Bio herbář: Máta

Dáváte si rádi v létě ledové mojito nebo mátovou limonádu? A víte, že máta kromě osvěžení dokáže tělu poskytnout i řadu zdravotních benefitů? Od zklidnění podrážděného žaludku, až po léčbu akné - tato zázračná bylinka si vždy hravě poradí.

Máta a mentol

Obsažené vitamíny v mátě pomáhají chránit tělo před oxidačním stresem a předchází tak poškození tkání vnitřních orgánů, snižují riziko chronických onemocnění (srdeční onemocnění, diabetes, některé druhy rakoviny) a brání vzniku chronického zánětu

Máta obsahuje mentol, přírodní olej, který má antiseptické a antibakteriální účinky. Příznivě působí na zažívání, zklidňuje podrážděný žaludek, uvolňuje svaly trávicího traktu a zbavuje křečí. Kromě toho také stimuluje produkci trávicích enzymů, a pomáhá tak k lepšímu vstřebávání živin z potravy. Tím napomáhá celkovému metabolismu a může usnadnit i hubnutí. 

Látky, obsažené v mátě, pomáhají i při léčbě syndromu dráždivého tračníku (IBS), který je provázen nepříjemnou bolestí břicha, nadýmáním a problémy s vyprazdňováním (průjmy nebo naopak zácpy).

mata

Svěží bylinka pro krásnou pleť

Stejně jako další bylinky, našla i máta své poslání v kosmetickém světě, a to zejména v péči o problematickou, aknózní pleť.

Máta obsahuje vysoké množství kyseliny salicylové, která čistí ucpané kožní póry, které vedou ke vzniku černých teček a pupínků. Společně s obsaženým vitamínem A pleť pročišťuje, zmírňuje zánětlivé procesy a pomáhá zbavovat jizviček po akné. 

Pro SOS pomoc během dne vyzkoušejte YAGE lokální péči na pupínky.

TIP: KLARA ROTT Harmonie - Dvousložkové sérum bylo speciálně vytvořeno pro pleť se sklonem k akné, dermatitidám a ekzémům. Vyrovnává produkci kožního mazu, redukuje zánět, urychluje regeneraci pokožky a zároveň vyhlazuje drobné jizvy. 

Vysoká koncentrace antioxidantů v mátě pomáhá zesvětlovat tmavé kruhy pod očima, rozzařuje pleť a chrání ji před poškozením volnými radikály. Její protizánětlivé vlastnosti zase zbavují svědění, zklidňují podrážděnou po bodnutí hmyzem a předchází bolavým, popraskaným bradavkám při kojení.

 

Léčba vůní

Máta má výraznou, osvěžující vůni, díky které je oblíbenou složkou přírodních deodorantů i přípravků ústní hygieny. Nejen že příjemně osvěžuje dech, ale její protizánětlivé a antiseptické vlastnosti zabraňují množení škodlivých bakterií a vzniku zánětu ústní dutiny.

TIP: BIORYTHME 100% přírodní deodorant s mátou, rozmarýnem a pačuli je vyrobený z kakaového másla, rostlinných olejů a přírodních esenciálních olejů. Pečuje o pokožku podpaží a přebíjí tělesný zápach, aniž by narušoval přirozené pocení. 

Při aromaterapii se máta používá nejčastěji pro pročištění dýchacích cest. Pomáhá uvolňovat ucpaný nos, zmírňuje projevy astmatu a zbavuje podráždění krku, způsobené chronickým kašlem. 

Z psychického hlediska máta podporuje soustředěnost, pozornost a zlepšuje paměť. Její charakteristická vůně očišťuje mysl od starostí, zbavuje stresu, ulevuje od bolesti hlavy i chronické únavy.