Vitamíny pro pleť, vlasy a nehty

Mnoho nedokonalostí i zdravotních problémů vzniká v důsledku nedostatku vitamínů, minerálů a stopových prvků. Ať už jde o akné, lámavé vlasy nebo slabé nehty, doplnění těch správných živin může přinést velkou změnu. Které z nich byste měli do svého jídelníčku doplnit a kde najít jejich zdroje?

Jaký nedostatek může způsobovat vaše potíže?

  • Akné - vitamín A, vitamín E, vitamín B2 a B6, vitamín C, niacin (vitamin B3), biotin (vitamin B7), zinek, probiotika
  • Ekzém a suchá kůže - vitamín E, vitamín D, vitamín C, zdravé tuky, probiotika, zinek
  • Vrásky - zdravé tuky, vitamín C, vitamín E, vitamín A
  • Špatné hojení kůže - vitamín C, zinek, bílkoviny, vitamín A, bílkoviny
  • Lupy a seboroická dermatitida - zinek, niacin (vitamin B3), riboflavin (vitamin B2), and pyridoxin (vitamin B6)
  • Vypadávání vlasů - železo, zinek, niacin (vitamin B3), biotin (vitamín B7), bílkoviny
  • Slabé, lámavé nehty - vitamíny skupiny B, vápník, železo, zdravé tuky

 

photo-1490474418585-ba9bad8fd0ea

 

Důležité živiny a jejich zdroje

Vitamín D

Vitamín D v těle zvyšuje vstřebávání vápníků a fosforu, čímž podporuje zdraví a pevnost kostí. Optimální míra vitamínu D také pomáhá předcházet předčasnému stárnutí kůže, potenciálně snižuje riziko některých druhů rakoviny a podporuje i naši psychickou rovnováhu.

Nedostatek vitamínu D hraje velkou roli zejména v zimním období, kdy v našem prostředí není dostatek slunečních paprsků - hlavního zdroje vitamínu D. S přibývajícím věkem má navíc tělo nižší schopnost syntézy vitamínu D ze slunečního záření.

Často dochází k nedostatku vitamínu D také u vegetariánů a veganů, protože ve stravě je zastoupený především v živočišných složkách.

Zdroje vitamínu D

  • sluneční záření
  • tučné ryby (tuňák, losos, makrela, sardinky...)
  • červené maso
  • vaječný žloutek
  • mléčné výrobky
  • houby shitake

 

Vitamín C

Vitamín C je antioxidant, který je důležitý v procesu vytváření kolagenu. S přibývajícím věkem se produkce kolagenu přirozeně snižuje a dochází ke vzniku vrásek a ochabnutí pleti. Právě proto vitamín C najdeme často v kosmetice proti stárnutí.

Vitamín C pomáhá také bojovat proti škodlivým volným radikálům v těle, předchází poškození kožních buněk a předčasnému stárnutí. Nedostatek vitamínu C naopak může způsobovat častější infekce, zhoršení zánětů a celkově zhoršené hojení kůže. Svou roli také hraje při léčbě akné a ekzému.

Zdroje vitamínu C

  • šípky
  • citrusy
  • kysané zelí
  • černý rybíz
  • paprika
  • kiwi
  • brokolice
  • jahody
  • papája

 

Vitamín E

Vitamín E podporuje hojení pokožky a stejně jako vitamín C působí jako silný antioxidant. Redukuje poškození způsobené UV paprsky, a předchází tak vzniku vrásek a pigmentových skvrn. Společně s vitamínem C posiluj stěny kožních buněk, zabraňuje ztrátě vláhy. Výrazný vliv má vitamín E na suchou, podrážděnou a atopickou pokožku. Ulevuje od nepříjemné suchosti, svědění a zarudnutí - a to jak při vnitřním, tak vnějším užívání.

Zdroje vitamínu E

  • rostlinné oleje (olivový, kokosový, slunečnicový, olej z pšeničných klíčků)
  • olivy
  • avokádo
  • papája
  • dýně
  • zelená listová zelenina (špenát, kapusta)
  • ořechy (mandle, lískové, piniové, para)
  • vejce

photo-1542990253-a781e04c0082

Vitamin A

Vitamín A chrání pokožku před oxidačním stresem, způsobeným mimo jiné UV paprsky. Činí pokožku odolnější vůči slunečnímu záření, chrání před vznikem spálenin a tmavých skvrn a zabraňuje při tom také poškození kolagenu

Vitamín A pomáhá posilovat kožní bariéru, která chrání vnitřní prostředí našeho těla před vnějším světem. Mimo jiné tak zabraňuje pronikání škodlivých bakterií skrz kůži do těla, a předchází tak infekcím a zánětům.

Zdroje vitamínu A a beta karotenu (= provitamín A)

  • vejce
  • mléčné výrobky
  • játra a játrové paštiky
  • oranžová zelenina a ovoce (dýně, mrkev, meruňky, broskve…)
  • brokolice
  • chřest
  • listová zelenina (špenát, kapusta)

 

Vitaminy skupiny B

Skupinu B tvoří celkem 8 vitamínů. Každý z nich má jiné účinky na náš organismus, ale všechny jsou pro jeho správnou funkci nezbytné. Všechny vitamíny této skupiny činnost nervového systému a metabolismu a mají vliv na zdraví naší pokožky. Jednotlivé vitamíny potom předchází únavě a vyčerpání, udržují zdraví sliznic, přispívají funkci imunitního systému, regulují hormonální aktivitu, podporují tvorbu červených krvinek a jsou důležité pro psychickou rovnováhu.

Zdroje vitamínů skupiny B

  • Vitamin B1 (thiamin) - maso, med, ořechy, neloupané obiloviny
  • Vitamin B2 (riboflavin) - maso, ryby, vejce, mléčné výrobky
  • Vitamin B3 (niacin) - listová zelenina, luštěniny, krůtí maso, játra, tuňák
  • Vitamin B5 (kyselina pantothenová) - luštěniny, celozrnné obiloviny, maso, ryby
  • Vitamin B6 (pyridoxin) - luštěniny, sója, oves, banány, drůběží maso
  • Vitamin B7 (biotin, vitamin H) - vejce, mléčné výrobky, arašídy, vlašské ořechy
  • Vitamin B9 (kyselina listová, folát) - brokolice, růžičková kapusta, zelená listová zelenina, hrášek
  • Vitamin B12 (kobalamin) - maso, mléčné výrobky, vejce

Zinek

Zinek hraje důležitou roli při boji těla s viry a bakteriemi. Pomáhá předcházet nachlazení a chřipkám a urychluje jejich průběh. Má výrazné protizánětlivé vlastnosti, které napomáhají léčbě kožních zánětů a onemocnění jako je akné, ekzém nebo růžovka. Redukuje výskyt jizviček po zahojeném zánětu, reguluje tvorbu kožního mazu a urychluje hojení kůže.

Podporuje také stav vlasů a nehtů - na nehtech nedostatek zinku poznáte podle bílých flíčků.

Zdroje zinku

  • luštěniny (fazole, hrášek, čočka)
  • dýňová a lněná semínka
  • sója a sójové výrobky
  • ústřice a krevety
  • hovězí maso
  • játra ryby

 

Bílkoviny

Přijaté bílkoviny naše tělo přeměňuje na aminokyseliny a využívá je pro tvoření dalších proteinů v těle, mimo jiné kolagenu a keratinu. Kolagen má za úkol pokožku udržovat pevnou a zdravě napnutou, zatímco keratin způsobuje přirozené rohovatění kůže, chránící před vnějším poškozením.

Rostlinné zdroje bílkovin: 

  • luštěniny (fazole, hrášek, čočka, cizrna…)
  • sója a sójové výrobky (tofu, tempeh, sójová omáčka, miso pasta)
  • seitan
  • robi “maso”
  • pseudoobiloviny (quinoa, amarant, tmavá rýže…)
  • ořechy a ořechová másla (vlašské, kešu, mandle)
  • arašídy a arašídové máslo
  • semínka (chia, lněná, dýňová)

Živočišné zdroje bílkovin

  • maso, ryby a mořské plody
  • mléčné výrobky (pozor zejména u aknózní pleti, u které mohou mléčné výrobky zhoršovat stav pleti)
  • vejce

Zdravé tuky

Tuky mají ve stravě své nezastupitelné místo - přestože se jich mnozí bojí a snaží se je co nejvíc redukovat. Udržují tělesnou teplotu, podporují absorpci důležitých vitamínů a hrají důležitou roli při udržování zdravé kožní bariéry a správných funkcí kůže.

V souvislosti se zdravou pletí jsou důležité zejména omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tyto látky jsou stavebními kameny zdravých buněčných membrán, podporují (a vyrovnávají) přirozenou produkci kožního mazu a pomáhají také redukovat zánětlivé procesy v těle.

Zdroje omega-3 mastných kyselin

  • tučné ryby (tuňák, losos, makrela, sardinky...)
  • mořské plody
  • vlašské ořechy
  • lněná semínka a lněný olej
  • chia semínka
  • sójový olej

Zdroje omega-6 mastných kyselin

  • sójové boby a sójové výrobky
  • ořechy a semínka 
  • kukuřičný olej
  • světlicový olej
  • konopná semínka
  • arašídy
  • avokádo
  • vejce
  • mandle
  • kešu