Praktický návod pro péči o pleť při cestování

Dlouhá cesta letadlem, autem i autobusem, změny teplot a skoky z horkého počasí do klimatizovaných prostor, jsou pro pleť velmi náročné. Jak si vytvořit cestovní kosmetickou rutinu, která podpoří zdraví vaší pokožku, a přitom nenaruší program dovolené?

anete-lusina-GOZxrAlNIt4-unsplash

Udělejte z hydratace prioritu

Znáte ten moment, kdy sedíte v autobusu nebo u okýnka v letadle a snažíte se co nejméně pít, abyste nemuseli stále chodit na toaletu? 

Suché uzavřené prostory už tak naši pleť vysušují, a pokud jí nedodáme ani dostatek tekutin, snadno dojde k její dehydrataci. Namísto toho, abyste se z dovolené vrátili se zdravou, sluníčkem nabitou barvou, tak pokožka může být po cestování mdlá a unavená. Vždy proto při sobě mějte lahev s čistou vodou a snažte se v rámci možností dodržovat svůj obvyklý pitný režim.

Zapomeňte na makeup

Máte před sebou cestu letadlem nebo autobusem? Nechte líčidla zavřená v kufru a dopřejte pokožce na chvíli oddech. Vrstva make-upu (který nemáte možnost během cesty odlíčit) brání kůži volně dýchat, může způsobovat ucpávání pórů a vznik nepříjemných pupínků

Před cestou na vlhkou pleť raději namísto líčidel naneste trochu pleťového oleje. Pokožce tak dodáte potřebnou výživu a ochranu ji před suchým vzduchem z klimatizace. Do příruční kabelky si přihoďte také květovou vodu, kterou můžete unavenou pleť během cesty osvěžit.

Vyhněte se se kosmetice z hotelů

Pokud nezamíříte do osvíceného hotelu, který nabízí přírodní kosmetiku, většina hotelových mydýlek, šamponů a sprchových gelů bývá plná chemie. Často jde o nejlevnější kosmetiku, která může pokožku a vlasy vysoušet a narušovat jejich přirozenou ochrannou vrstvu. 

Protože jsou pleť i vlasy už tak ohrožené velkými dávkami sluníčka, slané a/nebo chlorované vody, věnujte jim alespoň péči v podobě kvalitní přírodní kosmetiky.

cokolada_1

 

Dopřejte si extra péči

Býváte po cestě nevyspalí a unavení? Stejně se cítí i vaše pokožka. Do kosmetické taštičky si proto přibalte jedno nebo dvě balení pleťových masek a po příjezdu do hotelu si dopřejte pár minut extra péče. Pro luxusní zážitek a neodolatelnou vůni vyzkoušejte třeba Bio čokoládovou masku INLIGHT.

 

 

toa-heftiba-bcLE7reXFLM-unsplash

Myslete minimalisticky

Péče o pleť nemusí být složitá a sestávat z desítek různých kosmetických produktů. Obzvlášť při cestování upřednostněte raději kosmetický minimalismus a držte se tří jednoduchých kroků:

1. Odlíčení a čištění

Pro dokonalé čištění v jediném kroku si na cestu přibalte dvoufázový odličovač a konjak houbičku. Společně pleť spolehlivě odlíčí, zklidní, zbaví ji všech nečistot, nadbytečného potu a mazu.

2. Hydratace a zklidnění

Přírodními květovými vodami můžete zabít dvě (i tři) mouchy jednou ranou - pomohou totiž pleť dočistit, tonizovat a zároveň jí dodají hydrataci. Vodu si přelijte z většího balení do malé lahvičky se sprejem, abyste mohli pleť kdykoliv přestříkat a osvěžit i během dne.

3. Výživa a ochrana

Jako poslední krok své dovolenkové rutiny zvolte pleťový olej, krém nebo sérum. To pomůže uzamknout hydrataci z květové vody v pleti, dodá pokožce důležité vitamíny a minerály a současně jí poskytne ochranu před negativními vnějšími vlivy.

Pleťové oleje mají navíc tu výhodu, že jsou obvykle dostupné v malém balení, které můžete vzít i na palubu letadla. Krémy sice můžete také snadno přelít, ale některé aktivní složky mohou při styku se vzduchem a světlem ztrácet svůj účinek. 

 

SOS univerzální pomocníci

Abyste si dovolenou mohli v klidu a bez stresu užít, přibalte do kosmetické kabelky také tyto pomůcky poslední záchrany:

  • Tea tree olejíček - pomáhá rychle redukovat pupínky, opar (ze stresu i nevyspání při cestě) i svědění po bodnutí hmyzem
  • Levandulová voda ve spreji - pro osvěžení, zklidnění a hydrataci pokožky kdykoliv během dne
  • Bambucké máslo - vyživuje suchou pokožku, zklidňuje kůži po spálení a pečuje o suché, popraskané rty