Bio herbář: Lípa

Lípa je oficiálním stromem Slovanů a v přírodní medicíně se využívá už stovky, ne-li tisíce let. Lipové čaje a tinktury se odedávna používají proti chřipce a nachlazení, ale také pro zmírnění úzkosti nebo regeneraci zánětlivé pokožky.

Lípa jako strom lásky

Lípa je strom, který roste až 1000 let a je hojně rozšířený po celé Evropě. 

Jako symbol pravdy, lásky a plodnosti se objevuje v mnoha mýtech severoevropských a východoevropských kultur. Podle nich ochraňuje domácnosti od zlých duchů, a tak se často tento strom vysazoval po narození prvního dítěte. Na jaře vůně lipových květů měla potom mámit mladé dívky, které potom snadno podlehly chlapcům, kteří jim slibovali svou lásku.

linden-tree-817061_1280

Správné trávení a zdravá pleť

Lípa obsahuje kyselinu P-kumarovou, která vyvolává v těle pocení a napomáhá tak organismus zbavovat škodlivých toxinů, nadbytků soli a zadržované vody

Právě pro tyto vlastnosti se odedávna používala při snižování horečky a pomáhala urychlovat léčbu běžných onemocnění jako jsou chřipka a nachlazení. Pomáhá také zklidňovat bolest a škrábání v krku, usnadňuje vykašlávání hlenu a napomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích.

Lípa je bohatá na antioxidanty, které v těle neutralizují volné radikály. Předchází tak poškození a předčasnému stárnutí buněk a zabraňuje vzniku mnoha vážných onemocnění. Pro své antioxidační účinky se lípa také hojně využívá v kosmetice pro zralou pleť se sklonem k vráskám.

Nálev z lipových květů je také prospěšný pro naše trávení. Podporuje tvorbu žaludečních a střevních šťáv, zmírňuje křeče a bojuje proti infekcím zažívacího traktu.

Protizánětlivé vlastnosti lípy našly využití v přírodní medicíně i v péči o pleť. Sliz obsažený v lípě pomáhá zklidňovat podrážděnou pokožku, působí proti zánětům, redukuje otoky a posiluje stěny kapilár. Díky vysokému obsahu vitamínu E účinně pomáhá pokožku regenerovat, zbavuje ji zarudnutí, svědění a podráždění.

Lípa vs. stres

Pro své zklidňující účinky a hřejivou, sladkou vůni, našla lípa využití i v aromaterapii. Tam se podobně jako lipový čaj využívá zejména pro zmírnění stresu a úzkosti. Pomáhá uvolnit vnitřní napětí, urovnává změny nálad a pomáhá také při nespavosti a bolestech hlavy.