4 příčiny vzniku akné (a co s ním)

Trápí vás akné a přes všechnu snahu se ho nemůžete zbavit? Vyzkoušeli jste už snad každý krém i mastičku, utratili spoustu peněz za speciální kosmetiku, a pořád nevidíte žádné výsledky? Skutečný problém může být schovaná hluboko pod povrchem.

Naše kůže zrcadlí jakoukoliv nerovnováhu uvnitř našeho těla. Je varovným signálem, že je něco s naším životním stylem špatně - možná máme nevyvážený jídelníček, málo se hýbeme nebo jsme neustále pod náloží stresu. Kůže to ví a ráda nás na naše chyby v péči o sebe sama upozorňuje. 

Konkrétně za vznikem akné nejčastěji stojí jeden ze 4 důvodů:

1. Problematická hladina krevního cukru

Když stoupne hladina cukru v krvi, zvýší se v našem těle produkce hormonu inzulinu. Ten mimo jiné podněcuje zvýšenou produkci kožního mazu a aktivitu androgenů, což vede ke vzniku akné. 

Naše tělo využívá glukózu (což je právě ten krevní cukr, o kterém je řeč) jako svůj primární zdroj energie. Pokud je jí ale příliš nebo není správně zpracována, vyvolává zánětlivé reakce a může se vázat na kolagen a elastin, což jsou látky důležité pro pevnost a elasticitu kůže.

Zvýšená hladina cukru je způsobena genetickými predispozicemi i stavbou našeho jídelníčku. Pokud myslíte, že by u vás mohlo řešení ležet v této oblasti, zkuste ve své stravě omezit potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako jsou sladkosti, bílé pečivo, bílé těstoviny a rýže, brambory nebo kukuřičné výrobky.

2. Hormonální nerovnováha

Hormony jsou zodpovědné za mnoho důležitých procesů a reakcí našeho organismu. Jejich nadprodukce nebo naopak nedostatečná produkce s sebou přináší řadu zdravotních potíží, jako jsou:

  • chronická únava
  • nepravidelný menstruační cyklus
  • nespavost
  • bolesti hlavy
  • nadýmání
  • změny krevního tlaku a tepu
  • akné

Za vznikem akné stojí nejčastěji androgeny, mezi které patří mimo jiné hormon testosteron. Jedná se o hormon, který se zvyšuje během dospívání - proto se většina lidí s akné setká hlavně v pubertě. 

Dalším problematickým hormonem je kortizol, jehož funkce je udržovat nás ve střehu. Zvyšuje se tak při stresových situacích, kdy se cítíme nervózní a pod tlakem. Zvýšená hladina kortizolu se přímo pojí se zvýšenou produkcí kožního mazu, který spouští tvorbu akné.

Z přírodních pomocníků pro hormonální rovnováhu můžete vyzkoušet třeba drmek, prášek z kořene maca nebo pupalkový olej.

3. Narušení střevní mikroflóry

Střevní mikroflóra je centrem naší imunity. Je proto logické, že co do našeho těla přijímáme z naší stravy, se okamžitě projeví na našem celkovém zdraví a obranyschopnosti našeho organismu. Střevní mikroflóra je tvořena "přátelskými" a "škodlivými" bakteriemi. Bakterie jako je lactobacillus nebo bifidobacteria napomáhají trávení, podporují imunitu a přirozené detoxikační schopnosti našeho těla.

Nevyvážená strava, stres, toxiny z našeho okolí, některé druhy léků i přibývající věk ale původně zdravou mikrofloru postupně narušují. Ubývá tak zdraví podporujících bakterií a přemnoží se ty nechtěné, mezi které patří například bakterie propionibacterium acnes - jeden z hlavních spouštěčů akné vůbec.

4. Zánět v těle

Zánět je reakcí organismu na podráždění imunitních buněk. Zvnějšku je možnými spouštěči zánětů například přemíra vystavování UV záření nebo nám nevyhovující kosmetika, která dráždí kůži. 

Při pohledu zevnitř může problém způsobovat například nesprávná volba potravin, obzvlášť těch, na které máme alergii nebo intoleranci. Naše tělo prostě s některými potravinami nemusí "být kámoš" a snaží se nám to dát najevo. 

Zkuste si alespoň týden (ideálně celý měsíc) zapisovat každý den, co sníte, a zároveň si zaznamenávat i jak se mění stav vaší pleti. Poté se na svůj jídelníček a “pleťový deník” podívejte a zhodnoťte, jestli na vině nemohou být některé konkrétní potraviny. Jestli nezpůsobují větší podráždění a zarudnutí pleti, jestli nezvyšují výskyt pupínků nebo nezpomalují jejich hojení.