Není maska jako maska - průvodce světem pleťových masek

Pleťových masek je na současném trhu obrovská spousta. Rozjasňující, obnovující, čisticí, omlazující… Není ale maska jako maska. Přestože nesou stejný název, různé druhy pleťových masek mají velmi odlišné použití a patří do zcela jiné části kosmetické rutiny.

K čemu vlastně masky slouží?

Klasická pleťová maska má za úkol odstranit z pleti nečistoty a dodat jí současně dávku živin. Oproti odličovačům, které na pleti zůstanou pouhých pár sekund, maska svou dobou působení dokáže uvolnit výrazně víc nečistot a pomáhá tak předcházet tvorbě nedokonalostí.

beautiful-young-woman-getting-facial-mask-beauty-salon-indoors

(zdroj fotky: valuavitaly - www.freepik.com)

 

“Klasická” maska

V kosmetickém rituálu by se tato maska měla objevit po použití čisticí kosmetiky (čisticího gelu, oleje nebo balzámu) a tonika a současně před použitím/namísto použití krému. Tyto masky mívají konzistenci pasty nebo krému - pořídit můžete ale také masky v prášku, které si sami do požadované konzistence namícháte s pomocí vody nebo květové vody.  Namíchaná maska se poté nechá (cca 15-30 minut) působit a po zaschnutí se jednoduše smyje. 

Kromě této masky v pravém slova smyslu v obchodech najdete obvykle ještě dva typy “masek”, která mají výrazně odlišný efekt - slupovací masky a látkové masky.

Slupovací masky

Slupovací masky se nanáší na pleť a po zaschnutí je lze z pleti sloupnout. Fungují tak spíše jako peeling a při slupování odstraňují vrstvu odumřelých buněk z nejsvrchnější vrstvy pokožky. 

Tento efekt je jistě žádoucí, pokud ale už ve své běžné kosmetické rutině používáte 1-2x týdně peeling, slupovací maska nemusí být zrovna vhodnou volbou. Pleť si mezi opakovaným použitím peelingu potřebuje odpočinout a pokud ho používáte příliš často, můžete paradoxně narušit ochrannou vrstvu pokožky a podnítit mimo jiné i vznik pupínků.

Po použití slupovací masky vždy použijte tonikum a krém/olej, čímž předejdete nechtěnému vysoušení pleti a možnému podráždění.  

Látkové masky

Látkové pleťové masky jsou oblíbenou součástí korejské kosmetické rutiny. Jednoduše se v celku rozloží na očištěnou pleť tak, aby se všechny části masky dotýkaly pokožky, a nikde nic neodstávalo. Poté se nechají se působit nakonec se zbytky tekutiny vmasírují do pleti. Tekutina, které jsou látkové masky nasáklé, je v podstatě sérum. Cílem těchto masek tak není čištění, ale spíše hydratace a rozjasnění pleti

Po použití látkové masky pleť nikdy nemyjte, ale zbytky séra jemně vklepejte/vmasírujte do pleti, aby získala maximum prospěšných živin. 

 

Shrnutí

Většina masek poskytuje pleti okamžitý účinek. Pleť je po použití masky jemnější, vláčnější a rozzářenější. Pokud ale chcete vidět skutečné výsledky, je potřeba masky používat pravidelně, stejně jako jakékoliv jiné kosmetické produkty. V závislosti na typu pleti a typu masky ji zařaďte do své kosmetické rutiny 1-3x týdně.

Klasické masky

  • Účinky: čištění, výživa pleti 
  • Kdy je použít: po očištění a tonizaci pleti, před/namísto použití krému
  • Jak je použít: naneste rovnoměrně na celý obličej a po zaschnutí smyjte (můžete poté použít krém nebo olej)

Slupovací masky

  • Účinky: čištění, peeling - odstranění odumřelých kožních buněk
  • Kdy je použít: po očištění pleti, před tonizací a následnou výživou
  • Jak je použít: naneste rovnoměrně na pleť, nechte zaschnout, poté opatrně sloupněte a použijte pleťové tonikum

Látkové masky

  • Účinky: hydratace, rozjasnění, výživa
  • Kdy je použít: po očištění a tonizaci pleti, namísto hydratačního séra
  • Jak je použít: rozložte masku na pleť tak, aby nikde neodstávala, nechte působit a poté masku odstraňte a zbytky séra vmasírujte do pleti. Můžete pokračovat olejovou péčí.

 

Vhodné ingredience pro konkrétní typy pleti

Nejste si jistí, po které masce sáhnout? Nakoukněte do jejího složení a vyberte si podle vašeho typu pleti:

  • Suchá pleť -  vitamin E, rostlinné oleje, včelí vosk, růžový jíl, šípek
  • Dehydratovaná pleť - aloe vera, kyselina hyaluronová, glycerin, okurka
  • Citlivá pleť - mandlový olej, aloe vera, med, heřmánek, měsíček, lávová zem
  • Mastná a problematická pleť - zelený jíl, marocký jíl, kurkuma, hřebíček, tea tree
  • Unavená pleť - spirulina, zelený ječmen, kakao, arganový olej
  • Zralá pleť - zelený čaj, šípkový olej, marocký jíl, viramín C