Koho nezvat do sprchy aneb jak na výběr čisticí kosmetiky

Mýdlo nebo gel? S pěnou nebo bez pěny? Přírodní nebo syntetické? Prozkoumejte taje sprchové kosmetiky, ať už nikdy nesáhnete vedle.

Jak se myli Římané

Historie mýdla sahá až do doby 2800 let před našim letopočtem. O první mýdla se pokoušeli Babyloňané. Jejich výroba i použití ale byly velmi odlišné od podoby, v jaké známe mýdla dnes. Pro výrobu se obvykle používala směsa živočišného tuku (např. kozího loje) a popela, který zbýval hrnčířům po vypálení hrnců. Římané ve svých mýdlech používali původně také uhnívající moč, která obsahuje látky, rozpouštějící nečistoty.

V prvních staletích mýdla nebyla používána pro lidskou hygienu - používala se zejména pro mytí nádobí a praní prádla. Ze začátku šlo o luxusní a drahé zboží. Poptávka ale stále rostla, a tak bylo potřeba najít dostupnější ingredience, ze kterých by bylo možné mýdla vyrábět ve velkém množství. V roce 1791 Francouz LeBlanc objevil chemický proces, který to umožnil a už za dalších 20 let později se mýdlo začalo vyrábět způsobem, který nám zůstal dodnes. 

Přestože s ingrediencemi v mýdlech se stále experimentuje a v dnešní době najdeme obrovské spousty různých mýdel přírodního i syntetického původu, jejich způsob výroby se od 19. století nijak podstatně nezměnil. 

kristina-balic-M13V8hgvm-E-unsplash

Konvenční mýdla a sprchové gely

Aby výrobci ušetřili, začali v průběhu historie upouštět od přírodních ingrediencích, a sáhli po levnějších syntetických alternativách. Tak se ale stalo, že některá mýdla dnes tropí víc škody než užitku. Zásadní problém činí u mýdel jejich pH.

Přirozené pH zdravé pleti je okolo 5.5. Tato hodnota (která odpovídá mírně kyselému prostředí) je nezbytná pro udržení správné funkce kožní bariéry, která pleť chrání před vnějším prostředím, udržuje její hydrataci a brání růstu škodlivých bakterií. Problém u konvenčních mýdel je ten, že jejich pH bývá výrazně vyšší - někdy až okolo hodnoty 11. To může z dlouhodobého hlediska vést k narušení přirozené ochranné vrstvy kůže a způsobovat tak:

  • vysoušení
  • podráždění, zčervenání
  • vznik zánětů
  • svědění
  • zhoršení chronických kožních potíží (akné, ekzém, dermatitida, rosacea)

Syntetické sprchové gely na tom nejsou o moc lépe. V jejich případě problém představují syntetické tenzidy, látky které způsobují onu požadovanou pěnivost. Tenzidy neboli surfaktanty (z anglických slov surface, active, agent) kromě pěnění odstraňují nečistoty (kterých sama voda nezvládne vlasy a pokožku zbavit) a fungují jako emulgátory. Mohou být přírodní a syntetické. Těmi syntetickými se to v běžné konvenční kosmetice jen hemží, a nejčastěji mezi ně patří sodium laureth sulfate (SLES) a sodium lauryl sulfate (SLS).

Syntetické tenzidy mohou být negativní vliv na naše zdraví i na stav životního prostředí. Jejich množství v kosmetice se může pohybovat od pouhých pár procent až k 50% obsahu výrobku - vše záleží na výrobci. Kolující zprávy v souvislosti se vznikem rakoviny a vlivu na plodnost se nepotvrdily. Co je ale dokázané je, že se tyto látky postupně po maličkých dávkách ukládají v našem těle a u citlivých jedinců mohou při způsobovat:

  • podráždění kůže, očí a plic 
  • ucpávaní kožní póry
  • zhoršení akné

Přírodní kosmetika do sprchy

V současné době máme obrovskou možnost výběru. V jakékoliv minutě můžete zapnout svůj počítač a během pár kliknutí brouzdat mezi obrovským množstvím kosmetiky - od té synteticky vyráběné vyspělými moderními technologiemi, až po tu ručně vyráběnou za použití tradičních přírodních ingrediencí, kterými se mydlily naše prababičky. 

Přírodní mýdla jsou vyrobená s pomocí rostlinných olejů, které pokožku vyživuj, zvláčňují a zabraňují nechtěnému vysoušení. Přírodní sprchové gely zase obsahují přírodní tenzidy z obnovitelných zdrojů, které jsou šetrné k přírodě i vaší pokožce. Nejčastěji se vyrábí z kokosového oleje a najdete je třeba pod názvy Coco glucoside, Sodium Cocoyl Isethionate (SCI), Sodium Coco Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Decyl glucoside a Sodium Lauryl Sulphoacetate (SLSA).

Jak a co tedy vybrat? 

Přírodní mýdlo

  • Je ekologičtější - nepotřebuje žádné další obaly, a tak s ním ušetříte zbytečný odpad
  • Neplatíte za vodu - mýdlo je 100% koncentrovaný produkt
  • Neobsahuje (a nepotřebuje) konzervanty
  • Vydrží delší dobu než sprchový gel 

almara_1

 

ALMARA SOAP Letní romance

✔︎ bylinkové mýdlo pro normální a suchou pokožku

✔︎ šetrně čistí a pokožku zanechává hebkou a jemnou

✔︎ jeho květinová vůně pozvedá mysl a zlepšuje náladu

 

zahir-mydlo

ZAHIR COSMETICS Arganové mýdlo s Aker fassi

✔︎ jemné mýdlo s arganovým, kokosovým a sezamovým olejem

✔︎ zklidňuje, zvláčňuje a vyživuje pokožku

✔︎ vhodný pro čistění těla i obličeje

 

yage-mydlo

YAGE Taste od autumn

✔︎ veganské mýdlo s kvalitními rostlinnými oleji

✔︎ hluboce vyživuje a hydratuje pokožku

✔︎ zmírňuje akné a projevy stárnutí kůže

 

 

Přírodní sprchový gel

  • Je snadnější na uskladnění, nepotřebuje žádnou péči (mýdlo je třeba udržovat vždy v suchu, ve vhodném obalu)
  • Může být jemnější pro velmi suchou a citlivou pokožku
  • Praktičtější při cestování a přesouvání


gel-geranium

 

NOBILIS TILIA Sprchový gel Geraniový

✔︎ zvláčňuje a vyživuje pokožku

✔︎ podporuje funkci přirozené ochranné bariéry 

✔︎ esenciální olej z gerania zmírňuje úzkost, podráždění a emoční výkyvy