K NÁKUPU 2 KS ERE PEREZ DÁREK TUŽKA COCO CRAYON ODSTÍN HEART ❤️

Jak zklidnit podrážděnou pokožku

Trápí vás nepříjemné svědění, zarudnutí nebo podráždění pokožky? Příčina může být ve vašich každodenních návycích. Co podráždění pokožky způsobuje a kam sáhnout pro první pomoc?

Proč podráždění kůže vzniká

Svědění a podráždění se často objevuje u suché, citlivé pokožky. Samotnou suchost kůže může ovlivňovat řada faktorů. Z těch, které moc neovlivníme, to jsou:

  • genetika = jak aktivní jsou mazové žlázy v naší kůži
  • věk (s přibývajícím věkem je pokožka přirozeně sušší)
  • podnebí, ve kterém žijeme
  • roční období 

Nepříjemné svědění doprovází také chronická kožní onemocnění jako jsou ekzém, atopická dermatitida nebo psoriáza. Objevuje se jako alergická reakce na podněty z vnějšího prostředí (včetně bodnutí hmyzu) a v některých případech může svědění poukazovat také na další zdravotní problém, který se odehrává “pod povrchem” (např. diabetes, onemocnění jater, ledvin nebo štítné žlázy). 

content-pixie-7BgRfCYtcoM-unsplash

První pomoc při podráždění kůže

Ledové obklady

Ledové obklady pomáhají zmírňovat zánětlivou reakci, zbavovat otoků a svědění. Na postižené místo stačí položit ručník nebo utěrku a na ni speciální chladící gel nebo jednoduše třeba sáček s mraženou zeleninou.

Éterické oleje

Éterické oleje mají mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Protože jde o vysoce koncentrované látky, na pokožku by se (s pár výjimkami) nikdy neměly nanášet neředěné. Před nanesením je proto třeba je smíchat se základovým olejem (např. mandlový, avokádový nebo kokosový). V opačném případě by mohlo dojít k popálení nebo nadměrnému vysušení pokožky. 

Konkrétně pro podrážděnou a zanícenou pleť se hodí například:

  • Tea tree - má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti, zbavuje svědění, hojí kožní infekce, pomáhá proti ekzému a akné
  • Máta - ulevuje od bolesti a svědění, pročišťuje pleť, reguluje tvorbu kožního mazu, napomáhá hojení kůže, stahuje kožní póry
  • Levandule - má antimykotické vlastnosti, zklidňuje pokožku, zbavuje svědění
  • Heřmánek - působí protizánětlivě, antibakteriálně a antimykoticky, zklidňuje podráždění, neutralizuje volné radikály z vnějšího prostředí

Aloe vera

Aloe vera patří po staletí mezi oblíbené přírodní ingredience pro péči o pleť. Má příjemně chladivý efekt na kůži, zbavuje zarudnutí, svědění a podráždění. Díky obsahu vitamínů A, E, E, zinku a hořčíku redukuje kožní záněty, působí antimikrobiálně a pomáhá hojit drobné ranky, pupínky a vyrážky. 

Kokosový olej

Kokosový olej má antiseptické a protizánětlivé účinky, zvláčňuje suchou pokožku a napomáhá její regeneraci. Podporuje hydrataci kůže, posiluje její přirozenou bariéru a činí ji tak odolnější vůči nepříznivým vlivům okolí.

Oves

Oves je skvělým pomocníkem pro pokožku s projevy ekzémů, akné či psoriázy. Ulevuje od vyrážek a podráždění pleti, zbavuje svědění a suchou pokožku vyhlazuje a zjemňuje. Díky obsahu kyseliny linolové a olejové pomáhá redukovat záněty a posiluje přirozenou kožní bariéru.

content-pixie-dXdix0n0ryo-unsplash

Každodenní návyky pro zklidnění pokožky

Suchost a svědivost pokožky ovlivňuje mnoho každodenních drobností. Od způsobu, jakým se sprchujeme, přes oblečení, které nosíme, až po jídlu, které si skládáme na talíř.

Horká vs. ledová voda

Horká voda zbavuje pokožku ochranné vrstvy mazu a činí ji tak náchylnější k vysoušení, zarudnutí a svědění. Při sprchování nebo koupeli to proto nepřehánějte s teplotou vody, a ideálně zařaďte také krátké otužování. Chlad pomáhá zmírnit podráždění a zarudnutí pokožky zmírnit a současně v těle zmírňuje stres, který je spojený s mnoha chronickými kožními onemocněními.

Optimální vlhkost vzduchu

Podobně jako horká voda může pokožku vysušovat také příliš suchý vzduch. Problém je to obzvlášť v zimním období a obecně také ve vytápěných či klimatizovaných místnostech a dopravních prostředcích.  

Pokud má vaše pokožka sklon k vysoušení, chraňte ji v suchém prostředí pleťovým krémem nebo olejem a do domácnosti si ideálně pořiďte kvalitní zvlhčovač vzduchu.

(Ne)parfemovaná kosmetika

Konvenční kosmetika obvykle obsahuje řadu syntetických barviv a vůní, které mohou u citlivých jedinců způsobovat alergické reakce. 

Problematické jsou zejména vůně. Konkrétní kombinace vonných látek jsou vázané obchodním tajemstvím, a ve složení produktu tak nemusí být uvedené. Jediné slovíčko “parfum” tak může zahrnovat desítky chemikálií, které mohou způsobovat podráždění a svědění pokožky, ale také mnoho dalších zdravotních problémů.

Přírodní kosmetika oproti tomu používá jako vonné látky éterické oleje, květové vody a bylinné výtažky, které vaši pokožku nejen provoní, ale podpoří i její zdraví. 

POZOR! I u éterických olejů je dobré být obezřetný. Protože jde o velmi vysoce koncentrované látky, není vhodné je nanášet na pokožku přímo. Vždy je dobré olejíček smíchat se základovým olejem (např. mandlový, kokosový nebo arganový), aby nedošlo k popálení a podráždění kůže.

Nevhodné materiály oblečení

Materiály jako jsou vlna nebo syntetická vlákna (např. polyester, rayon, acetate nebo nylon) mohou pokožku drhnout a způsobovat podráždění a svědění. Syntetická vlákna jsou navíc zpracovávaná za použití mnoha toxických chemikálií a oblečení z nich vyrobené neumožňuje pokožce volně dýchat, což způsobuje pocení a vznik nepříjemného zápachu.

Vhodnější je proto sáhnout po oblečení z přírodních materiálů jako je bio bavlna, hedvábí, len nebo konopí.

Alergie a intolerance

Častým důvodem vyrážek a podráždění pokožky jsou také alergické reakce na vnější podněty - ať už jsou to kvetoucí stromy nebo nevhodné potraviny v našem jídelníčku. Pokud náš imunitní systém určitou látku jako potenciální hrozbu, okamžitě se spouští obranná reakce. Ta se může projevit mnoha způsoby - od rýmy a ucpání dýchacích cest, přes trávicí potíže až po vyrážky a další kožní problémy.

Mezi časté alergeny patří prach, pyl nebo plísně a ve stravě poté mléčné výrobky, vejce, lepek, ryby, ořechy, arašídy, celer, rajčata nebo papriky.

Stres

Stres je chemickou reakcí našeho těla na hrozící nebezpečí. Mimo jiné při něm dochází k vylučování hormonu kortizolu, který se při dlouhodobém stresu podílí na větší zánětlivosti v těle. A i zanícená pleť s sebou může přinášet i nepříjemné svědění, pálení a zarudnutí.

Abyste podráždění pokožky zmírnili, zapojte do svého každodenního života relaxační techniky, které vám prožívaný stres pomohou zmírnit. Vyzkoušet můžete například jógy nebo dechová cvičení.