Marocké zlato

Zázračný olej, marocké tekuté zlato - i těmito jmény se pyšní arganový olej. A ne bezdůvodně. Je opravdovým zázrakem pro zralou pleť se sklonem k vráskám, pomáhá při léčbě chronických kožních onemocnění a podporuje zároveň i zdraví vlasů, nehtů a celého našeho organismu.

Odkud se získává arganový olej?

Arganový olej se vyrábí ze semen argánie trnité - vzácné dřeviny, která roste jen na několika místech v Maroku a v nejzápadnější části Alžírska. 

Plody argánie (arganové “ořechy”) mají velikost mandlí a sklízí se na přelomu června a července. Tradičně se sklízí a zpracovávají ručně, a využívají se všechny jejich části. Pod tvrdou skořápkou ořechu se ukrývá dužnatá část, která obaluje pecku se semeny. V jednom ořechu mohou být až 3 semena, která berberské ženy ručně lisují a ze vzniklé pasty vymačkávají olej.

Samotná dužnatá část potom slouží jako krmivo pro zvířata a skořápky jako palivo.

toa-heftiba-pcbSQTQr2-I-unsplash

Co je na arganovém oleji tak speciálního?

Arganový olej našel široké využití v tradičních marockých receptech i v kosmetické péči. Zatímto jiné oleje lze využít v stejné formě pro přípravu oběda i pleťového séra, u arganového oleje je to jinak. Při výrobě potravinářského oleje je totiž třeba semena nejdřív orestovat, aby se zbavily nahořklé chuti. Kosmetický olej se naopak vyrábí studeným lisováním “syrových” semen, tak aby si zachoval maximum živin, které pokožka a vlasy dokážou přijmout.

Kouzlo arganového oleje tkví v jeho neobyčejném složení. Kompozice vitamínů a esenciálních mastných kyselin prospívá pleti jakéhokoliv typu a v jakémkoliv věku. Mezi nejvýznamnější látky v arganovém oleji patří:

Vitamín E

Vitamín E bojuje proti škodlivým volným radikálům, které v těle způsobují oxidační stres a urychlují stárnutí buněk. Pomáhá tak předcházet předčasnému stárnutí pleti, vzniku vrásek, pigmentových skvrn a poškození kůže z UV záření. Je nápomocný také při léčbě celé řady kožních onemocnění, pomáhá pokožku regenerovat a podporuje odolnost její přirozené ochranné bariéry.

V péči o vlasy vitamín E podporuje cirkulaci krve v pokožce hlavy a podporuje tak růst vlasů. Předchází vysoušení pokožky a nepříjemnému svědění, které ho provází.

Vitamín F

Vitamín F je jiné označení pro kyselinu linolovou - esenciální mastnou kyselinu, která je nezbytná pro správné fungování tělesných buněk, syntézu tkáňových lipidů a životní cyklus srdečních buněk. Jde o látku, kterou si tělo neumí samo vytvářet, a je třeba ji dodávat skrz stravu. 

Kyselina linolová hraje důležitou roli také v přirozených procesech naší kůže. Pomáhá proti zánětům, zlepšuje hydrataci pokožky, usnadňuje hojení drobných poškození a popálením. Nedostatkem kyseliny linolové obvykle trpí kůže postižená akné, a je proto vhodné, se v kosmetické péči zaměřit právě na oleje s vysokým podílem této kyseliny. 

Steroly

Rostlinné steroly (fytosteroly) mají výjimečný léčivý efekt na zdraví naší kůže. Udržují pleť pevnou a pružnou, napomáhají buněčné obnově kůže a zmírňují výskyt vrásek a dalších projevů stárnutí kůže. Zabraňují také rozpadu kolagenu vlivem UV záření a chrání pleť před ztrátou vody.

Fytosteroly podporují obnovu poškozených vrstev pokožky, a pomáhají tak hojit jizvy, ekzémy, dermatitidu a spálení pokožky od slunce.

Jak tekuté zlato zařadit do své péče

Jemné čištění pleti

V čisticí kosmetice arganový olej předchází vysoušení pokožky a ztrátě hydratace. Už během čištění podporuje hloubkovou regeneraci pleti a dodává pokožce potřebnou výživu.

lehkost

 

 

TIP: KLARA ROTT Lehkost 

  • Jemný mycí olej pro normální a zralou pleť
  • Šetrně odstraňuje nečistoty
  • Vhodný i pro odlíčení make-upu
  • Zklidňuje, zjemňuje a omlazuje pleť 

 

 

Péče o pokožku celého těla

Stejně jako další přírodní oleje, i arganový olej pomáhá pleť zvláčňovat a uzamykat hydrataci v pokožce. Je proto vhodné ho nanést na pokožku hned po sprchování/koupeli (v případě obličeje olej nanášejte po čištění a tonizaci), aby pokožka zůstala hydratovaná po delší dobu, a zároveň aby všechny léčivé látky z oleje mohly proniknout do hlubších vrstev pokožky. 

Olej můžete využít také pro podporu růstu nehtů a péči o nehtovou kůžičku.

6466-2_cannor-prirodni-kosmetika-arganovy-olej---bio-600x600

 

TIP: CANNOR bio arganový olej

  • Hloubkově pleť vyživuje a regeneruje
  • Reguluje tvorbu kožního mazu
  • Vyhlazuje vrásky a zlepšuje elasticitu pleti
  • Pomáhá proti třepení nehtů

 

 

Omlazující péče

Objevují se vaší pleti první vrásky nebo je vaše pleť povadlá, ztrácí svou pevnost a elasticitu? Arganový olej je známý mimo jiné právě svými anti-aging vlastnostmi. Pomáhá vyhlazovat vrásky, předchází tvorbě pigmentových skvrn a podporuje obnovu kožních buněk. Vhodný je také pro péči o citlivé oční okolí a jemné vrásky v této oblasti.

argan-sada

 

TIP: NOBILIS TILIA Okouzlující arganová sada

  • Balíček s arganovým pleťovým a očním krémem
  • Obsahuje bio arganový olej nejvyšší kvality
  • Prodlužuje mladistvý vzhled pleti
  • Zjemňuje, vyhlazuje a zvláčňuje pokožku
  • Opatřený podmanivou vůní vanilky a černého rybízu

 

 

yage

 

TIP: YAGE Noční pleťový olej proti vráskám SLEEPING BEAUTY 

  • Ručně míchaný olej s 15 nejúčinnějšími rostlinnými oleji
  • Revitalizuje suchou pleť
  • Podporuje regeneraci a tvorbu kolagenu
  • Vyhlazuje vrásky a pomaluje buněčné stárnutí
  • Rozjasňuje mdlou, unavenou pleť

 

 

Extra péče o poškozené vlasy

Suché, mastné, lámavé, slabé, zplihlé… ať už vašim vlasům chybí cokoliv, arganový olej jim pomůže vrátit se zpět do zdravé rovnováhy. Olej jednoduše vetřete do vlhkých konečků vlasů po mytí nebo si z něj připravte výživnou masku, kterou necháte působit přes noc a poté z vlasů zase smyjete.

inlight-vlasy

 

TIP: INLIGHT Bio elixír na vlasy

  • Předchází vypadávání vlasů
  • Zabraňuje třepení konečků
  • Dodává vlasům zdravý lesk
  • Uhlazuje vlasová vlákna a usnadňuje rozčesávání