Bio herbář: Neroli

Zaujal vás na obalu kosmetiky název Neroli a vrtá vám hlavou, co to vlastně je? Pod tímto vznešeným názvem se skrývá esenciální olej z květů hořkého pomeranče. Získává se destilací nebo pomocí enfloráže (nakládání květů do živočišného tuku) a patří mezi nejluxusnější olejíčky vůbec. 

orange-blossom-1117411_1280

Není pomeranč jako pomeranč

Pomerančovníky jsou díky své typické vůni hojně využívané v aromaterapii. Nepoužívají se pouze jejich květy, ale i další části, díky čemuž vznikají tři odlišné produkty:

Hořký pomerančovník má nejedlé plody, ale zato má výraznější aroma, než jeho příbuzné druhy. Toho si všimla už v 17. století Anna Marie Orsini, princezny z Neroli, italského města nedaleko Říma. Princezna olejíček pro jeho podmanivou vůni přidávala do koupele a voněla si jím rukavice. Právě po ní získal své vznešené jméno a stal se oblíbenou součástí ritálu krásy italských žen. 

Historie neroli však sahá ještě mnohem dál. Olejíček z hořkého pomeranče pochází původně z oblasti Tuniska, byl oblíbenou komoditou už ve starověkém Egyptě a významnou ingrediencí v systému tradiční čínské medicíny. 

Proč všechen ten rozruch?

Čistý olejíček z neroli je vysoce koncentrovaný a příznivě působí na naše fyzické tělo i na naši psychiku. Napomáhá funkci imunitního systému, podporuje metabolismus a správné trávení. Pozitivní vliv má ale téměř na celý organismus - posiluje zdraví močových cest, podporuje funkci jater, pročišťuje dýchací cesty a udržuje pod kontrolou krevní tlak.

Neroli pro krásu 

Neroli olej má antimikrobiální, antioxidační, antimykotické a antiseptické účinky. Co to znamená? Redukuje zánětlivé procesy v těle, chrání pokožku před předčasným stárnutíminfekcí a kožními plísněmi.

Pomáhá vyrovnávat tvorbu kožního mazu a udržuje tak pleť dokonale vyživenou a rozzářenou. Redukuje akné, zmírňuje výskyt jizev, strií a pigmentových skvrn. Zlepšuje prokrvení pokožky a napomáhá celkové regeneraci kožních buněk. 

TIP: Obličejový regenerační olej Monet spojuje luxusní aroma neroli a jasmínu. Pleť viditelně projasní, zjemní a nastartuje přirozené regenerační procesy. Okamžitě se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty, takže se hodí i pro mastnou a problematickou pleť. Při pravidelném používání tak pleť zbaví drobných nedokonalostí a dodá jí zdravý, mladistvý vzhled. 

 

Přírodní antidepresivum

Neroli je známý také svými povzbuzujícími účinky na psychiku. Pomáhá se vypořádat s negativními emocemi, stresem a psychickým i fyzickým vyčerpáním. Uvolňuje a zklidňuje tělo, pomáhá při nespavosti a zbavuje tělo i mysl napětí. 

Neroli v jojobovém oleji poskytuje hloubkovou výživu pleti a zároveň se sebou přináší aromaterapeutické účinky na naši psychiku. Zahání depresivní stavy, urovnává emoční výkyvy, zbavuje smutku a úzkosti. S pomocí jojobového oleje, který je svou konzistencí nejpodobnější kožnímu mazu, pleť zanechá dokonale hebkou a vyhlazenou.