Bio herbář: Rozmarýn

Rozmarýn je bylinka, pocházející z oblasti středomoří. Nejširší použití našel v kuchyni, zejména při dochucování masa a zdobení dezertů. Kromě chutného oběda se ale dokáže postarat také o naše zdraví i krásu. Je totiž zásobárnou vitamínů a minerálů, které pozitivně ovlivňují celý náš organismus.

herbs-2523119_1920

Rozmarýn je zdrojem železa, vápníku, vitamínu B6 a antioxidantů. Obsahuje látky, chránící tělo před oxidačním stresem a záněty, které mohou vést až ke vzniku chronických onemocnění jako je rakovina, srdeční onemocnění nebo diabetes 2. typu.

Pozitivně působí na trávicí trakt, stimuluje tvorbu žaludečních a trávicích šťáv a vylučování žluče. Podporuje rovnováhu střevní mikroflóryzbavuje nadýmání a pomáhá regulovat hladinu krevního cukru, která při dlouhodobém zvýšení poškozuje zrak, srdce, ledviny a nervový systém. Zlepšuje také krevní oběh, jehož správná funkce je nezbytná pro rozvádění kyslíku a důležitých živin po těle. 

Je znamenitou bylinkou i pro ženské zdraví a pohodu - ulevuje totiž od menstruačních bolestí a pomáhá prokrvovat pánevní dno, čímž může pomoct s otěhotněním.

Proti komárům i akné

V kosmetice se rozmarýn používá nejčastěji ve formě hydrolátu (květové vody) nebo esenciálního oleje

Obsažené aktivní látky napomáhají léčbě kožních onemocnění, jako je akné, ekzém nebo dermatitida. Pomáhají sjednocovat pleť, redukují zánět a jemně zesvětují jizvičky a tmavé skvrny

Díky svým protizánětlivým vlastnostem ulevuje rozmarýn od bolesti svalů a kloubů, ať už po náročném tréninku nebo v důsledku chronických onemocnění (např. revmatické artritidě) a od svědění pokožky.

Rozmarýnový esenciální olej je také velmi účinnou ingrediencí přírodních repelentů a chrání tělo před škodlivými viry a bakteriemi, které může hmyz roznášet.

Neméně oblíbený je rozmarýn také ve vlasové kosmetice. Zlepšuje prokrvení pokožky hlavy, pročišťuje vlasy, zbavuje svědění, předchází padání vlasů a odstraňuje lupy. Podle studie z roku 1998 může dokonce pomoct při léčbě alopecie (neinfekční, chronické onemocnění, které charakterizuje padání a úplná ztráta vlasů).

TIP: Hydrolát KLARA ROTT je vyrobený destilací ze sušených listů rozmarýnu, díky čemuž má mnohonásobně vyšší koncentraci účinných látek, než hydroláty z čerstvých listů. Čistí a tonizuje pleť, stahuje rozšířené kožní póry, reguluje tvorbu kožního mazu a napomáhá regeneraci. Vyzkoušet ho můžete také pro podporu růstu a hydratace vlasů a k odstranění lupů.

Bylinka na hlavu

Rozmarýnový olejíček zlepšuje soustředění a napomáhá k lepším fyzickým i psychickým výkonům. Pozvedá náladu, posiluje paměť, zvyšuje naši rychlost. Chrání před poškozením mozku a ztrátě paměti, protože redukuje zánět v oblasti mozku, spojené s emocemi, učením a vzpomínkami. 

Je taktéž mocným bojovníkem proti migrénám a bolesti hlavy, způsobené nachlazením nebo ucpanými dutinami.