Péče o pokožku v těhotenství

Tělo je v těhotenství pod palbou hormonů, které mimo jiné ovlivňují i naši pokožku, a kosmetika na kterou jste zvyklé, najednou nemusí vůbec fungovat. Některé kosmetické ingredience (včetně těch přírodních) navíc v těhotenství představují riziko. Jak tedy v tomto výjimečném období života upravit svou kosmetickou rutinu?

Hormonální změny a jejich projevy

Hormonální činnost v těhotenství vede ke spoustě změn v našem těle a na každou ženu působí v jiné míře. Zatímco některé ženy na své pleti nepoznají jediný rozdíl, jiné mohou trpět vysoušením pleti, vznikem pigmentových skvrn nebo hormonálním aknéI u existujících kožních problémů mohou nastat dvě situace - u některých žen se problémy zhorší, u jiných zlepší nebo dokonce zmizí úplně. 

anna-hecker-wqcQ6ODwPxU-unsplash

Těhotenské akné

Akné v těhotenství se obvykle objevuje ve druhém a třetím trimestru. Zvýšená produkce progesteronu způsobuje, že kožní žlázy produkují více kožního mazu. Ten může způsobovat ucpávání kožních pórů, množení bakterií a vzniku zánětu a nepříjemných pupínků.

Co s tím?

  • Pleť 2x denně čištěte šetrným čisticím balzámem, gelem nebo pleťovou vodou
  • Nezapomínejte na tonizaci, která pomáhá vyrovnat zdravé pH pleti, napomáhá udržovat zdraví kožní bariéry a chrání tak kůži před nečistotami, bakteriemi a toxin z ovzduší
  • Zanícenou pleť zklidněte např. pomocí kosmetiky s obsahem aloe vera, zeleného čaje, máty, měsíčku nebo heřmánku
  • Zařaďte do péče nekomedogenní rostlinné oleje, které pomohou regulovat tvorbu kožního mazu a napomůžou hojení pokožky

Strie 

Rychlé přibírání na váze a rychlý růst bříška pokožka často není schopna stíhat. Její elasticita jednoduše není tak velká, aby se přes těhotenské bříško tak rychle natáhla. A tak vznikají strie. 

Co s tím?

  • Dodržujte dostatečný pitný režim, abyste předešly dehydrataci pokožky
  • Pokožku každý den pomozte zvláčňovat a podpořit její elasticitu přírodními oleji nebo másly
  • Přidejte do jídelníčku potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny (mořské ryby, lněný olej, chia semínka...)

Hyperpigmentace

Endogenní hormony v těhotenství totiž stimulují melanocyty (buňky produkující barvivo melanin) a velmi často se tak objevuje také (v různé míře) hyperpigmentace. Postihuje až 90% těhotných žen, zejména u žen s tmavším fototypem (= tmavší odstín pleti, tmavé vlasy a oči). Obvykle začíná v druhé polovině těhotenství a po porodu postupně ustupuje. 

Co s tím?

  • Omezte čas strávený na přímém sluníčku a vždy se chraňte přírodním opalovacím krémem
  • Zvyšte ve své stravě příjem kyseliny listové
  • Vyhněte se používání kosmetiky s vitamínem C před tím, než půjdete na slunce 

Nebezpečné látky v těhotenství

Chemické opalovací krémy

Opalovací krémy naši pokožku chrání před škodlivým UV zářením, které zhoršuje oxidační poškození buněk, urychluje stárnutí kůže a zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Některé opalovací krémy ale mohou způsobit víc škody než užitku, a v těhotenství to platí dvojnásob.

Základní rozdíl mezi opalovacími krémy je typ filtrů, které kůži před sluncem chrání. Existují chemické UV filtry, které pronikají hluboko do pokožky, kde mění UV záření na teplo, které poté odchází z těla pryč. Problém chemických filtrů je právě ten, že se absorbují do kůže a tak kvůli svému složení mohou způsobovat alergické reakce a narušovat hormonální činnost organismu.

Obzvlášť v těhotenství proto vždy volte druhý typ - minerální filtry, které na pokožce vytváří pouze ochrannou bariéru, která sluneční paprsky odráží.

Retinol

Retinol je derivátem vitamínu A, který se často objevuje v kosmetice proti vráskám, akné a jizvám. Pomáhá vyhlazovat pleť, sjednocuje barevný tón pleti a zmírňuje hyperpigmentaci. V těhotenství je používání přípravků s retinolem nebezpečné, protože zvyšuje riziko poškození nervové soustavy plodu.

Benzoyl peroxid

Benzoyl peroxid je běžně dostupný lék na akné, který ve formě mastičky/gelu pořídíte v každé lékárně. Zdravotní rizika této látky nebyla dostatečně prověřena, ale pro těhotné ženy spadá do kategorie C, tedy látek, které mají možné negativní účinky na vývoj plodu. Současně není ověřeno, jestli se tato látka vstřebává do mateřského mléka a pokud to proto není nutné, neměly byy těhotné ženy kosmetiku/léky s benzoyl peroxidem používat.

Umělé parfemace

Umělé parfemace jsou zpravidla tvořené stovkami, až tisíci různých chemických látek, které na obalech kosmetiky nenajdete napsané. Některé z těchto látek mohou narušovat přirozenou činnost hormonální soustavy a mohou mít negativní vliv na vývoj dítěte. 

Kromě toho jsou ženy v těhotenství k vůním citlivější a některé látky mohou způsobovat bolest hlavy či nevolnost.

Esenciální oleje

Přestože jsou esenciální oleje přírodní látky, které jsou jinak bezpečné na používání, v těhotenství nejsou některé z nich vhodné - zejména v počátcích vývoje dítěte. V prvním trimestru by se ženy měly vyhýbat pro jistotu všem esenciálním olejům, ve druhém a třetím trimestru už je možné velkou část olejíčků zařadit. Patří mezi ně např. levandule, heřmánek, ylang ylang, bergamot, eukalyptus, citron, mandarinka, zázvor, neroli, santalové dřevo, tea tree nebo sladký pomeranč. 

Naopak nevhodné jsou např. olejíček z bazalky, arniky, hořkých mandlí, kafru, skořice, koriandru, hřebíčku, fenylku, rozmarýnu nebo červeného tymiánu.