural 

  • Odstraňuje make-up i nečistoty
  • Pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu
  • Předchází vzniku akné a černých teček
  • Zabraňuje nadměrnému vysoušení
  • Zklidňuje a regeneruje pleť

Po každém čištění houbičku důkladně opláchněte (můžete použít šetrné přírodní mýdlo), jemně zmáčkněte (neždímejte!) a pověste za šňůrku, aby mohla volně uschnout. Před každým dalším mytím houbičku vždy nechte pod vodou změknout a ideálně jednou za týden houbičku krátce vyvařte (1-2 minuty), abyste zabránili množení bakterií. 

Při pravidelném používání je potřeba houbičku vyměnit každé 2 měsíce, případně dříve, pokud se houbička začne sama rozpadat. Jde o přírodní produkt, takže je houba plně rozložitelná.