Letní zdroje nebezpečí pro Vaše vlasy

Bývají vaše vlasy po létě vždy vysušené, vybledlé a unavené? Poznejte tři největší letní nepřátele zdravých vlasů a naučte se před nimi chránit.

Slunce

Sluneční záření má své světlé i stinné stránky. Na jednou stranu ho milujeme, máme ho spojeno s prázdninovými letními dny u vody a víme, že je pro nás důležitým zdrojem vitamínu D. Na druhou stranu všichni víme, že příliš slunečního záření s sebou nese i mnohá rizika - od nepříjemného spálení pokožky, přes předčasné stárnutí, až po rakovinu kůže. Jak ale ovlivňuje slunce kvalitu a zdraví našich vlasů?

Vlasy jsou tvořeny neživými buňkami - cca 5 cm od kořínku jde v podstatě o mrtvou hmotu. Vlasy tak, oproti kožním buňkám, nejsou ovlivněny potenciálními karcinogeny ze slunečního záření. Rakovina vlasů prostě neexistuje. To ale neznamená, že by UV záření nemělo i na vlasy své negativní účinky. Dlouhý a častý pobyt na sluníčku totiž poškozuje proteinové vazby, které vlasy udržují pevné a pružné. To se projevuje tak, že jsou vlasy...

  • suché a bez života
  • lámou se
  • třepí se konečky
  • elektrizují a cuchají se
  • špatně se rozčesávají
  • nevydrží v žádném účesu

zoran-zonde-stojanovski-0c_FThXR3FU-unsplash

Chlór a měď

Už se vám někdy stalo, že po častých návštěvách bazénu vaše vlasy začaly chytat zelený nádech? Za původce tohoto problému bývá označovaný právě chlór - není to ale tak úplně pravda. Ve skutečnosti jsou na vině kovy, obsažené v bazénové vodě (měď, železo, mangan), které v reakci s chlorem oxidují a nabalují se na vlasy. V podstatě jde o stejnou reakci jako u starých měděných mincí, střech nebo třeba sochy svobody - to vše původně mělo dříve zlatavý odstín. Až vnější vlivy způsobily, že materiál podlehl oxidaci a chytl zelený odstín.

Jak se zelených vlasů přirozeně zbavit?

  1. V misce vytvořte pastu z 1/2 hrnku jedlé sody a přiměřeného množství vody.
  2. Naneste směs na zelené části vlasů a nechte chvíli působit.
  3. Poté opláchněte čistou vodou a použijte šampon a kondicionér jako obvykle.
  4. Pokud je zelený nádech silnější, je potřeba proces párkrát zopakovat.

Mořská voda

Slaná mořská voda má mnoho pozitivních účinků na naše tělo a pokožku. Pomáhá zbavovat opuchnutí a zánětlivých procesů pleti, urychluje hojení a dodává kůži celou řadu důležitých minerálů (hořčík, vápník, draslík...). Pokud je jí ale moc, pokožku i vlasy výrazně vysušuje.

Při dlouhém koupání sůl zkrátka "vycucne" veškerou přirozenou vlhkost. Vlasy ztrácí přirozený ochranný maz i hydrataci, jsou vysušené, unavené a začínají se lámat. Velký problém to je u kudrnatých, jemných vlasů, které jsou od přírody sušší. Výraznější efekt má slaná voda také na barvené nebo zesvětlované vlasy, které jsou už tak zbavené důležitých živin.

Jak vlasy chránit?

Vlasy nezatěžujte další chemií

... ze šamponů a vlasové kosmetiky. Namísto toho sáhněte po čistě přírodních šamponech, které vlasy šetrně zbaví nečistot a dodají jim potřebnou výživu. TIP: Šampon Hemptouch je vhodný i pro citlivou, problematickou pokožku s akné, ekzémem či lupénkou. Podporuje hydrataci vlasů, vyrovnává optimální pH pokožky hlavy a vrátí vlasům zdravý lesk a vitalitu.

Před vstupem do bazénu/moře si vlasy opláchněte čistou vodou

Naše vlasy jsou velmi porézní a fungují na principu houby. Tím, že si vlasy předem opláchnete čistou vodou, do sebe později nenasáknou tolik soli/chlóru. Na koupališti i na pláži proto vždy použijte sprchy a případně si s sebou vezměte lahvičku s čistou vodou (nebo květovou), kterou můžete vlasy během dne přestříkat.

Nezapomínejte na kondicionér

Kondicionér je úplně stejně důležitý jako šampon. Pomáhá posilovat ochrannou vrstvu vlasů, předchází lámání, dodává vlasům lesk a usnadňuje rozčesávání. TIP:  i+m Naturkosmetik Regenerační kondicionér s konopím obnovuje vlasová vlákna, pečuje o pokožku hlavy a zanechá vlasy zdravě lesklé.

Chraňte se "opalovákem" na vlasy

Stejně tak jako chráníme svou kůži, bychom před slunečními paprsky měli chránit i své vlasy. Vyzkoušejte třeba INLIGHT Bio elixír na vlasy, který vlasům poskytuje intenzivní hydrataci a výživu, zlepšuje elasticitu, pevnost  chrání vlasy před škodlivým UV zářením. Olej stačí aplikovat kdykoliv během dne do konečků vlasů.

Dopřejte vlasům extra péči

Jednou za týden si vyhraďte čas na výživnou masku, která vlasům dodá potřebnou výživu a ochranu. Kokosová maska od Osté s ricinovým oleje ma extraktem z rýžových zrn zoceluje strukturu vlasů, podpoří jejich růst a zamezí vypadávání.

Vyzkoušejte bylinné oplachy

Pokud se vaše vlasy v letních dnech cuchají, jsou vysušené a elektrizují, do své rutiny zařaďte bylinné oplachy. Po mytí šamponem vlasy jednoduše opláchněte vyhlazeným odvarem z vybraných bylinek nebo vyzkoušejte namíchané směsi od ALMARA SOAP.

Vyhněte se používání horka

Na vlasy v letních dnech už tak číhá nebezpečí ze všech stran. Snažte se proto minimalizovat další zdroje poškození, jako je používání horka pro styling vlasů. Časté natáčení a žehlení vlasů způsobuje taktéž vysoušení a poškození vlasových vláken. Po mytí nechte vlasy vždy alespoň trochu volně oschnout a teprve potom používejte fén.