Encyklopedie exotických ingrediencí v kosmetice (2. část)

Víte, co je cacay? K čemu slouží olej z kamélie? Nebo jakou roli hraje v péči o pleť rýže? Posviťte si s námi na další část exotických ingrediencí v kosmetice.

Cacay 

Lokalita: Amazonie

Vhodný pro: akné, obnova pleti

Olej z ořechů cacay obsahuje obrovské množství vitamínu E, který napomáhá obnově kožních buněk a předchází tak poškození ze slunce, vzniku vrásek a pigmentových skvrn. Zatímco se velmi rychle vstřebává, jeho hydratační účinky působí po celé hodiny. Zjemňuje povrch pokožky a výrazně pomáhá s redukcí strií a jizev. 

Z 68 % je tvořen kyselinou linolovou, což z něj dělá nekomedogenní olej, vhodný i pro problematickou pleť. Kyselina linolová rychle a účinně proniká do hlubších vrstev pokožky a pomáhá tak i ostatním aktivním látkám, dostat se hlouběji pod povrch.  

Ve spojení s obsaženým vitamínem E a mastnými kyselinami tak pomáhá redukovat projevy akné a předcházet dalšímu tvoření pupínků.  

Kde ho najdete:

YAGE Hypoalergení pleťový olej PURE HAPPINESS projasňuje a oživuje unavenou pleť. Dodává jí pořádnou dávku důležitých živin a chrání zároveň před negativními vnějšími vlivy.

marcus-dall-col-_Si4MvrnEE8-unsplash

Tamanu

Lokalita: Východní Asie, Polynésie 

Vhodná pro: suchá pleť, ekzém, vrásky, hyperpigmentace

Tamanu olej se získává ze semen plodu stromu Tamanu a je oblíbenou kosmetickou ingrediencí v oblasti Pacifiku. Má protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační účinky a je vhodný pro péči o suchou, zralou i problematickou pokožku. Zbavuje růžovky, ekzému a tmavých skvrn a podporuje produkci kolagenu, čímž prodlužuje mladistvý vzhled pleti a zabraňuje tvorbě vrásek. 

Regeneruje také drobná zranění, popáleniny a otoky po bodnutí hmyzem. Napomáhá léčbě ekzému a plísní a byl v minulosti dokonce podávaný i pacientům, trpícím leprou.

Kde ho najdete:

Yage SOS Miracle je skvělou volbou pro problematickou pleť se sklonem k akné. 

✔︎ podporuje tvorbu kolagenu a regeneraci pleti

✔︎ zbavuje pupínků, předchází tvorbě jizev a zjemňuje už existující jizvy

✔︎ nastoluje přirozenou rovnováhu pleti

 

Hnědá rýže

Lokalita: Východní Indie, Barma, Vietnam, Thajsko

Vhodná pro: unavená a podrážděná pleť, akné, vyrážky

Přesto, že rýži bereme jako běžnou součást našeho středoevropského jídelníčku, své kořeny má v oblasti asijských tropů. Tam je brána nejen jako klíč ke zdraví a dlouhověkosti, ale také jako oblíbená složka péče o pleť. 

Obsažené bílkoviny v hnědé rýží pomáhají obnovovat poškozenou pleť, chrání ji před výskytem vrásek a ochabnutím pleti. Kromě bílkovin je rýže také zdrojem antioxidantů, vitamínů a hořčíku, předchází vzniku zánětu a pomáhá tak při léčbě akné a vyrážek. Urychluje celkovou regeneraci kožních buněk a zmírňuje podráždění.

Kde ji najdete:

Yage maska na problematickou pleť

✔︎ uvolňuje ucpané póry

✔︎ pročišťuje pleť a brání vzniku akné

✔︎ pokožka je po ní rozzářená a hebká na dotek

 

Kamélie

Lokalita: Japonsko, Korea

Vhodná pro: poškozená pleť, problematická pleť se sklonem k akné

Olej z kamélie je po staletí součástí kosmetické rutiny japonských žen. Je bohatý na kyselinu olejovou, omega 9 mastné kyseliny, vitamín A a B. Proniká se až do spodních vrstev kůže, obnovuje poškozenou pokožku a podporuje růst nových kožních buněk. Je lehký, rychle se vstřebává a neucpává kožní póry, takže se hodí i pro pleť se sklonem k akné. 

Zlepšuje elasticitu pleti, předchází tvorbě vrásek a zjemňuje strie. Potřebnou výživu dodává i suchým a poškozeným vlasům, usnadňuje rozčesávání, odstraňuje lupy a předchází lámání i třepení konečků. Výjimečný je také při péči o nehty, které posiluje, vyhlazuje a pečuje současně o kůžičku okolo nehtu.

Kde ho najdete:

YAGE Antioxidační balzám GOLDEN TURMERIC hloubkově hydratuje a regeneruje pleť a zlepšuje její elasticitu. Obsažené látky mají protizánětlivé i anti-aging účinky.