Bio herbář: Tymián

Tymián byl po tisíce let využívaný pro prevenci a léčbu nemocí, pro posílení vnitřní síly, pro úlevu od bolavých kloubů i pro zahánění nočních běsů. Jak ho můžete zařadit i v dnešních dnech do péče o své zdraví a krásu?

tymian-eo

 

Spiritualita a psychické zdraví

Tymián získal své jméno odvozením z řeckého slova “thymós”, které v překladu znamená kouř. Tymián totiž patřil mezi nejstarší vykuřovadla a ve starověkém Řecku a Římě byl takto využívaný pro projasnění a posílení mysli a pro očištění vzduchu od nemocí. Měl pověst zázračné byliny, která dokáže léčit, ochraňovat před zlými duchy i před smrtícím jedem.

Ve středověku ho vojáci nosili jako svůj talisman pro dodání odvahy, když šli do války. Pokud voják ve válce padl, věřilo se, že mu tymiánový talisman pomůže na jeho cestě do posmrtného života.

V aromaterapii se dodnes používá pro pozvednutí nálady. Obsažený carvacrol v tymiánu totiž zvyšuje hladinu dopaminu a serotoninu, hormonů, které podporují naši náladu, zvyšují motivaci psychickou výkonnost. Tymiánový olejíček pomáhá zmírňovat depresi a vyčerpání a smíchaný se základovým olejem ulevuje také namoženým, unaveným svalům.

TIP: NOBILIS TILIA Éterický olej bio Tymián

 

Tymián a jeho vliv na zdraví

V systémech tradičních přírodních medicín (např. ajurvédy) je tymián využívaný už dlouhá staletí. Jeho zdravotní účinky byly a jsou v současné době zkoumané i řadou vědeckých studií a přináší překvapivě oslnivé výsledky.  

Kašel a nachlazení

Tymián je výbornou přírodní medicínou pro suchý i vlhký kašel. Pomáhá ředit hlen a usnadnit jeho vykašlávání a současně působí proti křečím, a zmírňuje tak dráždivé kašlání. Usnadňuje léčbu nachlazení, chřipky, ale taky zánětu průdušek, laryngitidy a infekce dutin. Kromě toho podporuje funkci imunitního systému a tak napomáhá i při prevenci běžných onemocnění.

Zdravé srdce

Obsažené složky v tymiánu napomáhají správné cirkulaci krve, posilují srdeční svalstvo a urovnávají optimální hladinu cholesterolu. Antispazmodické vlastnosti tymiánu (zejména esenciálního oleje) pomáhají uvolnit žíly a tempy a snížit tak vysoký tlak a celkovou srdeční zátěž.

Léčba zánětů

Tymiánový olej obsahuje látku carvacrol, který zmírňuje zánětlivé procesy v těle. Účinky je tak při bolestivých projevech artritidy i při bolesti namožených, unavených svalů po cvičení.

inlightt

 

TIP: INLIGHT Bio Recovery balzám na svaly a klouby

✔︎ bylinná alternativa analgetických mastí

✔︎ urychluje regeneraci namožených svalů 

✔︎ vhodný i pro nejcitlivější pokožku

 

Podpora trávení

Tymián dodává nejen typickou chuť řadě pokrmů, ale napomáhá také lepšímu trávení, předchází nadýmání a křečím. Stimuluje pohyby svalů trávicí soustavy a zabraňuje tak tom, aby byla strava příliš dlouho držená v žaludku. 

olena-sergienko-TwZewnGDXeM-unsplash (1)

 

Kosmetická bylina

Tymián působí protizánětlivě a antibakteriálně, a proto své využít našel i v mnoha kosmetických produktech - od pleťových krémů, před deodoranty až po ústní vody. 

Tymián redukuje v kůži bakterie, způsobující akné, pomáhá zmírňovat projevy ekzému a současně tonizuje a zpevňuje zralou pleť. Je účinný také při léčbě kožních mykóz a smíchaný s nosným olejem a vmasírovaný do pokožky hlavy může pomoct při alopecii a obnově růstu vlasů.

Díky svým antibakteriálním účinkům podporuje tymián zdraví ústní dutiny, a je tak oblíbenou složkou přírodních zubních past a ústních vod.

Jak tymián používat?

  • Inhalace - nakapejte pár kapek esenciálního oleje do aromadifuzéru nebo aromalampy pro uvolnění dýchacích cest a zlepšení psychického rozpoložení. Pro posílení účinků můžete tymián namíchat také s esenciálním olejem z citronu, máty a/nebo eukalyptu.

  • Masáž - smíchejte esenciální olej se základovým olejem (např. mandlový, arganový nebo konopný) a pomocí masáže uvolněte bolest a napětí ze svalů a kloubů

  • Pečující olej - smíchejte esenciální olej se základovým olejem a použijte po tonizaci pleti pro každodenní výživu. Vyzkoušet můžete také biofázi od Nobilis Tillia - sadu olejových sér pro enzymatickou obnovu pokožky.

  • Koupel - nakapejte pár kapek olejíčku do koupele pro dokonalé uvolnění celého těla. V případě problematické, podrážděné pokožky můžete do koupele přidat také zklidňující sůl Salty Doctor od ALMARA SOAP.

  • Sirup proti nachlazení - Ve 200 ml vody nechte na mírném plameni rozpustit cca 150g nerafinovaného cukru, odstavte hrnec z ohně a přidejte 10-15g čerstvého nebo sušeného tymiánu. Nechte směs zcela vychladnout, poté přeceďte a užívejte 2-3x denně pro úlevu od kašle a bolesti v krku.