Vitamíny pro pleť, vlasy a nehty

Mnoho nedokonalostí i zdravotních problémů vzniká v důsledku nedostatku vitamínů, minerálů a stopových prvků. Ať už jde o akné, lámavé vlasy nebo slabé nehty, doplnění těch správných živin může přinést velkou změnu. Které z nich byste měli do svého jídelníčku doplnit a kde najít jejich zdroje?

Jaký nedostatek může způsobovat vaše potíže?

  • Akné - vitamín A, vitamín E, vitamín B2 a B6, vitamín C, niacin (vitamin B3), biotin (vitamin B7), zinek, probiotika
  • Ekzém a suchá kůže - vitamín E, vitamín D, vitamín C, zdravé tuky, probiotika, zinek
  • Vrásky - zdravé tuky, vitamín C, vitamín E, vitamín A
  • Špatné hojení kůže - vitamín C, zinek, bílkoviny, vitamín A, bílkoviny
  • Lupy a seboroická dermatitida - zinek, niacin (vitamin B3), riboflavin (vitamin B2), and pyridoxin (vitamin B6)
  • Vypadávání vlasů - železo, zinek, niacin (vitamin B3), biotin (vitamín B7), bílkoviny
  • Slabé, lámavé nehty - vitamíny skupiny B, vápník, železo, zdravé tuky

 

photo-1490474418585-ba9bad8fd0ea

 

Důležité živiny a jejich zdroje

Vitamín D

Vitamín D v těle zvyšuje vstřebávání vápníků a fosforu, čímž podporuje zdraví a pevnost kostí. Optimální míra vitamínu D také pomáhá předcházet předčasnému stárnutí kůže, potenciálně snižuje riziko některých druhů rakoviny a podporuje i naši psychickou rovnováhu.

Nedostatek vitamínu D hraje velkou roli zejména v zimním období, kdy v našem prostředí není dostatek slunečních paprsků - hlavního zdroje vitamínu D. S přibývajícím věkem má navíc tělo nižší schopnost syntézy vitamínu D ze slunečního záření.

Často dochází k nedostatku vitamínu D také u vegetariánů a veganů, protože ve stravě je zastoupený především v živočišných složkách.

Zdroje vitamínu D

  • sluneční záření
  • tučné ryby (tuňák, losos, makrela, sardinky...)
  • červené maso
  • vaječný žloutek
  • mléčné výrobky
  • houby shitake

 

Vitamín C

Vitamín C je antioxidant, který je důležitý v procesu vytváření kolagenu. S přibývajícím věkem se produkce kolagenu přirozeně snižuje a dochází ke vzniku vrásek a ochabnutí pleti. Právě proto vitamín C najdeme často v kosmetice proti stárnutí.

Vitamín C pomáhá také bojovat proti škodlivým volným radikálům v těle, předchází poškození kožních buněk a předčasnému stárnutí. Nedostatek vitamínu C naopak může způsobovat častější infekce, zhoršení zánětů a celkově zhoršené hojení kůže. Svou roli také hraje při léčbě akné a ekzému.

Zdroje vitamínu C

  • šípky
  • citrusy
  • kysané zelí
  • černý rybíz
  • paprika
  • kiwi
  • brokolice
  • jahody
  • papája

 

Vitamín E

Vitamín E podporuje hojení pokožky a stejně jako vitamín C působí jako silný antioxidant. Redukuje poškození způsobené UV paprsky, a předchází tak vzniku vrásek a pigmentových skvrn. Společně s vitamínem C posiluj stěny kožních buněk, zabraňuje ztrátě vláhy. Výrazný vliv má vitamín E na suchou, podrážděnou a atopickou pokožku. Ulevuje od nepříjemné suchosti, svědění a zarudnutí - a to jak při vnitřním, tak vnějším užívání.

Zdroje vitamínu E

  • rostlinné oleje (olivový, kokosový, slunečnicový, olej z pšeničných klíčků)
  • olivy
  • avokádo
  • papája
  • dýně
  • zelená listová zelenina (špenát, kapusta)
  • ořechy (mandle, lískové, piniové, para)
  • vejce

photo-1542990253-a781e04c0082

Vitamin A

Vitamín A chrání pokožku před oxidačním stresem, způsobeným mimo jiné UV paprsky. Činí pokožku odolnější vůči slunečnímu záření, chrání před vznikem spálenin a tmavých skvrn a zabraňuje při tom také poškození kolagenu

Vitamín A pomáhá posilovat kožní bariéru, která chrání vnitřní prostředí našeho těla před vnějším světem. Mimo jiné tak zabraňuje pronikání škodlivých bakterií skrz kůži do těla, a předchází tak infekcím a zánětům.

Zdroje vitamínu A a beta karotenu (= provitamín A)

  • vejce
  • mléčné výrobky
  • játra a játrové paštiky
  • oranžová zelenina a ovoce (dýně, mrkev, meruňky, broskve…)
  • brokolice
  • chřest
  • listová zelenina (špenát, kapusta)

 

Vitaminy skupiny B

Skupinu B tvoří celkem 8 vitamínů. Každý z nich má jiné účinky na náš organismus, ale všechny jsou pro jeho správnou funkci nezbytné. Všechny vitamíny této skupiny činnost nervového systému a metabolismu a mají vliv na zdraví naší pokožky. Jednotlivé vitamíny potom předchází únavě a vyčerpání, udržují zdraví sliznic, přispívají funkci imunitního systému, regulují hormonální aktivitu, podporují tvorbu červených krvinek a jsou důležité pro psychickou rovnováhu.

Zdroje vitamínů skupiny B

  • Vitamin B1 (thiamin) - maso, med, ořechy, neloupané obiloviny
  • Vitamin B2 (riboflavin) - maso, ryby, vejce, mléčné výrobky
  • Vitamin B3 (niacin) - listová zelenina, luštěniny, krůtí maso, játra, tuňák
  • Vitamin B5 (kyselina pantothenová) - luštěniny, celozrnné obiloviny, maso, ryby
  • Vitamin B6 (pyridoxin) - luštěniny, sója, oves, banány, drůběží maso
  • Vitamin B7 (biotin, vitamin H) - vejce, mléčné výrobky, arašídy, vlašské ořechy
  • Vitamin B9 (kyselina listová, folát) - brokolice, růžičková kapusta, zelená listová zelenina, hrášek
  • Vitamin B12 (kobalamin) - maso, mléčné výrobky, vejce

Zinek

Zinek hraje důležitou roli při boji těla s viry a bakteriemi. Pomáhá předcházet nachlazení a chřipkám a urychluje jejich průběh. Má výrazné protizánětlivé vlastnosti, které napomáhají léčbě kožních zánětů a onemocnění jako je akné, ekzém nebo růžovka. Redukuje výskyt jizviček po zahojeném zánětu, reguluje tvorbu kožního mazu a urychluje hojení kůže.

Podporuje také stav vlasů a nehtů - na nehtech nedostatek zinku poznáte podle bílých flíčků.

Zdroje zinku

  • luštěniny (fazole, hrášek, čočka)
  • dýňová a lněná semínka
  • sója a sójové výrobky
  • ústřice a krevety
  • hovězí maso
  • játra ryby

 

Bílkoviny

Přijaté bílkoviny naše tělo přeměňuje na aminokyseliny a využívá je pro tvoření dalších proteinů v těle, mimo jiné kolagenu a keratinu. Kolagen má za úkol pokožku udržovat pevnou a zdravě napnutou, zatímco keratin způsobuje přirozené rohovatění kůže, chránící před vnějším poškozením.

Rostlinné zdroje bílkovin: 

  • luštěniny (fazole, hrášek, čočka, cizrna…)
  • sója a sójové výrobky (tofu, tempeh, sójová omáčka, miso pasta)
  • seitan
  • robi “maso”
  • pseudoobiloviny (quinoa, amarant, tmavá rýže…)
  • ořechy a ořechová másla (vlašské, kešu, mandle)
  • arašídy a arašídové máslo
  • semínka (chia, lněná, dýňová)

Živočišné zdroje bílkovin

  • maso, ryby a mořské plody
  • mléčné výrobky (pozor zejména u aknózní pleti, u které mohou mléčné výrobky zhoršovat stav pleti)
  • vejce

Zdravé tuky

Tuky mají ve stravě své nezastupitelné místo - přestože se jich mnozí bojí a snaží se je co nejvíc redukovat. Udržují tělesnou teplotu, podporují absorpci důležitých vitamínů a hrají důležitou roli při udržování zdravé kožní bariéry a správných funkcí kůže.

V souvislosti se zdravou pletí jsou důležité zejména omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tyto látky jsou stavebními kameny zdravých buněčných membrán, podporují (a vyrovnávají) přirozenou produkci kožního mazu a pomáhají také redukovat zánětlivé procesy v těle.

Zdroje omega-3 mastných kyselin

  • tučné ryby (tuňák, losos, makrela, sardinky...)
  • mořské plody
  • vlašské ořechy
  • lněná semínka a lněný olej
  • chia semínka
  • sójový olej

Zdroje omega-6 mastných kyselin

  • sójové boby a sójové výrobky
  • ořechy a semínka 
  • kukuřičný olej
  • světlicový olej
  • konopná semínka
  • arašídy
  • avokádo
  • vejce
  • mandle
  • kešu

 

 

 

    Přihlaste se prosím znovu

    Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

    Děkujeme za pochopení.

    Přihlášení