Encyklopedie exotických ingrediencí v kosmetice (1. část)

Stává se vám občas, že čtete složení kosmetiky a zní vám to jako španělská vesnice? Seznamte se s exotickými ingrediencemi, na které můžete v kosmetice narazit, a poznejte jejich účinky pro krásu a zdraví!

chuttersnap-9G1kXjqOq4U-unsplash

Acai

Původ: Brazílie

Vhodné pro: zralá pleť, jizvy, vrásky

Acai je bohaté na antokyany, silné antioxidanty, které chrání pleť před negativním vlivem znečištění, UV záření a dalšími zdroji toxinů. 

Obsahuje vitamín A, který obnovuje poškozenou pokožku, zjemňuje jizvy, vrásky a zesvětluje pigmentové skvrny. K tomu napomáhá i vitamín C, který zároveň stimuluje produkci kolagenu a udržuje tak pokožku pevnou a vláčnou. Společně s omega 3, 6 a 9 mastnými kyselinami se tak produkt s acai postarají o zdravý a svěží vzhled zralé pleti.

Kde ho najdete:

KLARA ROTT Znovuzrození - Dvousložková vyživující maska obsahuje 41 bioaktivních látek, které pleť vyživují do hloubky a redukují známky stárnutí. Při pravidelném používání slednocuje barevný tón pleti a vyhlazuje jemné vrásky.

Bakuchiol

Lokalita: Indie, Čína, jih Afriky

Vhodné pro: vrásky, jizvy, hyperpigmentace

Bakuchiol je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v semenech a listech rostliny psoralea corylifolia (známé také jako babchi nebo bakuchi). Používá se jako čistě přírodní alternativa retinolu, a přestože mají velmi rozdílné složení, jejich efekt je velmi podobný. Bakuchiol však nemá žádné negativní vedlejší účinky a nezpůsobuje narozdíl od retinolu po aplikaci citlivost na sluneční záření. Díky tomu je ho možné nanášet i během dne, kdy se budete pohybovat na slunci.

Podporuje tvorbu kolagenu, pomáhá zjemňovat jizvy a vrásky, zúžuje rozšířené kožní póry a sjednocuje tón pleti. Zbavuje totiž tmavých skrvn, způsobených hyperpigmentací po akné a urychluje celkovou regeneraci pleti.

Kde ho najdete:

Magical phyto retinol od Yage intenzivně vyživuje citlivou pokožku okolo očí a účinně zbavuje vrásek. Zbavuje oční okolí známek únavy, redukuje tmavé kruhy a po jediném použití křehkou pokožku viditelně projasní.

Opuncie

Lokalita: USA, Mexiko, Jižní Amerika, Maroko

Vhodné pro: zralá pleť, vrásky, akné

Plody opuncie obsahují v průměru 150-300 maličkých semínek a k výrobě litru oleje je tak potřeba 1 tuna opunciových plodů. Jde proto o velmi vzácný olej a jeho nejčistší forma má vysokou cenu.

Opunciový olej má blahodárné účinky pro mladou, problematickou pleť i zralou pleť se sklonem k vráskám. Obsahuje velmi vysoký podíl vitamínu E, silného antioxidantu, který pleť chrání před předčasným stárnutím, ztrátou pevnosti a elasticity pokožky. Je také zdrojem vitamínu K, kyseliny linolové (esenciální mastná kyselina) a zinku, což z něj činí opravdový zázrak pro péči o pleť.

Díky obsaženým nutrientům pomáhá zmírňovat podráždění a začervenání po spálení od sluníčka, redukuje tmavé kruhy pod očima, pigmentové skvrny a jizvy po akné.  Působí protizánětlivě, stimuluje produkci kolagenu, zlepšuje hydrataci a sjednocuje barevný tón pleti. 

Kde ho najdete:

SALOOS Královská péče - bio pleťový olej s opuncií, arganovým olejem a damašskou růží hydratuje a zvláčňuje, citlivou pleť zbavuje podráždění a zralé pleti účinně napomáhá v boji proti vráskám.

zach-reiner-5jaPBIhlgmw-unsplash

Baobab

Lokalita: Madagaskar, Afrika, severozápadní Austrálie

Vhodný pro: zralá a problematická pleť

Olej z baobabu je lehoučký, rychle se vstřebává a neucpává kožní póry, ani nezanechává pocit mastnoty. Podporuje produkci kolagenu, který je nezbytný pro pevnost a elasticitu pokožky. Je proto vhodný zejména pro zralou pleť, která přirozeně produkuje menší množství kolagenu. 

Baobabový olej je bohatý na antioxidanty, pomáhá uzamykat vlhkost uvnitř pleti a podporuje tak její hydratací. Stará se také o rovnováhu kožního mikrobiomu a růst "hodných" bakterií. Je vhodný pro všechny typy pleti, včetně citlivé a problematické. Jeho protizánětlivé účinky ulevují od akné, ekzému a psoriázy.

Kromě péče o pleť našel své místo i ve vlasové kosmetice, protože zlepšuje prokrvení pokožky hlavy, čím stimuluje růst vlasů.

Kde ho najdete:

KLARA ROTT Harmonie - Dvousložkové koncetrované sérum pro mladou pleť předchází tvorbě prvních vrásek, rozjasňuje pleť a obnovuje rovnováhu kožní vlhkosti. Zklidňuje podráždění pokožky při akné a ekzémech a léčí jizvy i popáleniny.