Nejčastější mýty o opalování

Je bezpečnější opalování na sluníčku nebo v solárku? A škodí nám opalovací krémy? Posviťte si na nejčastější mýty o opalování a užijte si letní dny v klidu a v bezpečí. 

1. Lidé s tmavou pletí nemusí používat opalovací krém

Každý z nás má jiný fototyp. Ten určuje, jaké množství pigmentu naše pokožka produkuje, a jak tím pádem reaguje na sluneční záření. Lidé s bledou pletí se hůře opalují a téměř pokaždé se spálí. Přestože snědší typy se spálí zřídkakdy, stále při nechráněném opalování dochází ke genetickému poškození kůže, urychlení stárnutí a zvýšenému riziku vzniku rakoviny.

jakob-owens-eD3mggHwM5M-unsplash

2. Opalovací krémy škodí víc, než sluneční záření

Někteří lidé věří, že opalovací krémy a chemie v nich obsažená, je natolik nebezpečná, že je lepší se jim vyhnout úplně. 

Je pravdou, že velká část konvenčních opalovacích krémů obsahuje syntetické látky, které mohou způsobovat podráždění kůže, zhoršovat projevy akné či ekzémů. Chemické UV filtry navíc pronikají dovnitř těla a dostávají se až do krevního oběhu, kde mohou způsobovat řadu problémů. Nehledě na to, že obsažené ingredience výrazně zatěžují životní prostředí…

UV záření ale dokáže nadělat mnohem větší paseku, a tak zahodit opalovací krém není řešení. V současné době už naštěstí bez problému pořídíte přírodní opalovací krémy s minerálními filtry a zároveň dostatečným ochranným faktorem. V našem e-shopu najdete napříkla opalovací krémy od značky Butterbean Organics, které poskytují širokospektrální ochranu UVA/UVB. Jsou vyrobené z certifikovaných bio složek, neobsahují chemické filtry a jsou ekologicky odbouratelné. Krémy jsou voděodolné a obsažené přírodní ingredience neškodí korálovým útesům, takže se můžete bez starostí vrhnout do mořských vln.

2. Opalování v solárku je bezpečnejší

Slunce vyzařuje několik druhů záření - mezi nimi také ultrafialové záření (UVA a UVB). Jedním z častých mýtů je, že opalování v soláriu je bezpečnější, protože opalovací lampy nevyzařují UVB paprsky. Jak to ale vlastně je?

  • UVB paprsky můžou za spálení pokožky a současně zvyšují riziko nejvážnějšího druhu rakoviny kůže, maligního melanomu
  • UVA paprsky nezpůsobují zčervenání pokožky, ale pronikají do hlubokých vrstev kůže, urychlují její stárnutí (vznik vrásek, “stařeckých skvrn” apod.) a zvyšují riziko rakoviny

Spálení od sluníčka zvyšuje riziko kožních nádorů až na dvojnásobek. Zatímco na sluníčku nás alarmuje právě zčervenání pokožky, v soláriu nás díky chybějící UVB záření nemá co varovat. K poškození pokožky tak může docházet potají, aniž bychom si toho ze začátku všimli.

slide-1-image (1)

3. Základové opálení mě chrání před spálením

Ještě před začátkem letní sezóny nakluše část lidí do solária, aby získali základové opálení a chránili se tak v létě před slunečními paprsky. Podle expertů je “před-opálená” pokožka skutečně o něco odolnější vůči spálení, ale funguje podobně jako opalovací krém s ochranným faktorem 3-4. Pro bezpečné opalování se doporučuje SPF minimálně 15 nebo dokonce 30 a výš).

4. Sluníčko pomáhá s léčbou akné

Zdá se vám, že vám po letní dovolené zmizely z obličeje pupínky? Přestože tomuto mýtu věří stále spousta lidí, samotné sluneční záření akné nezlepšuje. Opalování jen pomáhá sjednotit barevný tón pleti, a jakékoliv nedokonalosti se tak jeví méně výrazné. Navíc při letní dovolence často zahodíme všechny starosti a stres, který může být skutečným původcem otravných pupínků.

5. Spálit se můžu jen v létě

Sluníčko je tu s námi po celý rok. I když se před ním chráníme obvykle jen při “cíleném” opalování v letních měsících, na naši kůži působí i po zbytek roku. Copak se vám nikdy nestalo, že jste se vrátili z lyžovačky se spálenými tvářemi? Sluneční paprsky působí vždy a všude, a to dokonce i když jsou schované za hustými mračny. Při delším pobytu venku se proto vždy chraňte opalovacím krémem s dostatečně vysokým UV filtrem.